Szakértők szerint Donald Trump megválasztása nem hoz radikális változásokat az Egyesült Államokban, sem az ország bel-, sem pedig a külpolitikájában, a fékek és ellensúlyok rendszere működni fog, és a Republikánus Párt jelöltjének elnökként csökken a mozgástere.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azt mondta: Donald Trump kívülállóként érkezett a politikába, "nagyokat kellett mondania" ahhoz, hogy figyeljenek rá.

Szerinte nem következnek be hatalmas változások, viszont enyhül vagy megszűnik a "demokráciaexport", és a leendő elnök gazdasági központú kormányzást folytat majd. Úgy fogalmazott: "ha Magyarországot nézzük, valószínűleg a csuklóztatás abba fog maradni". Kérdés ugyanakkor, hogy az orosz féllel milyen lesz a viszony – tette hozzá a kutató –, kiemelve: egyelőre az látszik, hogy az oroszok örülnek Donald Trump megválasztásának, és a Wikileaks is "segített" neki.

Kaló Máté Amerika-szakértő a műsorban azt mondta: Donald Trump "kampányüzemmódból" az elmúlt napokban magához képest "mérsékelt üzemmódba" kapcsolt, és visszavett több, radikálisnak minősített elképzeléséből, a többi között az úgynevezett Obamacare és a mexikói határon építendő fal ügyében, vagy azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok átértékelné a NATO-ban betöltött szerepét.

Nagy Dániel hangsúlyozta: azok szavaztak Donald Trumpra, akik változást akartak, a republikánus színekben induló politikusnak ez volt a "brandje". Felhívta a figyelmet arra, hogy a választópolgároknál a legnagyobb különbség vidék és város között volt. A republikánus jelölt még azokban az államokban is nagyon erős volt a vidéki szavazókörökben, ahol a demokrata Hillary Clinton nyert.

Kitért arra is, hogy a közvélemény-kutató szakmában felülreprezentáltak a magasabb végzettségűek, közöttük pedig a Hillary Clinton-támogatók, tehát úgynevezett "wishful polling" alakulhatott ki, a Clinton-támogatók szerették volna azt hinni, hogy helytállóak a felmérések, és nem figyeltek eléggé a rejtőzködő szavazókra.

Kaló Máté megjegyezte: az álhírek és csúsztatások erőteljesen megjelentek Donald Trump kommunikációjában, nemcsak a saját mondataiban, hanem az általa megosztott linkekben, például a Breitbart nevű weboldalról. "Erőteljes kétségeink lehetnek" afelől, hogy ezek mennyire nyújtanak hiteles tájékoztatást – mondta. Nagy Dániel úgy reagált: a választók jelentős része elvesztette bizalmát a médiaelitben, ezért hitt inkább új hírcsatornáknak, amelyeken ha meg is jelennek álhírek, ez még nem derült ki.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Akkor G Trumpot sem volt sok értelme megválasztani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.