A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – ez derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Azonban nem uniós, azaz harmadik országok exporttilalmat vezettek be, közülük elsőként Japán függesztette fel a magyar élő baromfi és baromfi termékek exportját. A szigetország illetékes minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként azonban csak az október 23-a után előállított termékeket utasítják vissza.

Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, de Mexikó csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást. A Dél-Afrikai Köztársaság az október 11. után gyártott termékekre, Szingapúr az október 12. után előállítottakra vezette be a tiltást, Kanada és Ukrajna az érintett megyékből, Szerbia a kitörés 50 kilométeres körzetén belül eső létesítményekből tiltotta meg az exportot. Regionális tiltást vezetett be Francia Polinézia, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok.

A járvány leküzdéséért a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz, és továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére.

Magyarországon a megbetegedések 4 megyét érintenek, amelyből Bács-Kiskun megyében 7 településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1-1 településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb kitöréseket, valamint több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el kedden Japán középső részének Niigata prefektúrájában, miután egy baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza vírusának egy rendkívül fertőző változatát.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
De ha külföldön nem eladható, akkor itthon miért nem csökken az ára?

Dömping van?!?!?!
Vagy nem?!

Sőt!
Miért lett vagy 300 forinttal drágább a csirkemell filé, ha az idén még nincs infláció.
Majd csak jövőre lesz!!!
És az is csak 2,7%.
Ez az idei 300 forint vagy 27%-os drágulás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
@Szókrakész: Mert mi lokálpatrióták vagyunk,és nem hagyjuk szarban a kistermelőinket!
solidedge
A 15 ország csatlakozott a kisnyugdíjasokhoz.
sokanvagyunk
@Szókrakész: "Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb kitöréseket, valamint több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el kedden Japán középső részének Niigata prefektúrájában..." - drága az ideszállításuk.
Szókrakész
@sokanvagyunk: És azon még nem gondolkodtál el, hogy rengeteg betegség, járvány, legyen az emberre, vagy állatra veszélyes, laborból szökött?!?!?!
Permetezik, kemtrélezik, hogy ezzel is ilyen helyzeteket, állapotokat tudjanak létrehozni.
Zeta
A csirkét , teljesen zárt tartásban nevelik!
A fertőzés , a megbetegedés , teljesen érthetetlen.
Hivatalosan , belépni is csak fertőtlenítés után lehet!
Szókrakész
"Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, de Mexikó csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást."

Ez egy jól megszervezett támadás Magyarország ellen.

Főleg Mexico részéről.
Tonga szigetek pedig csak a Szarvason előállítottakra vezeti be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél