Egy magánszemély fordult kifogással a 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb), mert a népszavazáson két zuglói szavazókörben nem voltak elhelyezve szavazófülkék, helyettük kartonból készült paravánokat alkalmaztak. A kartonból készült paravánok egy asztalon voltak elhelyezve, azokba belépni nem lehetett.

Az oevb a kifogást elutasította, majd az ügyet másodfokon elbíráló Nemzeti Választási Bizottság október 11-én helybenhagyta az oevb döntését, mert úgy ítélte meg, nem sérül a szavazás titkossága a mobil szavazófülkék használatával. 

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria szerdán bírált el és internetes oldalán csütörtök reggel tett közzé.

A Kúria szerint a fényképfelvételekből egyértelműen megállapítható, hogy "azokban a papírdoboz szerű asztalra tett szerkezetekben, amelyekben a szavazólapok kitöltése folyt, tartózkodni sem egy választópolgár, sem más nem tud".

A bíróság szerint ezért tehát tévedett az NVB, "amikor tartózkodásra is alkalmas szavazófülkének tekintett egy asztalra kitett háromoldalú papírral elhatárolt szerkezetet".

A Kúria megállapította, hogy a helyi választási iroda megsértette a választási eljárási törvényt, amikor nem biztosított legalább két szavazófülkét a választás titkossága érdekében, és "a szavazólap minden befolyástól mentes kitöltésére alkalmatlan helyszín" sérti a választás titkosságának alaptörvényben rögzített alapelvét

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ebben a szavazási procedúrában ez volt a legnagyobb probléma? Mennyivel "titkosabb" az ellenőrizetlen levélszavazás?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Nagyobb problémának látom,. hogy a települések polgármesterei tízezrével terelték be a közmunkásokat az egyébként kifogástalan szavazófülkékbe nemmel szavazni.
anka
ÉS? - olcsóbb lesz a 2,8% tartós tej? :D
quadrocopter
Ezekkel a maffiatámogató választási szir-szarokkal csak a gond van!
lampa laz
@anka: nem lesz olcsóbb, sőt még a lakáshitelem sem, úgyhogy szarok a kartondobozba is + a szavazófülkébe is, de a fideszre leginkább.
anka
@lampa laz: Nevetséges amit csinálnak! - a valódi gondokra nem fordítanak ilyen figyelmet.
Lepényleső
...és evégett lett az egész érvénytelen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.