Szakértők szerint a szerda reggeli bőnyi rendőrgyilkosság hátterében ideológiai motiváció állhat, a tettes összeesküvőnek gondolja magát, aki a saját mércéje szerint "hőstettet" követett el.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a gyilkosságot a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója, Győrkös István követte el, Póczik Szilveszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta: Győrkös István "régi vendége az igazságszolgáltatásnak", már 1989-ben is büntetőeljárás indult ellene, és a fegyvertörvény megsértése később is felmerült vele kapcsolatban.

Ideológiai motiváció állhat a bőnyi rendőrgyilkosság hátterében

Közölte: a férfi saját állítása szerint 1956 után rövidebb börtönbüntetést töltött le, és "nyilas cellatársai győzték meg" ennek az eszmének a képviseletéről. Ezt követően Győrkös István folyamatosan képviselte a "neonáci" ideológiát, 1989-ben megalakította a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat, a Magyar Nemzeti Arcvonal elődszervezetét, és "gyakorlatilag benne volt a keze" mostanáig minden ehhez kapcsolódó szervezkedésben. Ehhez járult hozzá – folytatta – egyfajta kiképzési tevékenység, Győrkös István Bőny közelében található birtokán évről évre neonáci kötődésű fiatalok részben ideológiai, részben harci kiképzése folyt.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint amikor egy ilyen embert, akiről azt feltételezik, hogy éles lőfegyvereket tart a házában, megközelítenek, nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az illető lelőhessen egy rendőrt. Póczik Szilveszter hozzátette: Győrkös István a helyi vadásztársaság tagja volt, legálisan tartott vadászfegyvert.

Gyarmati István szerint nem öngyilkos akart lenni az elkövető, mert ha az akart volna lenni, nem rejtőzik el a házban, miután lelőtte a rendőrt. Értékelése szerint ez ideológiailag motivált tett volt, az elkövető megpróbálta elkerülni a letartóztatást. Póczik Szilveszter megjegyezte: a tettes összeesküvőnek gondolja magát, erre Gyarmati István úgy reagált, a férfi úgy érzi, hőstettet követett el.

Szerda reggel gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést Bőnyben egy idős férfi, és megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. A meggyilkolt férfit, aki huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és alezredessé léptette elő.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Döbbenet! Hogy volt lehetséges neonáci kiképzés a birtokán "évről évre"? És még fegyvertartási engedélyt is kapott?
Hát jól meg vagyunk védve, de a mieinktől, a saját "őrültjeinktől", akik ebben a milliőben gombamód szaporodnak, ki védi meg a "normàlis" maradékot?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
Rövid idő alatt volt nálunk robbantás is, és lövöldözés is. Egyiket se migráns követte el! Akkor most kiktől is kell félnünk?
cs.n.
Vagy itt ez a másik:
origo.hu/itthon/20110407-tucatnyi-fegyvert-talaltak-egy-kereskedonel-a-terrorelharitok-isaszegen.html
Amiről utána kiderült, hogy a fele sem igaz, az ügyészség ejtette is.
A kérdés marad: miért nem a TEK ment oda? A körömcipős Pintér, mint mindkét szervezetért felelős miniszter hogyan magyarázza mindezt a napszemcsije mögül? Valószínűleg sehogy. Pedig itt a belügyi szervek közötti hibás (vagy éppen semmilyen) kommunikáció is szerepet játszhatott abban, hogy meghalt egy ember. Ráhúzzák a vizes lepedőt (persze jogosan) a náci tatára, hiszen ő lőtte le. De további felelősöket fognak-e vajon keresni? Hiszen akárhogy is nézzük, ez a belügy akciója volt, az elhunyt rendőrt is valószínűleg küldték, nem saját szakállára ment oda.
dr. prédikátor
Hogy lehetséges hogy ilyen előélet mellett még fegyvertartási engedéllyel is rendelkezett???Ez kinek a felelőssége???Ki járhatta ki neki az engedélyt???Felröppent hogy a káderjani rokona. Talán csak nem ő volt???Szégyen !!! A töketleneket minek tartják, tartjuk??Nem e az ő feladatuk lenne az ilyen esetek lerendezése???Miért nem értek ki időben a helyszinre???Ezért pazarolnak el évi több milliárdot???Persze felelőse nem lesz az esetnek!!!Úgy e szarnak bajnak nincs gazdája!!!Az oljszőke sintér sanya miért nem mond le???A Hajdú a töketlen vezér miért van még mindig a helyén???
JAJMÁR
@gulyasgyula: Te Gyula! Náci lövöldözött. Egy liberális nem lövöldöz... fura mi?
Pöpec
"Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint amikor egy ilyen embert, akiről azt feltételezik, hogy éles lőfegyvereket tart a házában, megközelítenek, nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az illető lelőhessen egy rendőrt. "

Tudták, hogy fegyver(ek) van(nak) nála. De azért a fegyverei mellett akarták elfogni.
Idióták. Ahelyett, hogy küldtek volna neki egy ajánlott levelet házkutatásról amiért be kell mennie a postára. Ott lefoghatta volna 2 (kettő) rendőr. Olcsóbb is lett volna mint a tömeges kivonulás, és a lelőtt rendőr még mindig élne.
Kösz fiúk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.