Több áruházlánc elrendelte a dolgozóinak, hogy legkésőbb november végéig kötelező kivenniük idei szabadnapjaikat – írja a Magyar Idők.

A boltokban akkora a munkaerőhiány, hogy a kereskedők már most igyekeznek bebiztosítani magukat a vásárlói rohamra – mondta a Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A jogszabály szerint évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló, ezt azonban a KDFSZ szerint a profitorientált vállalatok figyelmen kívül hagyják.

Bubenkó szerint a kiskereskedelemben dolgozók 80 százaléka nő, illetve családos ember, akik így a karácsonyi előtti készülődésben, vagy a két ünnep közötti iskolaszünetben nem tudják majd otthon tölteni az idejüket. Emiatt több üzletlánc alkalmazottja panasszal fordult a szakszervezethez.

Már a nyáron is akadtak problémák azzal, hogy nem engedték hosszabb szabadságra a dolgozókat egyes üzletekben, mert a munkaerőhiány már akkor problémákat okozott.

A karácsonyi időszakban diákmunkásokkal is nehezebb feltölteni az üzleteket, mert a téli szünetben, illetve a vizsgaidőszakban kevesebb fiatal vállal alkalmi munkát. Bubenkó szerint több forgalmasabb áruházban már kimerültek az éves túlórakeretek, így a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat a szabadságok korlátozása miatt is.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Akkor mg a szerencsésebbek közé tartoznak, nagyon sok vállalkozó ki sem adja a szabadságot
és ki sem fizeti a dolgozónak a szabadságát. Ha reklamálni merészel, azonnal lapátra kerül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@vadsanca: Mit szólnál, ha ezüst és aranyvasárnapon zárva lennének az üzletek, sőt a hétköznapi 4-6 órás nyitvatartás mellett nem tudnál bevásárolni karácsonyra? Vagy nem tudnál nézelődni a plázákban, hogy vajon milyen ajándékot kellene venni szeretteidnek?
vadsanca
@Eriksson: Az ajándékozást azt egész évre hagyom. Sosem gondolkodom olyasmin amit azonnal nem tudok megoldani. Az idén már márciusban is vásároltam az idei karácsonyra ajándékot. Már szerintem ezzel meg vagyok. Nem szeretek semmit az utolsó pillanatra hagyni. Az ajándékozásra szánt összeget nem mindegy mikor költöd el?
A pláza nézegetésről meg annyit, hogy szerintem van ettől jobb dolog is. De mindenki döntse el!
Az élelmiszer beszerzésről a véleményem az, hogy nem a TESCO-s, ill. AUCHAN-os kenyeret kell a fagyóba tenni.
Eriksson
@vadsanca: Nem mindenki gondolkodik ám úgy, mint Te. Hidd el, hogy a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi bevásárlást. Amikor még aktív dolgozó voltam, szenteste napján du. 4.-ig volt nyitvatartás, s a kedves vásárlók rohama háromnegyed négykor kezdődött. Ugyanez volt Szilveszterkor is. Este 6-kor tudta meg a kedves, hogy hány üveg pezsgőre és hány kiló virslire lesz szüksége az ünnepléshez.
vadsanca
@Eriksson: Sajnos elismerem, hogy a nagy többségnél így van. De hidd el, nem vagyok "csodagyerek"! Anno fiatalkoromban én sok mindent másképp csináltam és gondoltam. De ez a változás szerintem előnyömre vált.
Pl. mi van akkor, ha a keresett ajándékot nem találod meg az ünnep előtti napokban? Holott van rá egy teljes év. Sokszor van úgy, hogy véletlenül találom meg azt amit ajándékozni szeretnék. De tudod erre is jók az év közi családi,-és baráti beszélgetések mert akkor már a "fele" meg van. Akkor már tudatosan keresed a "kiszemelt" árut.
Ha élelmiszerből kicsivel többet veszel, nem baj, mert a fagyasztóba elfér. Legfeljebb "kidobod" a kenyereket.
Eriksson
@vadsanca: Én is úgy szoktam vásárolni, hogy mindegy, nyár vagy tél, a hasznos holmi "nem kér kenyeret". Sokszor egy-egy alkalmi vétel kincset ér. Egyébként is az utolsó pillanatban legtöbbször hiába is keresné az ember a kiszemelt árut.
Élelmiszert is lehet módszeresen vásárolni, a fagyóba sok minden elfér.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.