Amióta a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette 6 éves tervét a bérfelzárkóztatásra és munkaadói járulékcsökkentésre vonatkozóan, jó esély volt rá, hogy 2017-ben mindenképpen sor kerül egy komolyabb minimálbéremelésre. A járulékcsökkentés a tervezett 4-hez képest 5 százalék lesz, ez elég nagy lépés a környező országok szintje felé. A tegnap bejelentett két éves program összességében igen szép minimálbéremelés, a szakképzetlenek minimálbérében jövőre 15, azt követő évben 8 százalék, ami az idei értékhez viszonyítva (a kamatos kamat hatás miatt) 24,2 százalék, így a mostani 109 ezer forintos minimálbér jövőre 128, 2018-ban 138 ezer forint lesz. A garantált bérminimumnál jóval nagyobbak a számok: jövőre 25, majd utána 12 százalék, ez az ideihez képest 40 százalék. Így az idei 129 ezer forintról jövőre 161, 2018-ban közelítően 180 ezer forintra emelkedik ez az érték. Nemzetközi viszonylatban Ezzel a garantált bérminimum érdemben változatlan árfolyammal számolva 600 euró lesz, ami...

Forrás: privatbankar.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Idézet a cikkből: "Ha az egyszerűség kedvéért úgy számoljuk, hogy a csökkentés jórészt a nyugdíjjárulék rovására valósul meg, ugyanakkor a nyugdíjak a következő két évben is csak szerény mértékben növekednek, akkor fennmarad az egyensúly."

Vajon ki hazudik? Azok, akik állítólag függetlenítették a nyugdíj kifizetéseket a bérektől és azt állítják, hogy a nyugdíjak növekedése csak és kizárólag az inflációtól függ vagy azok, akik váltig állítják, hogy az egyensúlyt csak a nyugdíjak "szerény" mértékben való növekedésével lehet fenntartani.?

Vagy csak egyszerűen a kisfizetésből kínlódó aktívak és a kevés nyugdíjból vegetáló nyugdíjasok összeugrasztásának lehetünk tanúi?
Eladott Ország
"Összejön a méretes minimálbéremelés"...
Nem büszkeség a havi bruttó 320-330 eurós magyar minimálbér. Főként akkor nem, ha tudjuk, hogy ez a kötelező bértarifaérték Nyugat- Európában jóval magasabb (Luxemburgban például 1874 euró, Belgiumban 1501 euró). De még Görögországban is és a bajban lévő többi mediterrán országban is jelentősen több a havi legkisebb munkabér összege, mint Magyarországon.

A bérek növekedése jelentősen elmarad a GDP-növekedéstől.
Az egy főre eső magyar GDP ma az EU-s átlag 60 százaléka, a magyar bérek viszont vásárlóerő-paritáson nem érik el az uniós átlag 60 százalékát, csupán 35-40 százalékát. Vagyis ha GDP-oldalról nézzük a dolgot, magasabbak is lehetnének a bérek.
Kérdés mi lehet ezen kívül még méretes?
emerencia
@Eladott Ország: Engem meglepett mikor megtudtam, hogy a görögök nyugdíja még a nyugdíjcsökkentés ellenére is magasabb mint a miénk. Dolgoztam anno olyan multinál, amelynek görögországi munkavállalói is voltak. Találtam egy topikot a neten, s megdöbbentem miután a Google görög nyelvből lefordította, hogy az ottani kollégák a miénktől kb. ötszörös fizetést is felháborodva keveslik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.