Vádat emelt az ügyészség három ember ellen, akik foglalkozási szabályszegése miatt tömegszerencsétlenség történt 2014 tavaszán egy szentesi vasúti átjáróban.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a szentesi önkormányzat műszaki irodájának két alkalmazottját és a MÁV Zrt. egy dolgozóját tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság már 2010 novemberében értesítette az önkormányzatot, és a vasúttársaságot, hogy a szentesi Téglagyári vasútátkelőben balesetveszély elhárítása van szükség. Az átkelőt előjelző táblák cseréjét, sárga lassító felfestést és a növényzet irtását írták elő 2011. július 1-jei határidővel. Ennek ellenére a vádlottak a kapcsolatfelvételen túl érdemi intézkedést nem tettek. A 2013. szeptemberi ismételt, a vádlottak jelenlétében megtartott ellenőrzésen már írásban is felhívták a vádlottak figyelmét a szükséges intézkedésekre, de ezeket továbbra sem végezték el.

2014. március 3-án egy 40 tonna kukoricát szállító nyerges vontató a szabad jelzés mellett akart áthaladni a vasúti átjárón, de a pótkocsi letámasztó lábai fennakadtak a sínen, és a járműszerelvény elakadt az átjáróban. Röviddel ezután ért a vasúti átjáróhoz a Szegvár felől egy személyvonat 80 km/h sebességgel, és a gyorsfékezés ellenére a pótkocsiba ütközött. A balesetben négyen súlyos, kilencen könnyebb megsérültek.

A baleset oka, hogy az átkelő szabálytalan vonalvezetése miatt azon biztonsággal, fennakadás nélkül nem lehetett áthaladni. Az ügyészség szerint – a hatóság jelzése ellenére – a vádlottak nem tettek érdemi lépéseket a veszélyhelyzet elhárítására.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.