Illés Blanka családjogász, az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a bírósági gyakorlatban legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartási díj kiszabása várható – írja a profitline.hu.

A törvénymódosítással kapcsolatban kifejtette: ez elsősorban a szülőt a gyermek helyett gondozó, eltartó embernek, illetve szervezetnek előnyös. Eddig ugyanis, ha például egy idősotthonban élő nyugdíjas nyugdíja nem fedezte a költségeit, akkor az otthon évekig pereskedhetett egy járási hivatali ügygondnokkal azok fedezéséért, miközben folyamatosan nőtt a hátralék. Most viszont az otthon saját jogon kezdeményezhet pert a gyermekkel szemben, így nem kényszerül arra, hogy "kirakja az utcára" az idős embert.

Nem várható tömegesen, hogy a jövőben a szülők perelik be a gyereküket. A szülőtartásra, a fizetésének legfeljebb feléig kötelezhető a gyermek. A tartási sorban viszont a szülőt megelőzi:

- a gyermek saját gyermeke,

- házastársa,

- volt házastársa és volt élettársa is.

Ha a gyermek munkanélküli vagy nagyon kevés a fizetése, akkor nem kötelezhető szülőtartásra. Az összeget a bíróság mérlegeli, de a családjogász szerint legfeljebb öt-tízezer forintos szülőtartás kiszabása várható.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Akinek a havi fizetése 300 ezer nettó alatt van nem kötelezhetik. De aki ezen felül keres és felnevelte a szülője az helyett ne az állam fizesse - ez elvárható.
namihami
@1magyar: Ha az általad írt 300.000 nettó határértéknek tekinthető, akkor nem fog a fizetésre kötelezettek tömött kettős sora túl messzire nyúlni.
Akinek pedig több van, az, ahogy eddig, úgy ezután is meg fogja oldani ""okosba"". Úgy hogy az azok szüleinek eltartása továbbra is a mi általunk befizetett pénzből fog kitelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.