November végére készül el az új nemzeti alaptanterv koncepciója – közölte az oktatási államtitkár kedden Budapesten.

Palkovics László egy háttérbeszélgetésen a Tanítanék mozgalom nyílt vitára való felhívásáról azt mondta: szívesen vitatkozik bárkivel, de ennek akkor van értelme, ha van szakmai tartalma.

November végére meglesz az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és ehhez kapcsolódva konferenciát szerveznek az ELTE-n. A tanácskozás végén oktatáskutatók részvételével kerekasztal-beszélgetést tartanak majd, és arra várják a szakembereket – közölte.

Palkovics László a középfokú felvételi esetleges kötelezővé tételéről azt mondta: ez összefügg az új alaptantervvel és a kidolgozandó sztenderdekkel. Bevezetését ezzel együtt lehetne megvalósítani, 2019 táján – jelezte. Hozzátette: az a cél, mindenki ott végezzen, ahol a képességeit maximálisan ki tudja használni.

A Műegyetem gazdálkodástudományi karának esetleges leválásáról és ELTE-hez kerüléséről azt mondta: a műszaki egyetemnek a finanszírozással sosem volt gondja. A BME-től a képzést pedig senki nem akarja elvenni – jelentette ki. Ilyen kérés hivatalosan nem érkezett a tárcához, de ha az adott kar kezdeményezi, akkor a kari tanácsoknak kell dönteniük első lépésként, és meg kell nézni azt is, hogy a két intézményre milyen hatással lenne a leválás, illetve a csatlakozás – közölte.

Alapvetően nem a kar kerülne el, hanem a gazdálkodástudományi képzés – jelezte az oktatási államtitkár, cáfolva, hogy ingatlanspekulációról lenne szó.

Kitért a kollégiumfejlesztésekre is, és azt mondta: felmérték az ország összes kollégiumát. Jelentős részük az 1960-as, 1970-es években épült, és különösen a budapestiek vannak rossz állapotban. Nem elég a kollégiumi hely, a minőségük nem felel meg az elkövetkező évek elvárásainak, nem alkalmasak külföldi hallgatók fogadására sem. Ebből következően további bővítésekre és felújításokra is szükség lesz, becslései szerint százmilliárd forintos értékben, a végleges ütemezésről hamarosan döntenek. Jelenleg 21 milliárd értékben zajlik fejlesztés költségvetési és uniós forrásokból – közölte Palkovics László.

A ppp-szerződések megszüntetéséről jelezte: a kormány szándéka megvan erre, rendelkezésre áll a szükséges kétszer 18 milliárd forint is, és bár a megállapodások nem könnyűek, hamarosan megkezdődik a folyamat.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez már hányadik koncepció?
még az a szerencse, hogy trehányul csinálják, így nem teljesen végzik ki az oktatást! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Én meg azt hittem szeptemberben elkezdődött a tanév!
coni
Elég öregecske már ez a NAT, de koncepciója az soha nem volt/lesz neki. Hacsak az nem hogyan kell minél gyorsabban lebutítani egy egész országot.
RonaGyuri
ez már hányadik koncepció?
még az a szerencse, hogy trehányul csinálják, így nem teljesen végzik ki az oktatást! =))
Zeta
Még szerencse, hogy van mit majmolni. Változik az alaptörvény, változzon ez is. Legalább olyan szilárd,mint az
Nagy Mária
@RonaGyuri: Sajnos már kivégezték a 2012-s NAT-tal. Ebben az a szomorú, mivel mindent felmenő rendszerben vezetnek be 2018-ban az elsős csemete még ezzel a förmedvénnyel kezd, 2030-ban pedig így érettségizik.
Az általuk kidolgozott új koncepciótól sem várok sokat, hiszen csak olyan "szakértőkkel" hajlandók tárgyalni, aki életében nem dolgozott gyerekekkel.
Nagy Mária
@Zeta: Ez már előbb megváltozott, 2012-ben. Csak annyira szörnyszülöttre sikerült, hogy még egy kicsit rontani kell rajta.
papa.49
@RonaGyuri: Megelőztél, én is ezt kérdem hányadik már, ez is olyan mint a kalaptörvény, abba is csak beszarni lehet, úgy látszik, még nem baszták el teljesen hát most sort kerítenek erre is!!!
Nessy
Szerencsétlen diákok! Kisérleti nyúlnak használják őket! Az oktatási kerekasztal összetételét látva, rajtuk már a csoda sem segíthet!
kenn
Szegény magyar diákok!
Aki teheti, mindenki húzzon el a 'csába ebből a beteg emberek által felügyelt országból, mert itt nincs jövő a kicsit is normálisan gondolkodók számára!

Igen, dőljön romba ez a szeméttelep, mart akkor végre látszódni fog az igazság.
Aztán lesz irtás. (nem csak orbáné, hanem a mélyhülye mélymagyar orbanistékéi is!)
Aztán lesz újjáépítés.
karma1
Szerintem jobb lenne, ha majus vegere keszulne el, mert akkor mar nem basztatjak vele a gyerekeket,...
Olyan torikonyv, amiben a pockos focis tananyag, nyugodtan varhat meg par evet a bevezetesre...
karma1
@lópicigáspár: Ebbol is latszik, hogy nem tavaly szedultel ki az iskolapadbol...:o))) Tavaly ( vagy 2 eve?), meg szeptember elsejen el sem tudtak kezdeni a tanevet!Ilyen a budos eletben nem volt!
namihami
Kereszteljék ezt is át úgy, hogy szerepeljen benne az Alaptörvény kifejezés. Akkor ez is gránitszilárdságúvá alakul át és annyiszor módosítják, ahányszor akarják, minden blamázs nélkül. Így csak a ciki van belőle.
solidedge
Tíz év mulva a munkahelyi meghallgatáson kizáró ok lesz ha valaki iskolába járt. Hülye, buta gyerek nem kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.