Tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás, mivel lassan nem lesz, aki az idős házi gyermekorvosok praxisát átvegye – hívta fel a figyelmet a problémára Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a Magyar Nemzet hétfői kiadásában.

A házi gyermekorvosok átlagéletkora 2016-ban 59 év volt, a praktizálók 46 százaléka elmúlt hatvan, de 140 hetven év feletti és kilenc 80 év feletti gyermekorvos is dolgozik még. Országszerte 1498 házi gyermekorvosi praxis működik, ebből ötszázban 50 és 60 év közötti életkorú az orvos. Az elmúlt 7-8 évben legalább száz praxis szűnt meg – ismertette Póta György az adatokat.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy a megszűnő praxisok miatt a szülők kénytelenek távolabbi gyerekorvoshoz vagy olyan vegyes körzetbe vinni a gyermeküket, ahol a főleg felnőtteket ellátó orvosoknak nem feltétlenül van megfelelő kompetenciája a gyerekek ellátásához.

Póta György szerint a házi gyermekorvosi praxis nem csak az alacsony jövedelem miatt nem vonzó a fiatalok számára, sokakat elkedvetlenít a sok időt és energiát követelő adminisztráció is – írt a lap.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Harrach Megélhetési Pár Péter logikája mentén, mely szerint azért nem esznek a gyerekek, mert nem éhesek, azért betegednek meg a gyerekek, mert meg akarnak betegedni, hogy szándékosan leterheljék az orvosokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Hál' Istennek, meg is becsülik a gyermekorvosokat! Mi nem panaszkodunk.
korell
@verőce21: Ti gyermekorvosok hány évesek vagytok?
(Csak a statisztika miatt kérdezem)
verőce21
@korell: (22:11) Én majdnem egy napon születtem - a most elhunyt - Kocsis Zoltánnal.
(Nem illene visszakérdeznem, ugye?)
qxy
Sajnos, így van és minden szakmában alig van utánpótlás. Nincs szakképzés, vagyis, 10 év múlva ha valaki hentes vagy cipész szeretne lenni nem talál az országba egy igazi szakembert sem. Én meg alapoztam. Négy szakmában igazi mesterek döntik el hogy az a szoba festő az e, ? vagy csak a festéket hordta 5 évig, ha neki meg felel, akkor jöhet ki és igenis jól keresnek. 2000 , meg van min.Otthon nekem is ajánlottak amikor otthon voltam. .- Gyere baszki kurva jó igaz nincs meg a száz, de a háromszorosát hozzá lehet lopni. Erre azt mondtam hogy szeretem ha a vekker ébreszt nem a rendőr. Nagyon fúrcsán néztek rám.
korell
@verőce21: Sajnálatos, hisz akkor "ti" sem lesztek aktív gyermekorvos évtized múlva.
Én most sem vagyok az
Kutyuska
@quadrocopter: Tökéletesen alakul a Fidesz terve. Évekkel ezelőtt készült egy tanulmány, amely szerint az ország kb. 8 millió lakost tud eltartani (azóta szerintem ennyit sem), tehát minden lehető módon csökkenteni kell a lakosság létszámát. Jó úton halad a megvalósítás, 5-600 ezren külföldön, a kórházba meghalnak, nem pedig gyógyulnak az emberek.
A Fidesz kormány jobban teljesít!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.