A szélsőjobboldali szó nem tényközlést takar, hanem véleményt – mondta ki az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozata. Stumpf István nem értett egyet a döntéssel, indoklásában a Svejkből idézett – írja a hvg.hu.

Az Ab ezzel elutasította az ATV alkotmányjogi panaszát, és ezzel érvényben maradt egy négy évvel ezelőtti elmarasztalás.

Az ATV egy híradóban a Jobbikot illette az idézett jelzővel, amit a párt bepanaszolt a Médiahatóságnál, amely jogosnak tartotta a panaszt, mert a médiatörvény szerint a hírt és a véleményt külön kell választani, a hírműsor konferálásában nem szerepelhet minősítés.

Az ATV ezzel szemben a sajtószabadságra hivatkozott, és arra, hogy a műsorvezető csak egy ismert tényt említett. Ezután következtek a különböző szintű bíróságok, végül a Kúria, és legvégül az AB.

Stumpf István nem értett egyet, szerinte „a felülvizsgált bírói döntés indokolatlanul korlátozta a sajtószabadságot, s ezért alaptörvény-ellenes”. A Svejkből vett idézettel érvelt:

Palivec úrnak, a vendéglősnek, aki nem mellesleg ’nagyon művelt férfiú is volt’, és rettentően igyekezett kimérten felelni azokra a kérdésekre, amit Bretschneider úr, az ’államrendőrség civil ruhás detektívje’ tett fel neki, elegendő volt egy látszólag hétköznapi tényt óvatlanul közölnie – a császár őfelségének a képét ’leszarták a legyek’ –, hogy felségsértés miatt még aznap este le is tartóztassák, majd tíz évre elítéljék" – folytatta.

Az alkotmánybíró úgy véli, e példa alapján világos, hogy „mennyire abszurd módon, értelmetlenül és feleslegesen korlátozhatja a véleménynyilvánítást, ha tiltják az olyan tényközlést, amihez értékelés is társul(hat).”

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Bravo LMP! Tökéletes volt a fideSS-es új tagok kinevezése. Szégyen minden gondolkodo emberre nézve, hogy Strumpf István véleménye már csak elenyésző kissebbség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.