Mellrákban meghalt egy asszony, aki a leletén lévő orvosi rövidítést nem tudta értelmezni. A Kúria ötmillió forint kártérítést ítélt meg az elhunyt családjának a nem megfelelő tájékoztatás miatt – tudósít az Inforádió.

Egy nőgyógyászati panasz miatt orvoshoz forduló nő nem kapott megfelelő és részletes tájékoztatást állapotáról, majd panaszai ellenére nem jelentkezett kontrollvizsgálatra, és később szövődményként mellrákban elhunyt.

A vidéki településen élő egyszerű asszonynak annyi szerepelt a leletén, hogy "kontroll p. e.", ami azt jelentette, hogy "kontroll panasz esetén", de a beteg a rövidítés jelentésével nem volt tisztában, és az ügyvéd szerint a bírósági eljárásban kiderült, hogy szóban sem tájékoztatták arról, hogy panasz esetén kontrollra kell mennie.

"Az első fokú bíróság megállapította, hogy a települési szakrendelő hibázott, amikor nem rendelték vissza további vizsgálatokra, és ebből rákos daganat fejlődött ki" – mondta el Ábrahám László, a család ügyvédje.

Másodfokon azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és azt mondta, hogy az elhunytnak tudnia kellett volna, hogy a "p. e." megjelölés azt jelenti, hogy "panasz esetén". Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, amely végül az első fokú ítéletet hatályában fenntartotta, és kimondta:

a tájékoztatásnak közérthetőnek kell lennie, ahogy azt az egészségügyi törvény is előírja.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
Azért ez nem egy hetes időköz lehetett amire kifejlődött a daganat a fent emlitett lelet kézhezvétele után.
Ha panasza volt miért nem ment, még akkor is ha nem mondják? Vagy miért nem vitte valamelyik családtagja. Pl. az aki most perel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@picike1: Viszont köszönöm, hidd el, rám fér...
magyarbakancs
@emerencia: EÜ -ben dolgoztam.
Merem írni,hogy 10 orvos közül kilenc nem ért a munkájához,csak papírja van róla,hogy orvos.
emerencia
@magyarbakancs: Jajj. Ez most rosszkor jött. Remélem, hogy az a nagyon ifjú szakorvos doktornő akinél tegnap voltam, érti a dolgát. Majd kiderül.
magyarbakancs
@magyarbakancs: Remélem nem egy szakmai sintért fogtál ki.
magyarbakancs
@emerencia: Remélem nem egy szakmai sintért fogtál ki..
Látod mekkora egy gyagyás vagyok magamnak válaszoltam.
emerencia
@magyarbakancs: Gyönyörű szép ifjú hölgy volt és nagyon figyelmes. Bennem meg van a bizalom, mást nem tehetek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.