A nyugdíjrendszernek nem kedvez a sikerként bemutatott béremelés, de nem ez a legnagyobb baj. Hanem hogy felülről merev, ám költekező is. Nehéz jól kritizálni a kormány nyugdíjprogramját - vallotta be Simonovits András nyugdíjszakértő egy minapi idősügyi konferencián, s valóban meglehetősen ellentmondásos a béremelés és adócsökkentés bejelentését hibaként, tévedésként aposztrofálni. S bár tény, hogy alacsony infláció mellett csak megalázónak érezhető nyugdíjemelést lehet végrehajtani, az ellenzék, s főként a szocialisták által emlegetett svájci indexálás visszahozatala teljesen értelmetlen. A jelenlegi nyugdíjszámítás tisztán az inflációkövetésen alapul 2012 óra. Azt megelőzően 3 százalék feletti gazdasági növekedésnél az infláció mellett a keresetnövekedést is figyelembe lehetett volna venni, ha megütötte volna a növekedés ezt a szintet. A szocialisták által emlegetett svájci indexálást, ami a keresek növekedésén alapul Bajnai Gordon vezette ki rövid miniszterelnöksége idején. A...

Forrás: vs.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A nyuggereknek hamarosan kötelező lesz a piros jelzésen átkelni az úton, a vasúton!!!
Ettől a szemét, lopós, tetű bandától ez is kitelik!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mézike
@verőce21: :-) Kösz. Az úgy volt hogy bőszen cseteltem amikor véletlenül idekeveredtem.
Most jöttem rá hogy lehet telefonról is propellert olvasni... Te tudtad?
verőce21
@Mézike: (17:10) Igen, tudtam. Én nemcsak olvasni szoktam, hanem beírni is róla. :)
Mézike
@verőce21: hehe...még nem vettem észre hogy ékezet nélkül írmányolnál ide. :-)
verőce21
A MANYUP megszüntetése helyes volt! Csak egynegyedét tartalmazta az akkori nyugdíjbefizetéseknek, - a saját részt a Manyup-ba -, a 3/4-ét pedig a munkáltató, az állami nyugdíjkasszába. Így öszvér megoldás volt. Ráadásul, hogy ne legyen átlátható a rendszer, 19 Magánnyugdíjpénztár kezelte a munkavállalók pénzét, mint a sajátját. („magasak voltak a működési költségek!” – hát persze. Ki ne csábult volna el akkora összegektől?)

Sokkal jobb megoldások voltak mindig az önkéntes magánnyugdíjpénztárak, (pl. NYESZ-R) ott saját maga rendelkezett az egyén a teljes megtakarításával és maga is fektethette be, a pénzügyi ismereteinek megfelelően. És ehhez az állam kezdetben 30%, később 20%-os extrát adott a tag személyi jövedelemadójából az éves befizetései után. (Így évente akár tisztán 260 ezer Ft-tal növelhette a tag a megtakarításait - a kamatok mellett - pluszban, az SZJA-ból.)

Könnyen be lehet látni, hogy nem az a ráció, hogy odaadom a pénzem másnak, hogy tőzsdézzen vele, hanem még plusz jutalmat kapok az államtól a kamatokon felül, hogy magam kezelem a nyugdíjmegtakarításom.
Meg kellett szüntetni a Manyupot, mert egy tisztességtelen rendszer volt!
verőce21
@Mézike: (19:48) "Hehe..." - Van ott ékezetes betű is, csak csúsztasd az ujjacskádat a magánhangzóra téve fölfelé, és még legalább hatféle magánhangzó közül választhatsz. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.