Javult a háztartások jövedelmi helyzete és nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon, tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest – egyebek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadványából – írja a hirado.hu.

A háztartások egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelme 2015-ben 1,44 millió forint, nettó jövedelme pedig 1,15 millió forint volt, az előbbi 4,8, az utóbbi 4,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A bruttó jövedelmeket alkotó munka- és a társadalmi jövedelmek egyaránt emelkedtek, de előbbi nagyobb mértékben, aránya pedig magasabb lett, elérte a 69 százalékot.

Kincses Áron, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője a kiadvány csütörtöki ismertetésekor kiemelte azt is, hogy a három és több gyerekes családok jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben, átlagosan 17,8 százalékkal.

Elmondta: a mélyszegénységben élők száma tovább csökkent, 293 ezerről 185 ezerre, arányuk 3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött, és a jövedelmi egyenlőtlenségek is csökkentek kis mértékben tavaly. Európában Magyarország a közepesnél egy kicsit kevésbé egyenlőtlen országok közé tartozik.

A kutatás szerint Magyarországon 2,541 millióan voltak fokozottan kitéve szegénység, vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának tavaly, ami a népesség 26,3 százaléka, ami csaknem 2 százalékpontos csökkenés 2014-hez képest. Az összetett szegénységi mutató három halmazt foglal magában: a relatív jövedelmi szegénységben, a súlyos anyagi deprivációban, illetve a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élőket.

A vezetőhelyettes elmondta: a szegénység kockázata az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a 18 év alatti gyermekek, az alacsony végzettségűek, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma népcsoport esetében is. Különösen kedvező eredménynek tartotta, hogy a legnagyobb mértékű javulás a gyermekszegénység területén következett be, a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 25 százalékról 19,9 százalékra csökkent.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A központi hazugság hivatal most is kitett magáért!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
Kétismeretlenes egyenlet: Mennyivel kell megemelni a KSH vezérkar bértömegét ahhoz, hogy olyan új módszertant találjanak amivel X%-al nő az átlagos életszínvonal (gazdaság, GDP, ÁFA befizetés, közbiztonság, a már nem szegény! gyerekek száma..).?
Jozefina
Az Euró 314.-Ft Ha ez a növekedés, akkor igazuk van, de ez pont annak ellenkezője, amit pampognak!!!
glorianna
Jó 40-45 évvel ezelőtt volt szokás év vége közeledtével mindenféle győzelmi jelentéseket kiadni. Úgy látszik, pártunk és kormányunk ápolja ezt a hagyományt... az ingyenkonyháknál kígyózó sorok növekedéséről mikor számolnak be?
papa.49
@glorianna: A ,,sikerektől,, párásodó szemükkel nem látják a kajáért várakozók tömegeit!!!
kukac50
Az életszínvonal a Fidesz uralkodása óta nagyon sokat romlott,azért mert Ők papíron azt jelzik az még hazugság marad! A gazdaság is csúszik lefelé ezt a vidéki emberek látják érzik, ha a gazdaság és az életszínvonal is emelkedne az érezhető lenne a mindennapjainkban,de a hazudozás az nem javít a helyzeten inkább rontja a Fidesz hitelességét.
Grafix69
A Központi Süketelési Hivatal szerint van olyan ami Magyarországon nem nőtt hanem csökkent?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.