A Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatása szerint a népszavazási kampány hatására megnövekedett szavazói aktivitás októberben is megmaradt.

A felmérést közvetlenül a Népszabadság felfüggesztése után végezték, és arra jutottak, hogy a Fidesz, az MSZP, a Jobbik tábora is változatlan maradt a múlt hónap kutatásához képest: 26, 12, és 11 százalék. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, a DK támogatóinak száma egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék. Az Együtt ebben a hónapban is elérte az 1 százalékot, már másodjára ez sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak is. A PM és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban is egy százalék alatt maradt.

Ha most lenne parlamenti választás, ez lenne a végeredmény

A kvótakampány a Fidesz táborának segített, a kormánypárt támogatói a májusi mélypontot követően 4 százalékos gyarapodást mutatnak.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
ha nekem meg hosszabb karom lenne akkor troli is lehetnék.a bringásnak meg ha kisebb kereke lenne akkor roller.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
világlátó
@Nessy: Pesszimizmusod társadalmi tünet, kórtünet, ne aggódj a saját lehangoltságod miatt, jól vagy, aligha tehetsz róla. De Te legalább itthon vagy.Vannak akik elmentek, vagy most készülnek elmenni e hazából.A lehangolt befeléfordulás is, a kivonulás a hazából is borzasztó káros, mondhatnám nemzeti tragédia.Mit is beszélek, ez a tragédia nem nemzeti, csak a dohányboltok azok. Csak az ország drámai állapota. Mindez miért? Hát persze a Gyurcsány miatt, mondaná rezsiszlárd, de én most mégis úgy gondolom hogy orbánviktor miatt.Nem tagadható természetesen, hogy mindez a felemás rendszerváltoztatás óta tartó folyamat, a 4 évig neked, aztán 4 évig meg nekem, végül a nekem a hatalmat legalább húsz, de inkább harminc évig orbáni döntés.Mert ő döntött, mi meg szívjuk.Miért van mindez? Mert a hazai gazdasági és vele a társadalmi elkülönülés, szétszakadás, a korábbi csaknem homogén állagú társadalom belső szolidaritását, kohézióját megbontotta.Pedig ez a szolidaritás nem hagyta hogy a társadalom egyes rétegei kiemelkedjenek, más társadalmi rétegek pedig alámerüljenek a szegénységbe.Csak egy példa ehhez. Ha lenne elég bölcsöde, óvoda, jutna a gazdagnak is, a szegénynek is ugyanott.Ha valami hiány adódik, a gazdag , mert képessége, poziciója erre alkalmasabbá teszi, intézkedik és a hiányosság megszűnik mind a gazdag gyerek, mind szegényebb sorsú társa feje felett.Ha a gazdag elviszi a gyerekét egy magánintézménybe, ugyan ki fog intézkedni a szegényebb sorsú gyerekek gondjai megoldására az önkormányzati intézmények problémái megoldásában? Az országot elhagyókról joggal , okkal feltételezhető, hogy képzettebbek, nyelveket beszélnek, világlátottabbak, tehetősebbek, bátrabbak.Ők lehetnének azok, akik megalapozott kritikájukkal, intézkedőképességükkel, tiltakozásuk súlyával változtatásokat erőltethetnének az állami szervekre. De ők inkább elmennek, kivándorolnak, talán örökre.Ez bizony a szolidaritás de vele a haza cserbenhagyása. Az individualizmus negatív győzelme.Folytatom.
világlátó
A hatalom úgy láttatja az itthonmaradottakkal a kivándorlást, mint Európában vállalt munkát, amelynek eredményét a kint dolgozó hazaküldi a családjának, javítva azok életkörülményeit, no meg a fogyasztás megnövekedésének állami bevételeit. Micsoda álszent , hazug magyarázat ez.
Valójában a csend ezzel magyarázható. Aki itthon maradt, helyzete okán hallgatni kényszerül.A hangoskodni képesek kivándoroltak.Tiltakozni pedig csak olyanok tudnak, akik ma a bizonytalan szavazók meglehetősen népes rétegébe tartoznak, azaz a fiatal, pártpolitikailag még nem elkötelezettek, nincsenek még kompromittálódva korábbi magatartásuk, hovatartozásuk miatt és akiket az uralkodó média még nem gyűrt maga alá.
No ők még eddig kevés alkalommal voltak tiltakozó tömegmegmozdulások aktív tagjai.
A mai, magukat ellenzékieknek nevezők pedig korábbi pártállásuk, mai helykeresésük miatt polarizáltak, a hatalmi média az aszfaltba gyúrja őket, megalázza, megszégyeníti őket a szoci, libsi, komcsi minősítésekkel, gőzhengerszerű reklámkampányokkal mind a parlamentben, mind a kormánymédiában, az óriásplakátokon, úton, útfélen.Ezért a hangjuk alig halható, az is csak védekezés és csak a korrupciós esetek felemlegetésére szorítkozik, bár nem maradt csak néhány kisebb fórum erre. Lásd a Népszabadság elhallgattatása.
Ezért is de a hazai tömegméretű tiltakozás hagyományainak hiánya miatt is, azok, akik ebben jó példát mutathatnának, már csomagolnak. Inkább elhagyják a hazát.Ahhoz, hogy legyen iniciáló erő a tiltakozások megszervezésére, ahhoz a jelenlegi általános hazai állapotok pontos helyzetértékelésére volna szükség, Ennek ismeretében a helyzet megjavítására irányuló reális program kellene, ehhez tömegmédia eszközrendszer kellene a társadalom legszélesebb rétegeinek tájékoztatására, ebből eredményeztetve társadalmi elfogadottság és aktív támogatás. Így már lehet ügyenként társadalmi tiltakozást szervezni.
Ez eddig a CÖF-nek sikerült a békemenetek esetében. Gratulálok magyarok, népem, hazám.
patyuka
A Parlamentbe való jutás szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy ez a mátrix a teljes népesség, vagy "csak" a biztos választók relációjában mutatja a pártok iránti szimpátiát, miként a szavazástól biztosan távol maradók köre - vice versa - sem azonos a bizonytalanok táborával...
vadsanca
Ez a diagram mennyibe került a Fidesznek?
vadsanca
"összes megkérdezettek körében" Engem még sosem kérdeztek meg. Valószínű nem tartozom ahhoz a szektorhoz.
Jozefina
Sok nem normális "bizonytalan" !!! Mi az, hogy nincs határozott véleményük??!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.