Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, ezt a kezdeményezést tűzte zászlójára a Csabai Kolbászklub Egyesület – mondta pénteken Hégely Sándor elnök.

Kifejtette: a kolbászklub – amelynek körülbelül háromszáz tagja van – már két éve foglalkozik azzal, hogy a fiatalokat megismertesse a disznóvágás hagyományaival és a kolbászkészítés fortélyaival. "Mindig csillogó szemmel távoznak a gyerekek, amit nagyon jó látni" – fogalmazott.

Kovács Nóra klubtag kezdeményezésére ezt a feladatot igyekeznek "magasabb szintre" emelni, ezért pénteken egy megállapodást is aláírnak a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium igazgatójával, Köveskúti Péterrel, miszerint az iskolába járó diákok például az osztályfőnöki órák keretében meglátogatják a csabai kolbászházat, ahol disznóvágás-bemutatón vesznek részt és saját kolbászt készítenek – mondta Hégely Sándor.

Hozzátette: a tervek szerint hetente egy-két alkalommal tartanának ilyen interaktív órákat a diákoknak.

Az egyesületi elnök – aki a Csabai Kolbászfesztiválnak is az igazgatója – elmondta: Békéscsabán kereseti lehetőséget jelent a kolbászkészítés, hiszen nagy igén van a minőségi, egyedi termékekre. A fesztiválon már második éve egy húszas éveiben járó, a kolbászkészítést a szüleitől elsajátító fiatal nyerte el termékével a fesztivál fődíját, a Kolbászkirály címet. Ebből Hégely Sándor arra következtet, hogy van igény e tudás elsajátítására. Hozzátette: azt is látják, hogy a fesztiválon az ifjúsági kolbászgyúráson egyre több csapat vesz részt, idén összesen csaknem kétezer gyerek gyúrta a kolbászt.

Pénteken Szarvas Péter polgármesterrel és Hanó Miklós alpolgármesterrel is aláírnak egy megállapodást, ugyanis a városvezetők és a képviselő-testület is támogatja a kezdeményezést – közölte az elnök.

Hégely Sándor elmondta, egyéb módon is igyekeznek megszólítani a fiatalokat: óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak, valamint középiskolásoknak pályázatot írtak ki, hogy egy disznóvágás általuk legemlékezetesebbnek tartott pillanatait örökítsék meg. Valamennyi korosztályból díjazzák majd a legjobb pályázatot és a beküldő diák pedagógusát.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Egyetlen békéscsabai fiatal se fejezze be úgy iskolai tanulmányait, hogy nem készítette el saját csabai kolbászát, "...

és egyetlen fiatalnak sem kellene úgy felnőtté válnia, hogy nem látott ellést, szarlapátolást, almozást, hajnali etetést, moslékkeverést, ólszögezést, szartól tocsogó baromfiudvart, nem látott torokelmetszést, vérkifolyatást, nem látott kegyetlen élőállatszállítást, vágóhídi terelést, varakozást a halálsoron, aztán így-úgy a vágást, bélmosást(ez a legizgibb egy pestinek), aztán irány a bontás...a kolbászkészítés már csak ujjgyakorlat tisztelt vegetáriánusok, akik írtóznak minden élőlény elfogyasztásától...

az igazi állatkínzásról most ne is essék szó...csak a kolbászkáról, ami nekem is itt lóg a kamrában...mert én vagyok a tápláléklánc tetején...

ezt a kommentet düh vezérelte, az indulat íratta..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
soljanka
Nos, én panelpatkány vagyok. Persze a mamiéktól kapott disznótorost nagyon szerettem.
Viszont életem első disznóvágásán orvost hívtak hozzám, mert elájultam.
Ezáltal ez volt az utolsó is.

Ez nem egy üveggyár, vagy egy pékség, amit érdemes megmutatni gyerekeknek.
Akik vágnak otthon, azok úgyis megtanulják, és ha van kedvük majd felnőttként is csinálják, de kötelezni erre őket...
Yoda69
Mi lesz a vegasokkal? Oket gondolom majd egy paradicsom farmra viszik.
Bástya Béla Elvtárs
@emerencia: Szivatás nem egyenlő munkára neveléssel!
ila51
@Szeparepa2: de igazad van !...hisz ami vérzik arra ragtapasz , ami nem arra pálinka
emerencia
@Bástya Béla Elvtárs: Egyetértek, pontosan ezt akartam mondani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.