A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 10 év fegyházbüntetése ítélt szír férfi, Ahmed H. mellett tartottak demonstrációt szombaton, Budapesten civil szervezetek.

A Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

A 10 évre ítélt szír férfi mellett tüntettek Budapesten

A szombati tüntetést szervező MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében, a Blaha Lujza téren azt hangsúlyozta: a szír férfit a "rendkívül ellenmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya" ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és "eldobott három tégladarabot", illetve azért, "mert muszlim és migráns" – mondta. Szerinte a röszkei perek "koncepciós perek", amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A MigSzol egy szír aktivistája beszédében a többi között arra hívta fel a figyelmet, éppen a terrorizmus volt az, amely elől Ahmed H. és családja elmenekült.

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Közben többen azt skandálták: "Szabadságot Ahmednek!", "Ma Ahmedet, holnap téged!", és olyan táblákat és molinókat tartottak, mint "Freedom for Ahmed H.", "Röszkei per=kirakatper", "Nem kell kerítés!" és "Egy ember sem illegális".

A Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől várta a demonstrálókat az egyebek mellett terrorcselekmény miatt idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélet Budaházy György 20-30 szimpatizánsa, akik azt skandálták: "Szabadságot Budaházynak!", "Szabadságot a politikai foglyoknak!". A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Azt tartanám helyesnek, ha Handó Tünde kiállna és elmagyarázná, hogy a magyar bíróságok nincsenek politikai befolyás alatt. Főleg a szegedi. Ha már az ügyészség amúgy sikeresen lement egy járási orbánhivatal szintjére.
sokanvagyunk
Biztos vagyok abban, nagy megelégedéssel konstatálnák a bírói ítéletet ezek a tüntetők, amennyiben az ő saját házukat lepnék el és riadalmat okozva a kerítésen-ablakon másznának be tucatnyian a ki tudja honnan és miért menekülő hívatlan "vendég".
quadrocopter
@Szeparepa2: Kevered a kitiltást a kiutasítással!

A kitiltás földrajzi teröletttől valótávoltartást jelent és ezekben az esetekben osztják ki:
kuruzslás
gyermekprostitúció kihasználása, prostitúció elősegítése, kitartottság és szeméremsértés
környezetkárosítás, a természetkárosítás, orvvadászat, orvhalászat, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, tiltott állatviadal szervezése
valamennyi állam elleni bűncselekmények
garázdaság, rendbontás
embercsempészés, tiltott szerencsejáték szervezése
uzsora-bűncselekmény

Kiutasítás:
A kiutasítás olyan büntetés, amely kiszabható önállóan, illetőleg más büntetés mellett is. Ez a büntetés csak nem magyar állampolgár elkövetővel szemben alkalmazható, azaz csak külföldi állampolgárokkal vagy hontalanokkal szemben.
A kiutasítás olyan büntetés, amely kiszabható önállóan, illetőleg más büntetés mellett is. Ez a büntetés csak nem magyar állampolgár elkövetővel szemben alkalmazható, azaz csak külföldi állampolgárokkal vagy hontalanokkal szemben.

Így már érthető a 10 év, ugye?
Vagy egyszerűen csak a sajtós keverte a kitiltást a kiutasítással.
wagabund
-titkár úr, azonnal jöjjön be!
-parancsoljon uram!
-ennek a kétszáz szimpatizánsnak kérem a nevét, címét, foglalkozását...még a mai napon!..ha átnéztem a listát, akkor majd megmondom kinek adja át további intézkedésre...ő és csapata majd elveszi a szimpatizálós kedvüket egy életre...
-mire vár? elmehet!
Macskaszem
@sokanvagyunk: Nem hallottam róla, hogy ilyet tettek volna a migráncsok. Legtöbbünk egyetlen eggyel sem találkozott, de a gyűlöletpropaganda nagyon működik az ékegyszerű agyúaknál.
sokanvagyunk
@Macskaszem: Ékegyszerű, világos véleményt írtam, sajnálom, hogy bonyolult számodra. A "migráncs" (sic!) szót nem én írtam...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.