Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Debreceni Járásbíróság két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől a 80 éves S. János vádlottat, aki 2015 februárjában két gyalogost elütött Debrecenben. Az egyik áldozat a helyszínen meghalt, a másik maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A bíróság ítélete szerint a vádlott a büntetés letöltésének fele után szabadulhat feltételesen, és meg kell fizetnie 357 ezer forint bűnügyi költséget is – tette hozzá Tatár Tímea.

Tavaly február 15-én délelőtt az akkor 78 éves vádlott derült, napos időben, jó látási viszonyok között vezetett Debrecenben a Tubarózsa utca felől a Kaskötő utca irányába. S. János az Alma utca és a Kaskötő utca kereszteződésénél 75-85 kilométeres óránkénti sebességgel haladt. Ilyen sebesség mellett azonban nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, elütötte a két gyalogost, majd 68-75 kilométeres sebességgel egy kerítésnek ütközött.

A vádlott a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tett, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. A szakvélemény szerint a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha a vádlott betartja a sebességhatárt, a nedves úton ugyanis csak 23-35 kilométeres sebességgel tudott volna bekanyarodni.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy egy ember halálán túl a baleset másik áldozata – súlyos sérülései miatt – 100 százalékban elveszítette munkaképességét. Ezen felül súlyosító körülmény az is, hogy S. János 50 százalékkal lépte túl a megengedett sebességet, valamint, hogy helyi és országos szinten is megszaporodott a gyorshajtások száma.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a bíróság a vádlott beismerő vallomását, S. János idős korát, illetve azt, hogy maga a vádlott is megsérült a balesetben. A bíróság az orvosszakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlott egészségi állapota miatt már nem alkalmas a közúti vezetésre, ezért végleges eltiltást kellett alkalmaznia.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett – ismertette a törvényszéki szóvivő.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

laja70
Váradi András gyilkosát mikor ítélik el?!
namihami
Ezek után várom a hírt, hogy a kokós ribanc ügyét mennyiből fogjuk megúszni.
A megúszást úgy értem, hogy kiderítik, hogy a gyalogos volt a hibás és még a csajnak jár, meghurcolás címén kártárítés alapon néhány szippantás ára valami jobb minőségű anyagból.
glorianna
@laja70: Nekem is rögtön az ugrott be, hogy az osztrák nyugdíjast miért nem kapcsolták még le?
papa.49
@laja70: @glorianna: Az ,,párt feladat,, volt!!!Nehogy már a nhemzetyi gázbúvár,, ne nyerjen!!!
human
Váradi Andrást elgázoló osztrák-magyar állampolgárságú nyugdíjas megúszta már a büntetést?
human
"Megrekedt a Bicskei Járóbíróságon Váradi András, a tragikus körülmények között elhunyt alcsúti juhász halálának körülményeit tisztázni hivatott eljárás.

A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, mire Magyar György ügyvéd pótmagánvádat nyújtott be a bíróságra. De az áprilisra ígért új tárgyalás egyelőre csúszik."
444.hu/2016/05/25/tovabb-szaguldozik-felcsuton-a-varadi-andrast-halalra-gazolo-idos-ferfi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.