Lehet, hogy a nagyobb fizetéssel és nyugdíjjal jövőre bemegyünk a boltba, és azt látjuk, hogy nem vehetünk több kenyeret, húst és tejet, mint idén. Más élelmiszerek árcímkéi láttán is csóválhatja a fejét a vásárló, a tejtermékek ára például szépen elkezdett felfelé kúszni, de ez sem érhetett senkit óriási meglepetésként, hiszen a Tej Terméktanács nemrég jelezte: legalább 10 százalékos általános drágulás következik. A sertéshús kisebb hullámvasútra emlékeztetett idén, az év elején 27-ről 5 százalékra csökkent az áfája, ami lejjebb vitte az árát, az év második felére azonban ebből a vásárló már semmit sem érezhetett. Az idei áremelkedés ugyanis legalább 10 százalékos volt, vagyis körülbelül ugyanott vagyunk, ahol voltunk.

Forrás: m.hvg.hu
Feltöltő: Cefi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
miért most elég?
A piacon az árak emelkedése mindig is nagyobb volt, mint a KSH-nál
Eladott Ország
A minimálbéremelésnek van infláció gerjesztő hatása is, hiszen ez beleépül az árakba. Amennyiben ez nem kigazdálkodható, létszámleépítés következik be. Mivel a béremelés a közalkalmazotti szférát is érinti, annak viszont adóigénye keletkezik, mert a versenyszféra termeli ki a közalkalmazotti béreket. Szintén van infláció növelő hatása, hiszen a kiáramló bér fizetőképes keresletet generál, és amíg a kínálat nem alkalmazkodik a kereslethez, addig ennek szintén árfelhajtó hatása van.
A költségvetés semmit nem kockáztat, hisz amit elveszítene a járulékbevételeknél, bőven kárpótolja a megemelkedett szja. Az összeszerelő-üzemek külföldi tulajdonosai pedig számíthatnak a "Küszaszemű" közreműködésére: amit emelni lesznek kénytelenek a futószalagok mellett állóknál, azt be is hozzák a forint dinamikus leértékelődésével. Azonban valódi versenyképesség és hatékonyságnövelő intézkedések továbbra sem történnek.
nevemnick
Hogy is van?
Itt az ágytál melyre vágytál?
Csak az a baj, hogy már előtte többen használták és tele van...
Na ugye...
RonaGyuri
miért most elég?
A piacon az árak emelkedése mindig is nagyobb volt, mint a KSH-nál
Zeta
A tömeg felállva tapsol. Hosszú, zúgó taps!
A tömeg a Nagy Pajtás nevét skandálj
A tömeg hallgat ,majd Vesszen, hallatszik! Egyszer,csak észhez térnek, hogy amit kapnak az ,csak egy álomkép! Nesze semmi, fogd meg jól.
Cefi
A kormány történelmi, soha jóvá nem tehető bűnt követ el a magyar társadalommal szemben akkor, amikor a személyes gazdagodásuk forrásának tekintik a politikusi pályát. A korrupció megöli a fejlődés lehetőségét, lassan néhány család kezébe kerül minden, aminek a köz javát kellene szolgálnia. A Mészáros família közel 7 000 hektár termőföldre tette rá a kezét eddig. Néhány család – néhány Orbán Viktorhoz közeli család – kezébe kerülnek a földek, erdők, kastélyok és ami még ennél is nagyobb baj, az egyes piaci ágazatok is.

Mészárosok, Tiborczok, Garancsik és Simicskák – ne feledkezzünk meg róla – rabolják le a piacokat, lehetetlenné téve a magyar vállalkozások piachoz jutását és fejlődését. A most megindult béremeléseket sem a gazdasági fejlődés, hanem a kényszer hozta magával. A munkáltatók kénytelenek bérfejlesztéseket végrehajtani, mert nincs munkaerő. És nem azért nincs, mert a piac felszívta őket, hanem azért nincs, mert elvándorolt a munkaerő. A külföldön dolgozó 7-800 ezer magyar (vagy talán több, erről nincsenek hiteles adatok) a munkaképes korú lakosság 10-15 százalékát teszik ki, vagy ennél is többet. Ezek a munkavállalók nem a magyar államkasszába fizetik az adókat, járulékokat.

A jelenlegi nyugdíjasok jókora hányada már most is nagyon nehéz helyzetben van. Mégis, a jelenlegi középgeneráció tagjai még csak nem is álmodhatnak olyan nyugdíjról, mint amilyet a mostani nyugdíjasok kapnak. Szükség lenne előtakarékosságra – nyugati országokban is ez a normális, a minimális állami nyugdíj a saját megtakarítással egészül ki – de ez közmunkából, minimálbérből, de még átlagbérből sem megoldható. A középgeneráció nyugdíjának másik pillére lett volna az a pénz, amit a kormány kiszippantott a magánnyugdíj kasszából.
Nessy
@Cefi: Ki az, aki ma nyugdíj takarékosságba mer gondolkodni? MNB gondol egyet, és vagyonostól nyúl le biztosítót! Majd egy haveri biztosító megkapja. Hogy a befizetett pénzekkel mi lesz? Az, ami a magánnyugdíj kasszával, ahol azóta is készülnek az egyéni számlák!Érthetően szólva : ellopják!
És hogy teljes legyen a kép, a fiatalokat szembe fordítják a nyugdíjasokkal. Sikeresen! Némelyikükröl azt hinné az ember, hogy rózsafán termett, és nem voltak szülei, nagyszülei, rokonai.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.