A kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 32 százaléka támogatja, a Jobbik változatlanul 12 százalékon áll, az MSZP támogatottsága pedig egy százalékpontos csökkenés után 7 százalék, a DK-é ismét 5 százalék – közölte a Nézőpont Intézet reprezentatív felmérésének összegzését az MTI-vel szombaton.

Az Együtt, a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága egyenként 1 százalék, míg az LMP-vel ezúttal is a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál – tették hozzá.

Az intézet a Magyar Idők megbízásából készített felmérésében Donald Trump megválasztásának hatásáról is megkérdezte a lakosságot. Bár Donald Trumpról csak a megkérdezettek 51 százalékának van véleménye, közülük a többség úgy gondolja, kedvező Magyarország szempontjából a republikánus jelölt megválasztása – írták.

Tízből kilencen hallottak az amerikai elnökválasztásról, míg tízből hat magyar számára beszédtémát is szolgáltatott annak eredménye.

Trumpról csak a megkérdezettek felének (51 százalékának) van véleménye, 32 százalék szerint kedvező, 19 százalék szerint rossz Magyarország szempontjából a republikánus politikus megválasztása.

A kérdésben véleményt alkotók csoportján belül leginkább a kormánypárti szimpatizánsok optimisták Trump elnökségével kapcsolatban, 82 százalékuk nyilatkozott pozitívan, míg legkevésbé a baloldaliak (40 százalékuk) látják optimistán a jövőt e témakörben.

A közvélemény-kutató intézet megállapította azt is, hogy bár a Jobbik vezetése szkeptikus az új amerikai elnökkel szemben, a párt e kérdésben állást foglaló szimpatizánsainak 60 százaléka mégis úgy véli, kedvező Magyarország szempontjából Donald Trump megválasztása.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Erről egy régi szakállas vicc jutott eszembe:
Matek órán a tanár megkérdezi a kis Khon-tól, hogy
- Ha egy alma 5 forint, akkor mennyit ér 4 alma?
- Az attól függ tanár úr!
- Mitől Khon?
- Hát hogy veszem vagy eladom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Iván Strasznov
@vadsanca: Hadd legyen már jogom dönteni, arról is, akarok savazni, vagy nem !
vadsanca
@Iván Strasznov: OK! De akkor az ilyenek ne is reklamáljanak! Nektek ezek szerint minden úgy jó ahogy van. De akkor miért is érdekelnek a belügyek?
A szavazás igazából kötelesség lenne, nem jog. Az hogy jogi kategóriában van, a törvényhozóknak köszönhető. Ez is azért van, hogy kevesebb legyen a (mindenkori) hatalom veszteni valója.
prime777
Ez valóban szopás,hogy ez az ország ilyenné lett.
Ebben benne van az elmúlt 25 év.
Az,hogy folyamatosan kisemmizték az embereket.
Filléres bérekért.
A politikusok meg csak gazdagodtak munka nélkül.
Az emberek nem akarnak már dolgozni - elég volt.
Viszont gyorsan meggazdagodni annál inkább.
És ha még hozzáadjuk azt,hogy a magyar irigy öntelt és gyűlölködő - nos akkor nem is csoda ,hogy egy ilyen rendszer ami most van fennállhat.
És fent is fog állni.
Van annyi "megvett" szavazójuk akik már csak azért sem szavaznának másra mert akkor az ő könnyű,biztos kis életüknek vége.
Na meg miben lenne az új kormány jobb?
Az is csak hozná a sleppjét ,és akkor majd csak azoknak lenne jó akik velük vannak jóban.:D
Kis ország ez,könnyen ki lehet csinálni a társadalmát és az egész hazát.
Nem lesz itt kormányváltás,ez tökéletesen látszik.
Azon okok miatt amit fentebb írtam.
Becsület,tisztesség? - hagyjuk már! ...abból éhen lehet halni,és az emberek most akarják megélni az életüket.
És minél többet akarnak - ennyi.
A fidesz ezt jól megcsinálta.
Zsenik a maguk nemében.
Aki meg nem kedveli őket mert tényleg piszkosság amit csinálnak.
Hát az így járt.
prime777
A fentivel azt akartam mondani,hogy ez az eredmény igaz lehet.
Akárhogy is,de nagyot nem tévednek.
Ha a szocik jól csinálják és még kicsit belehúznak, akkor be sem jutnak 2018-ra a parlamentbe. :D
A Jobbik ugye az állandó kirekesztő filozófiájával lazán bent lesz.
Meg talán a DK.
A többi megy a levesbe.:D
karma1
@vadsanca: 13.19-re: Igazad van. igy szavaznak Ausztraliaban: minden szavazokoru ember szerepel a szavazasi listan, es ha nem mesz el a meghirdetett nepszavazasra, szamolhatsz azzal, hogy penzbirsagot, vagy bortonbuntit kapsz a tavolmaradasert. Ez valoban megmozgatja a teljes lakossagot, de ezzel meg az a problema, hogy a szavazasokon nincs oriasi szavazatkulonbseg, amivel egy-egy part elsopro gyozelmet arathatna, hanem inkabb nagyon kozeliek az eredmenyek, sokszor pl. 48-52 %-os az arany, es igy allandoan fenn is all egy bizonyosfajta feszultseg a politikaban. (Nagyon-nagyon surub valtakoznak a miniszterelnokok Auziban...)
JAJMÁR
@Sanyi2015: Igen, ebben igazság van. A féligazságok, meg a valamiféle igazságot is rejtő szólamok közé éppen beleillik. Populizmus a javából, no de erre épül az egész rendszer.

Valójában a demokráciának van még pár alapfeltétele, a szabad választáson kívül is, aminek szintén teljesülnie kellene. Pl. az információhoz jutás szabadsága és lehetősége, hogy a közös döntés megalapozott legyen. Aztán az átláthatóság, a kormány elszámoltathatósága, a fékek és egyensúlyok rendszere és a satöbbi satöbbi satöbbi!

Ugyanis demokráciában a nép megválaszthat egy kormányt 2/3-dos többséggel, és négy, v. egy év múlva akár a pokol fenekére is küldheti, ha azok azt érdemlik, ha azt képzelik, hogy nekik joguk van hülyének nézni a választókat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.