Orbán-interjú a Passauer Neue Pressében: "Nem engedhetünk teret az anarchiának"

Nem engedhetünk teret az anarchiának címmel interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel csütörtökön a német Passauer Neue Presse.

A kormányfő az interjúban kijelentette: ha a görögök megvédték volna határukat, most nem lenne migránsválság. Hozzátette: Magyarország az uniós külső határ védelmével betartja a nemzetközi és az EU-s jogot. "Abszurd politikai világ", ahol ezt támadják – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkelhez közeli körök szerint hálával tartozik a kancellárnak, mert sok problémától megkímélte a Magyarországon áthaladó menekültek befogadásával, azt válaszolta, hogy ez nem igaz.

Kifejtette: elmondta a kancellárnak, hogy "elfogadjuk a segítséget, de nem kérjük", mert Magyarország egyedül is meg tudja oldani a problémát. Azt is elmondta neki, számíthat arra, hogy Magyarország megvédi határát, és területéről "egyetlenegy migráns sem fog Ausztriába érkezni". Ez csak akkor történhet meg, ha Merkel kéri, és "ez aztán így is lett" – idézte fel Orbán Viktor.

Ha Ausztria és Németország visszautasította volna a menekülteket, rendőri erővel kellett volna menekülttáborba vinni őket, ami "nem lett volna szép látvány", de "nem szabad teret engedni az anarchiának" – tette hozzá.

Az iszlámról elmondta: Magyarország "egészségesen gondolkodik a muszlimokról" és tiszteli az iszlámot, amiért civilizálta "a világ egy nagyon nehéz részét". Másik tapasztalata viszont az, hogy "a kereszténységből származó civilizáció és az iszlámból származó civilizáció nem illik össze", a két világkép eltérése "párhuzamos világokhoz vezet", ami "nem politikai kérdés, hanem az élet realitása". Továbbá a muzulmánok több gyereket vállalnak, mint "mi, európaiak", így ahová sok muzulmán érkezik, ott a világ húsz éven belül teljesen megváltozik, de "a politikusok egyre kevésbé érzik magukat felelősnek azért, hogy mi lesz 15-20 év múlva".

Egyes európai országok úgy határoztak, hogy "bevándorló országok lesznek", és ennek "csak a pozitív, szociálromantikus oldalát látják". Úgy tűnik, "Németország is ezt akarja, és mesterségesen megváltoztatja a lakosság összetételét".

Azonban "mi nem vagyunk bevándorlók nemzete, nem is leszünk", és "senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy bevándorló országot csináljunk magunkból" – mondta Orbán Viktor Magyarország álláspontjáról.

Az uniós támogatások és a szolidaritás összefüggéseiről kiemelte: ha "valaki nemzeti szinten úgy dönt, hogy migránsokat enged az országába, akkor ennek a következményeit nem lehet más nemzetekre szétosztani", így Berlin sem háríthatja döntései következményeit "brüsszeli kerülő úton" másokra.

Hozzátette, hogy "ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala". Ugyanis az EU régi, gazdag tagállamai "nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon", és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy "a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket".

Magyarország sokat költ határvédelemre, "magyar léptékben legalább annyit, amennyit Németország a menekültekre". Ez "színtiszta európai szolidaritás" – húzta alá a kormányfő.

Az EU helyzetéről úgy vélekedett: Európa "köldöknézést folytat", miközben a világ gyorsan változik; az "atlanti korszak elmúlt" és kezdődik a Csendes-óceán térségének korszaka. Reformra szorulnak a szociális piacgazdaságról szóló elképzelések, ismét erőteljesebben kell a munkára és a versenyképes termékek előállítására építeni, mert "Európának segélyalapú társadalomként nem lesz jövője".

A miniszterelnök kijelentette: Magyarország EU-tagsága megingathatatlan. Az évszázadok óta három világ, Európa, az oroszok és a muzulmánok közé beszorulva élő Magyarország "nyugati gondolkodású, keresztény ország", ezért természetes helye Európában van, de olyan Európát kíván, amely "nem zárkózik be", hanem élénk nyugati és keleti kapcsolatokat ápol.

Oroszországról elmondta, olyan politikát kell folytatni, amely érdekeltté teszi a nagyhatalmakat Európa sikerében, és ehhez okos, átgondolt együttműködés szükséges Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mint mondta, bízik abban, hogy az így gondolkodó "reformkisebbségből" többség lesz. Hozzátette: "Magyarországon nem érezzük úgy, hogy Oroszország fenyegetné a biztonságunkat".

Angela Merkelről szólva kiemelte, hogy a kancellárnak "felbecsülhetetlen érdemei" vannak, nélküle "Európa nem tudott volna jó válaszokat adni" az utóbbi tíz év kihívásaira. Hozzátette, hogy sok sikert kíván a kancellárnak a 2017-es választásokhoz, azzal együtt is, hogy az Európai Néppárthoz Helmut Kohl kancellár idején +magyar CDU-ként+ csatlakozott Fideszt ma már inkább +magyar CSU-ként+ jellemezné.

A kormányfő a hétfői müncheni látogatásával kapcsolatos bírálatokról elmondta, '56-ban Bajorország segítette a "legszebb célokért" harcoló magyarokat, amiről illendő megemlékezni, de a baloldal "hajtóvadászatot" folytat, mert az 1998-as választáson "megvertem nagy legendájukat, Horn Gyulát". Európa baloldala "baloldali Magyarországot akart, de nem kapta meg", ezért "engem tesznek felelőssé", és "mindegy, hol bukkanok fel Európában, megpróbálnak botrányt csinálni" – jelentette ki.

Az amerikai elnökválasztásról elmondta: a mostani amerikai külpolitika "kedvezőtlen", mert támogatja a migrációt, ahelyett, hogy arra törekedne, hogy mindenki a hazájában boldoguljon, és "Amerika hisz a demokrácia exportjában", holott "a kultúra határozza meg a politikai struktúrát". Míg Donald Trump ezt nyíltan kimondja, Hillary Clinton védelmezi az eddigi politikát – tette hozzá a miniszterelnök.

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
@Bringás: öööö...mintha a tények nem nagyon zavarnának...
444.hu/2015/09/14/egyenesen-az-osztrak-hatarhoz-buszoztatja-magyarorszag-a-menekulteket/
tudod ez az amire vezéred utalt...
elmondta a kancellárnak, hogy "elfogadjuk a segítséget, de nem kérjük", mert Magyarország egyedül is meg tudja oldani a problémát. Azt is elmondta neki, számíthat arra, hogy Magyarország megvédi határát, és területéről "egyetlenegy migráns sem fog Ausztriába érkezni"
ezzel szembena valóság:
"Röszkéről reggelre elvitték a gyűjtőponton lévő, regisztrációra váró sokezer menekültet. Most kiderült hova: több száz kilométerre, Szentgotthárdra. Közvetlenül az osztrák határ mellé.
Hivatalosan ezt nem jelentették be, de migránsokat segítő civilek jelezték, hogy váratlanul nagyon sok menekült érkezett hétfőn Szentgotthárdra busszal. Reggelig 35 busz érkezett, de folyamatosan jönnek újabbak. A civilek röptetőtábornak keresztelték a szentgotthárdi megoldást. Itt ugyanis nincs akkora kapacitású tábor, amelyik ennyi embert el tudna látni. De nincs is rá igény, a migránsok azonnal mennek tovább Ausztriába. A regisztrációval már nem igazán törődnek a magyar hatóságok, visznek mindenkit a határhoz, elég feszített tempóban ültették hajnalban buszra a migránsokat. Nemcsak Röszkéről viszik a menekülteket, a körmendi tábor is kiürült reggelre."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@Jozefina: mindent és miondenkit becserkészett,aztán hátba támadott a FOGTECHNIKÁZÁSÁVAL -A PISZKOS MUNKÁT PEDIG MÁSSAL VÉGEZTETI EL...
minden szavával,sírgödrök alján kotorászással,betegágyak vizslatásával gyarapítgatta a politikai
úgy mond "sikereit".Az otp vezír és mol slepp veszi körül a PUSKÁS FOCIALIZMUSÁT...MÉSZÁROS LÖLŐVEL ORSOS GYŐZŐVEL ROBOG A KISVASÚT EU PÉNZELÉSSEL,de az oktatás és egészségügy már csakkk lélegeztető gépen működik,KENYÉRGŐZ HAJTJA A MÉG TÚL TOLHATÓ BICIKLIT...SZEMLÉLETES!!! MOST A MIGRÁNCSOLÁSHOZ MÁR "ANGÉLÁNÁL TART"...DE MÁR NÁLA IS ANALÓG,HOGY KINYÍRJA. A BAJOR PARLAMENTÁLIS 56-olással is CÉLJA VAN...EGY FURMÁNYOS cigojnát dédelgetnek a birka magyarok-ezt nem véletlenül lehet olvasni már határainkon túl igen sok prominens lapban,és hírportálon.
petike
@Desischado: Tipikusan cigány mentalitás.
Edmond Dantes
Érdekes,hogy úgy emlékszik,megverte Horn Gyulát.Ez az alak gépiesen,üzletszerűen hazudik.Nem verte meg Horn Gyulát,mert az MSZP több szavazatot kapott,mint a Fidesz az 1998-as választásokon.Ő úgy került kormányra,hogy a második fordulóban összefeküdt Torgyánra,nem pedig a tv vita eredményeként!!!
Arra viszont -ugyancsak érdekes módon- nem emlékszik,amikor egy tv vitában Gyurcsány vizes zoknit csinált belőle úgy,hogy utána napokig alulról kellett táplálni!!!
Azóta nem vitázik,sőt második forduló sincs.Ritka egy aljas alak.
papa.49
@magyarbakancs: Privibe leírom miért is gyűlöltem a kádári rendszert, függetlenül attól, hogy a maitól jobb volt!!!
magyarbakancs
@papa.49: Olvastam .
Köszönöm a megtisztelő leveledet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.