Magyarországon épül fel a világ első, hálózati termelésre képes, úgynevezett áramból-gáz (power-to-gas) típusú erőműve az MVM Csoport és egy német startup cég, a megújuló energiával foglalkozó Electrochaea együttműködésében. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd – közölte az MVM Csoport szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Electrochaea és az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. (SFL) közös céget hozott létre az erőmű megépítésére, így "megvalósult az MVM Csoport első startup befektetése".

Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. Technológiáját az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és szén-dioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható – áll a közleményben.

A müncheni székhelyű Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 megawatt kapacitású, hálózati szintű erőművet Dániában. A társaság Svájcban és az Egyesült Államokban is létesít erőműveket, középtávon 1 gigawattnyi kapacitás kiépítését tervezi.

Az Electrochaea és az SFL – az MVM Csoport startup-inkubációs cégének – közös vállalkozása, a Power-to-Gas Hungary Kft. (PtG) közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz.

Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is, "forradalmi technológiája rendkívüli lehetőségeket kínál" – idézték a közleményben Bertalan Zsoltot, az SFL vezérigazgatóját.

A közös cég révén az Electrochaea folyamatosan és nagymértékben növekedhet Magyarországon és az egész közép-európai régióban, ami "rendkívül jelentős mérföldkő" a társaság számára, hiszen közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy minél több nagyteljesítményű, hálózati szintű erőművet hozzon létre – tette hozzá Mich Hein, a müncheni központú cég ügyvezető igazgatója.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
agnes200
Szuper. És akkor minek Paks II.? (Úgy értem, minek azon kívül, hogy Putyin és a beruházó alvállalkozói anyagi hasznot húznak majd belőle.)
human
@agnes200: Paks 2 valóban függetlenedést jelent. Csak a környező országokban olcsóbb lesz az energia. Szóval keményen megfizetjük a függetlenség árát.
human
@Hellcat: Sajnos én is ezt a jövőt jósolom annak ellenére, hogy még mindig reálisabb ötlet, mint Széles Gábor univerzumból nyert energiája, ami soha nem készült el.
Hellcat
@human: Bárcsak 1x azt olvasnám, hogy iszonyatos nagy támogatás adnak ha a háztetődre napelemet raksz, és hasonlók...nem azt hogy ruszkik építenek aranyáron Pripyat 2-t
human
@Hellcat: Én a fúziós erőművek beindulását várom nagyon. Semmi sugárzás, nincs atomrobbanás.
nemkati
Rondákok vagytok! Csak fanyalogtok itt, amikor pártunk és kormányunk sikert sikerre halmoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.