A kötelező szülőtartásról és az idősek helyzetéről tartottak fórumot a Nézőpont Intézet szervezésében Budapesten.

Beszterczey András, a Schweitzer Albert Református Szeretetotthon igazgatója a júniusban megszavazott törvénymódosításról úgy nyilatkozott, hogy az lényegében nem módosította a törvényt, csak kitágította a lehetséges felperesek körét. A törvénymódosítás azokat érinti, akiknek a szülője valamilyen szolgáltatást vesz igénybe.

Beszterczey András ismertette: a különböző otthonokban 80 ezer forinttól 250 ezer forintig terjed az ellátás havi költsége, átlagosan 120 ezer forint, és nagyjából ennyi egy átlagos nyugdíj is. A hozzátartozó a nyugdíj és az ellátás összege közötti különbözet megfizetésére kötelezhető, de ilyenkor is találhat kiskaput, ha azzal érvel, hogy rokona érdemtelenné vált a gondoskodására. Ilyenkor tehát a válásokhoz hasonló hosszú pereskedésbe kezdhet az intézmény, ami sokkal több erkölcsi kárt okoz, mint amennyi anyagi hasznot hajt.

Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, az Idősek Tanácsának tagja azt mondta: a törvénymódosítás fontos hozadéka, hogy legalább beszélnek a lakosság harmadát kitevő idősekről, akik egyébként hiányoznak a közbeszédből.

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület tagja arról beszélt, hogy a hárommillió idős ember egy "mini társadalmat képez", amelyben sokféle helyzetre kell megoldást találni.

Semmelweis Ferenc, a Nyugdíjasok Szociális Fórumának tagja hangsúlyozta, mindig szem előtt kell tartani: az időseknek "aktív korukban szerzett joguk", hogy eltartsák őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél