A kormány újragondolja az államadósság finanszírozását, a letelepedési kötvény feltételeit – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken újságíróknak, a Díj a sikeres vállalkozásokért átadó ünnepségét követően.

"Azt szeretnénk, ha érdemben hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz, az elmúlt három év során jelentősen megváltoztak a magyar államadósság finanszírozásának feltételei, ezért az év végén a kormányzat újragondolja az államadósság finanszírozásának filozófiáját" – tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen megváltoztak a feltételek.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani kamat eltér a többi piaci kamattól, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségek is jelentősen csökkenjenek.

"Azt gondoljuk, ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változniuk kell" – tette hozzá.

Elmondta, álláspontjuk szerint meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

"Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak" – mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondta, eddig egymilliárd euró bevétel folyt be a letelepedési kötvényekből és a prémium euró magyar államkötvényekkel (pemák) együtt ez tette lehetővé, hogy a magyar államnak ebben az évben nem kellett "kimennie a nemzetközi tőkepiacokra, nem kellett devizakötvényt kibocsátania".

Varga Mihály megjegyezte, téved, aki a letelepedési kötvényt összeköti az alkotmányozással.

A Világgazdaságnak az Államadósság Kezelő Központra (ÁKK) hivatkozó legutóbbi híre szerint az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből áprilisban 714-et értékesített az ÁKK, míg 2016 első negyedévében összesen 528-at. A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

A lap szerint az idei értékesítések az áprilisi növekedés ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg. Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől, akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Van pofája finanszírozásról zagyválni??? 200ezer bevétel után 300ezer és kamatait megadni, nem finanszírozás, hanem lopás! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@human: bocs de ez nem finanszírozás: a hozzászólásomban említett számok ezt kizárják!
send
Senkit nem érdekel, hogy te hogy gondolod.
Két lehetőség van:

1. Vérgeci elvtelen 8deológialiag buta magyar paraszt vagy.
2. Vérgeci elvtelen pénzért adható-vehető buta magyar paraszt vagy.

Az van, hogy meg leszel vádolva, el leszel ítélve, és meg leszel ölve, te nagyon hülye, nagyon buta, nagyon magyar nagyon paraszt!
quadrocopter
Azannyát, mióta Vona sarogba rúgta a hibbantat, azóta hogy megváltozott a gazdsági helyzet!
nyanya001
Varga Mihály elismerte, hogy a letelepedési kötvényen tulajdonképpen bukik az állam.
A Habony művek annál többet kaszált és elvégre az a tróger sokkal fontosabb
mint az állam, nem igaz ?
Főlökött
No kezdjük az elején, most akkor mi is van ?

Ovisunk azt mondta, hogy jó és szép, így marad, Magában beszélve a rádióban.
Jön Lézerkénk, aki elregéli, kész - vége.
Majd jön Varga, aki eldalolja : "mostani kamat eltér a többi piaci kamattól" ja igen, egy hangyányit, úgy a 3x-osa.

Erre jön Vona, egy előterjesztéssel, mely szavazásra vár :) Téma : letelepedési kötvény kibocsátásának megszüntetése.

Szóval ebből azt lehet kihámozni, látszólag meg akarták szűntetni - majd minden megy utána a megszokott vágányban, hogy a jobbik voksa bejöjjön, de valahogy nem jött össze, mivel belerondítottak - mármint a jobbik.
Tehát megy a tóger játszma, a kárunkra. De szép is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.