Üdvözlendő, hogy emelkedőben van a pénzmosási ügyekben indított eljárások száma Magyarországon, azonban a jelenleginél is határozottabb fellépésre lenne szükség a hatóságok részéről – emelte ki szerdai jelentésében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval).

A Moneyval szakemberei azt értékelték, hogy a 2010-ben elfogadott legutóbbi jelentés óta mennyiben felelt meg a magyar hatóságok tevékenysége a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi sztenderdeknek.

Bár a bizottság jelentése elismeri, hogy az illetékes magyar szervek tudatában vannak a pénzmosás jelentette számos fenyegetésnek, arra figyelmeztet, hogy ezekről részletesebb elemezést kellene készíteni.

Mint írták, a pénzmosás elleni küzdelem nem számít "prioritást élvező célkitűzésnek" Magyarországon.

A pénzmosási ügyekben indított vádemelések száma nem áll arányban a Magyarországon azonosított kockázatokkal és veszélyekkel. A hatóságoknak a pénzmosás minden formája ellen ugyanolyan hatékonysággal kellene fellépniük, márpedig mindössze korlátozott számban foglalkoznak a "strukturált" pénzmosási módszerekkel – olvasható a kommünikében.

A bizottság mindemellett megállapította, hogy a magyar szervek nagyrészt hatékony rendszert működtetnek, ami különösképpen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi hivatalának szervezetében működő Pénzmosás Elleni Információs Iroda tevékenységének köszönhető. A Moneyval arra is kitért, hogy az érintett hatóságok hatékonyan vesznek részt a nemzetközi együttműködésben.

A jelentésben felszólították Magyarországot a még fennálló jogi akadályok elhárítására annak érdekében, hogy teljes mértékben büntethetővé tehessék a terrorizmus finanszírozását.

A közlemény szerint a szervezet javaslatot tett olyan bűnüldözési részlegek felállítására, amelyeknek a terrorizmus finanszírozása elleni harc lenne a feladata.

Magyarországnak jövő év decemberében kell majd jelentést készítenie a strasbourgi székhelyű, 47 országot tömörítő Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága által tett javaslatok végrehajtásáról.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Most komolyan azt várja ET, hogy önmagukat üldözzék??? :-D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
BLÖFF,BLÖFF,BLÖFF...a mi szennyesünk maga eltolcsy, orbán és népes családja saját kezüleg,saját lábon mossa,mossa...
Mobil123
Most komolyan azt várja ET, hogy önmagukat üldözzék??? :-D
Zeta
Ha ez így lenne, már a kormány nem lenne hatalmon.
Együtt lennének ,csak bezárva.
vadnarancs
Farkas Flóri, Takonyárpi és még sokszáz ismerős lájkolják ezt!
justhpeter
Emberi jogok xxx pontja: Senki nem kötelezhető arra, hogy saját magát üldözze !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.