Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT), egy külön honlapon keresztül lesznek elérhetők a jövőben az e-egészségügyi szolgáltatások – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György kérdésére. Az EESZT várhatóan 2017-ben indul.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: egy lakossági portál felületére lehet majd belépni, ügyfélkapus regisztrációt követően és a saját TAJ-azonosító megadásával. Itt lesz lehetőség rendelkezni az EESZT-be kerülő egészségügyi adatok és dokumentumok láthatóságáról. Ezen túlmenően minden élesített szolgáltatás lehetőséget ad majd a lakosság számára, hogy aktív részesévé váljon saját egészségügyi ellátásának.

A tárca az MTI kérdésére közölte: az EESZT rendszeréhez való kötelező csatlakozás 2017-re tehető. A magánszolgáltatók számára – a tervek szerint – 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását, összhangban a korábban eltervezettekkel.

A regisztráló megtekintheti a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat, nyomon követheti azok állapotát, és értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (e-beutalóval lefoglalt vizsgálati időpontja, helyszíne, intézmény elérhetősége, rendelési idő ). Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint lekérhetőek lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT vizsgálati eredmények) – sorolta az államtitkár, aki kitért arra is: a portál súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatások használatában.

Azok számára, akik újonnan kívánják megismerni az e-egészségügy adta lehetőségeket és az EESZT-t, létrehoztak egy EESZT Információs Portált, mely a digitális önrendelkezés lehetőségének élesítésével egy időben válik elérhetővé, és ahol minden, az EESZT-vel kapcsolatos információ, ismeretterjesztő, valamint képzési, oktatási anyag elérhető lesz, az EESZT bevezetésének menetéhez igazodva.

Kitért arra is, hogy gondoltak az internetet kevésbé használó betegekre is, számukra az egyre nagyobb lefedettséget biztosító Kormányablakok által válik elérhetővé az e-egészségügy. Hozzátette: minden lakossági portálon megtalálható szolgáltatás elérhető bármely Kormányablak ügyintézőjén keresztül is.

Az EESZT szolgáltatásainak teljes körű bevezetését követően készül majd egy, a magyar e-egészségügyet részletesen bemutató kisfilm, mely a TV csatornák és az internet segítségével szinte mindenkihez eljuthat.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Biztos hogy ez a legfontosabb jelenleg az egészségügyben???
Szerintem nem, inkább meg kéne oldani a pénztelenségből adódó problémákat, meg a rendes ellátás lehetőségét, azt, hogy a terhesnő ne 2 hónap múlva jusson orvos elé, hogy ne legyen oszló holttest a mosdóban!!!
Egyáltalán azt, hogy elegendő létszámú orvos, nővér legyen, és ami ugyanolyan fontos elegendő létszámmal legyen takarító, karbantartó, hogy a kórház ne tologassa maga előtt a számlákat, mert nincs pénze, hogy kifizesse!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Biztos hogy ez a legfontosabb jelenleg az egészségügyben???
Szerintem nem, inkább meg kéne oldani a pénztelenségből adódó problémákat, meg a rendes ellátás lehetőségét, azt, hogy a terhesnő ne 2 hónap múlva jusson orvos elé, hogy ne legyen oszló holttest a mosdóban!!!
Egyáltalán azt, hogy elegendő létszámú orvos, nővér legyen, és ami ugyanolyan fontos elegendő létszámmal legyen takarító, karbantartó, hogy a kórház ne tologassa maga előtt a számlákat, mert nincs pénze, hogy kifizesse!!!
nemfideszes
Ez az fiúk! Gyurcsók a megoldás az egészségügy problémáira!
Zeta
Az ,aki meg n tud mit kezdeni az internettel,hát az meh irány a kormányhivatal,csak most nem az utalványért, 20- km.
Ez , most, tényleg fontosabb ,mint a várólista, a fizetés képtelenség, amit folyamatosan görgetnek maguk előtt a kórházak.az orvos elvándorlás ,mit számít, Viktor sem foglalkozik vele, így helyes!
csa-csa
@papa.49: bizony ez lenne az igazán fontos egyelőre! meg: hogy ne sebfertőzésbe hajlanak meg a betegek egy talán sikeres műtét után! hogy legyen elég (alapvető!!!) fertőtlenítő kézmosó, gumikesztyű, stb..! hogy pl. gyomorműtét után szó szerint diétás étel biztosítva legyen! hogy legyen elég ápoló, nővér, hogy legyen elég CT, MR gép, hogy ne kelljen hosszú hónapokat várni egy kemó, vagy egyéb fontos kezelésre! hogy a fürdők ne ússzanak a mocsokban, hogy alapvető felszereltség legyen a mellékhelyiségekben, (amit egyébként a rohadék tolvajok kapnak szét nap mint nap, a szemét látogatók ugyanúgy) nem is sorolom tovább...
Eladott Ország
"Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint lekérhetőek lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT vizsgálati eredmények)"
Továbbá a beteg letöltheti hogyan műtse meg magát. Utána már csak saját sírját kell megásnia. Keresztény Retekváriék kifogyhatatlanok a látszatintézkedésekben ,mintha problémamegoldás elleni gyógyszert szednének.
Cefi
És androidra is lesz letölthető vakbélműtét applikáció? És mi van, ha lefagy a windows a proktológiai vizsgálat alatt?
Equus
"Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései"... itt van az eb elhantolva.
Nézzük csak:
"Ahhoz, h egy betegség tüneteit meg tudják ítélni az egészség és a gazdagodás védelmére felesküdött szakemberek, ahhoz nekik egy-két dolgot tudniok kell rólad. Tudod, olyan ez, mint az autószerelőknél, ahol megkérdezik nem volt-e túlterhelve a kocsid. Ezért faggatóznak: dohányzol, kávézol, kólát iszol-e, volt-e menszeszed, alkoholt is iszol-e. Ezután kitalálják, h milyen gyógyszer való neked.
Amikor összeáll a kép, az nem csak az orvos előtt fog összeállni, hanem a az Állam nagyhatalmú szervei előtt is. Aztán jöhet, h aki rendszeres kávéfogyasztó az többet fizet a vérnyomáscsökkentőkért... aki alkoholt fogyaszt, az nem számítson tb-támogatásra... rendszeres nemi életet élők, ha váltogatják a partnerüket egy-egy nőgyógyászati vizsgálatért fizessenek 1000x-es díjat és s serdülőkort túllépő fiúk minden maszturbálás után 2 napi közmunkára kötelezhetők."
Aztán ímé a következő:
hvg.hu/gazdasag/20161202_biztositas_riziko_kockazat_tarifa_dijszabas

hát ezért. Aki meg nem tud hozzáférni a nethez, az pusztuljon. Örüljön, h felépíthette az Erzsébet-hidat, hogy lecsapolhatta a Kunság mocsarait, hogy kommunista szombatban épített óvodát, művelődési házat, most takarodó van
Desischado
Előttem már mindent leírtatok. Én annyit tennék hozzá, hogy előbb a káoszt kéne rendbe tenni, ahogy Papa mondta, hogy ne kellene például hónapokat várni egy nyomorult sima vizsgálatra is. bencusék milyen szeren vannak?
Eriksson
Jó lesz az, szerintem. A betegek rengeteg időt, pénzt, fáradtságot tudnak majd megspórolni.
Elég, ha csak arra gondolok, hogy pl. el kell mennnem valamilyen képalkotó vizsgálatra, vagy laborba, vagy bárhová
A vizságlati eredményért elmegyek személyesen, aztán elviszem a beutaló szakorvosnak, utána még a háziorvosnak is, aki felírja a szakorvos által tanácsolt gyógyszereket. Meg elmomdja a további teendőimet.
Nekem meg minden egyes vizsgálatra vinnem kell az összes dokumentációt, pl. egy műtét, vagy egy kezelési terv megszervezéséhez.
Közben az idő halad, az útiköltség szaporodik, pláne, ha olyan helyen élek ahol a közelben sincs Eü. intézmény.
Ha ezt az e-szolgáltatást bevezetik, "Jó lesz az, szerintem. A betegek rengeteg időt, pénzt, fáradtságot tudnak majd megspórolni", mert otthonunk melegéből tudjuk végigkísérni a velünk kapcsolatos történéseket.
panellproli
Kb 5 éve igérgetik hgy a következő évtől megvalósul az e-recept.Még mindig a stadionokra és a strómanokra kell a pénz.
Nessy
@Eriksson: Az elképzelés remek! Csak éppen még odáig nem jutottak el, hogy a közeli szakrendelőből átjusson a labor, rtg, egyéb vizsgálati eredmény a háziorvoshoz, akinek a "kapuőr" szerepét szeretik hangsúlyozni.
Arról nem is beszélve, hogy ettől nem lesz rövidebb a várólista, sőt a csendben csökkentett tvk miatt még nöni is fog.
Egyébként pl. egy kontroll vizsgálatra nem az "otthon melegében, a fotelban ülve", hanem a rendelőbe, ahol egy orvos rendel a minimum kettő helyett, ücsörgök 3 - 4 órát. Gyakorlom havonta, áldó ima mellett!
Eriksson
@Nessy: Na, ezután majd el fog jutni, nem kell személyesen futkározni vele.
Ettől nem függ a várólista, csak a sorban állás lesz kevesebb.
Sajnos a kontrollvizsgálat problémáját sem oldja meg, oda személyesen kell elfáradni.
Mindettől eltekintve, jó lesz az.
magyarbakancs
@papa.49: Múltkor elmentem a dokihoz.
Kérte az előző leltemet papíromat.
Kérdeztem nem vizsgál meg néz rám mint az edényes.
Mért doki mit gyógyít a leletemet,papíromat vagy engem ?
Kérdeztem tőle.
Nessy
@Eriksson: legyen Neked a Te hited szerint! :-)
Eriksson
@Nessy: Szerinted ez vallási kérdés? :-))
eszegfu
@Eriksson: Én másképpen értelmezem -- persze nem biztos, hogy jól! Mintha itt arról lenne szó, hogy ügyfélkapun keresztül megnézheted a "kórtörténetedet": mikor, hova kaptál beutalót, annak a leletét, milyen gyógyszert irtak fel... de ez nem azt jelenti, hogy pl. nem kell elmenned a háziorvoshoz beutalóért, gyógyszer feliratásért, vagy nem kell elmenned felülvizsgálatra. Arról nincs szó, hogy a háziorvosod az összes leletedet láthatja a számitógépen, ahhoz valamilyen egészen más programmal belépési lehetőséget kellene biztositani... szerintem. Vagyis a TAJ számom alapján minden szakorvos (szemész, sebész, stb.) "feltölti", ehhez most is joguk van, de pl. "átjárhatóan" megnézheti a mandula mütétem eredményeit a bőrgyógyász? Ez a cikkből számomra nem derül ki... mert mindig csak a "regisztrálóról", vagyis rólunk beszél. Egyébként nekem van ügyfélkapum és valóban minden, ami velem történt az e.ü-ben megtalálom, de a háziorvosom mégis kéri az "előzmény" leleteket, neki nincs hozzáférése.
Eriksson
@eszegfu: Szerintem éppen attól lenne jó ez a módszer, hogy minden szakorvos láthatná egy esetleges más szakvizsgálat eredményét, hiszen a gyógyításban miden, mindennel összefügg.
Nincs hozzáférése a háziorvosodnak? Hát add meg neki a belépőkódodat, a TAJ számot úgyis tudja. :))
eszegfu
@Eriksson: Jó fej vagy!:) Szerintem ennek pont az lenne a lényege, hogy a háziorvosnak ne minden betege felhasználói nevével és jelszavával kelljen belépnie, hanem a saját jogosultságán nem?! Ha pedig én adom meg -- miért is ne? -- akkor mi ebben az "uj" rendszerben a fejlődés?! Ez a nesze semmi, fogd meg jól!:)) De lehet, hogy az a cél: minél több beteg nyisson magának ügyfélkaput, igy a háziorvosa is "tájékozott" lesz... ez nem tul praktikus megoldás, ha ott kinlódnak a belépéssel, megkeresik az aktuális információt... meddig tart majd 1-1 beteg "vizsgálata"?! Kiváncsi leszek mi is lesz ebből?
papa.49
@magyarbakancs: Az még hagyján de azt képzeld el mikor a nejem bement a háziorvoshoz a havi gyógyszereinket felíratni, semmi nem volt meg mert a számítógépük lerobbant, a szerencsék csupán az volt hogy én mindig minden szakorvosi papírt lemásolok, Anyánál mindig ott van az éppen aktuális, így nem volt nagy gáz...
Kérdezem hogyan írta volna fel pl. az inzulinjaimat???
kissé felnőttem
Az igen ebbe meg bele lehet sz ... miért is? az összes hatvan év felettei velem együtt béna se bejelentkezni se regisztrálni nem tud aztán lefedettség, hozzáférés kampósbottal ??? ha se gép se hálózat se előfizetés ??
vicc olyan amit dajcs tompi képzel majd furujaszóval bejelentkezünk. Julius közepe óta ideg becsípődéssel na dec 20 ra van időpontom hála a századvégnek, ja meg jan 05-re addig tán még túlélem , ezért nekik se kéne gyógycentrum . KÖZKORHÁZ aztán naponta látnák az állapotokat.Pénzért mindenkinek mindent és akinek egy vasa sincs? Ja az nem magyar az csak annyit ér amennyije van ugye jani? már tudják 10 év és nem lesz gyerekorvos!! És valaki lépett már ez ügyben ,hogy legyen ?? Senki , csak a fizetésüket várják. Ja nem is fognak Nekünk 20 KM. is távolság autóval és autó nélkül is Ja kiépítik a kis helikopter hálózatukat a tőbbi nem számít.
kissé felnőttem
Ja kihagytam a feltörekvő kissebbséggel mi is lesz ?ütik vágják a számitógépet. Kalapáccsal
akkor hogy mennek orvoshoz a neten, megvárom, Még ilyen okos ötlet ??? na itt a gond.
magyarbakancs
@papa.49: Szia!Kartonrendszert ezért nem szabad megszüntetni.
Mert nagyon a teknikára hagyakozunk.
Amíg nem volt CT, MRI mégis tudtak ideg sebészeti műtétet csinálni.
Ma meg se vizsgálja a neurologus,idegsebész ha nincs nálad a CT,MRI lelet.
Kényelmesek az orvosok nagyon.
magyarbakancs
@Eriksson: "S ő mit válaszolt?"
Lesett mint az edényes.
Vizsgáljál ne tátsad a szád mondtam neki.
Eriksson
@magyarbakancs: Szóval te teszel neki szívességet azzal, hogy felkeresed?
magyarbakancs
@Eriksson: Tudod mi a gond, hogy az orvos nincs meg fizetve és nincs szabályozva a paraszolvencia.
Keressen 1 milliót, de ha egy forintot is elfogad, akkor leporolnám munkaszerződését.
Legyen kipihenve és ne két-három munkahelyből tudjon megélni.
És mikkor a saját anya kórházában vizsgál meg dög fáradt.
Nem tud figyelni elsiklik a dolgok felett.
Mert az emberélet nem játékszer.
36 évig dolgoztam EÜ - ben ebből 25 évig intenzíven.
Eriksson
@magyarbakancs: Oké, rendben van, hogy intenzíven dolgoztál. De miért kell még neked is az alulfizetett dokit alázni? Nincs neki elég baja?
magyarbakancs
@Eriksson: "De miért kell még neked is az alulfizetett dokit alázni? Nincs neki elég baja?"
Mert a hangvétele és a viselkedése volt vissza taszító.
Mind ha terhes lenne neki ,hogy foglalkozni kell a beteggel.
Ezért írtam ezt"Keressen 1 milliót, de ha egy forintot is elfogad, akkor leporolnám munkaszerződését.
Legyen kipihenve és ne két-három munkahelyből tudjon megélni.
És mikkor a saját anya kórházában vizsgál meg dög fáradt.
Nem tud figyelni elsiklik a dolgok felett.
Mert az emberélet nem játékszer."
Eriksson
@magyarbakancs: Biztos igazad van. Van orvos ilyen is, meg olyan is. De talán mégis érdemes velük együttműködni, mert végülis nem mi vagyunk őértük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.