Szükség van a bérek emelésére a magyar gazdaságban, mind a minimálbér, mind a szakmunkás garantált bérminimum növelésére – mondták az M1 aktuális csatorna Szemtől szembe című műsorában a megkérdezett szakértők pénteken.

A kormány a bértárgyalásokon a minimálbér 15 százalékos, a szakmunkás garantált bérminimum 25 százalékos emelését javasolja.

György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza kifejtette: a világban megváltozott a tőke és a munkajövedelmek aránya a teljes megtermelt GDP-ben az elmúlt 40 évben. Magyarországon 1970 és 2010 között az egy foglalkoztatott által előállított jövedelem, a GDP megháromszorozódott, miközben a nettó reálbér csupán 28 százalékkal nőtt.

Elmondta: 2010 óta, az elmúlt mintegy hat és fél év alatt a nettó reálbérek már 23 százalékkal nőttek, ennek folytatása lehet a kormány szándéka, úgy látszik, van mozgástere a kabinetnek.

Hegedűs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adó-üzletág vezetője szerint is szükség van a bérek emelésére. A magyar munkavállalók az átlagbért tekintve jelentősen lemaradtak a V4 államok dolgozóinak átlagos bérszínvonalától. A munkajövedelmekhez kapcsolódó elvonások, annak ellenére, hogy Magyarországon a személyi jövedelemadó szintje alacsony, a járulékok miatt a legmagasabb a régióban, az OECD-tagállamokat és az európai országokat nézve is kiemelkedő.

Kiemelte: ebből következik, hogy a magyar munkavállalók nettó keresete, bérpozíciója lényegesen rosszabb, mint a környező országokban dolgozóké.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Csak ez az emelés, kevés. A környező országokban is emelnek! Ott ,már lezárult az alku.
De ez sem lesz elég,a melósok megtartásához, kellesz az emberi hozzáállás is. Ahhoz ,nincs akarat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.