A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében öt új műkincset vásárolt mintegy 353 millió forintért – közölte a jegybank csütörtökön.

A jegybank megvásárolta Breuer Marcell nemzetközi hírű, magyar származású építész gránit tárgyalóasztalát 150 ezer dollárért (43,6 millió forint), Teleki Sámuel gróf számára Johann Georg Hann bécsi ötvös műhelyében 1791-ben készült ezüst fedeles kínáló tálat 6 millió forintért, és a Bedő Rudolf hagyaték egyes műtárgyait 52 millió 300 ezer forintért.

A jegybank ezen kívül megvásárolta a Kiss Ferenc gyűjteményt – benne Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjával – 235 millió forintért, valamint a Bostonban készült Kossuth Lajost ábrázoló dagerrotípiát 23 ezer dollárért (6,6 millió forint).

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja a korábban külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Az Értéktár programra az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
@nyanya001: Ez a legnagyobb probléma Magyarországon,hogy ilyen és ehhez hasonló élősködőjellemtelen gazemberektől függünk,akik úgy fosszák ki az országunkat ahogy a kedvük tartja.Minek neki a műkincs hisz már ő is elemről megy.?
wagabund
@Borsodi: elemről? most cserélt a legjobb márkára...egy fiatal, feszesbőrű, keményhúsú nyuszifülre...na ez a legjobb elem..ettől látni a (boldog, gazdag)jövőt..
vadsanca
Ennek örülni kell, vagy lehet szomorkodni is?
Valójában minek is műkincs ennek az országnak? Talán azért, hogy legyen mit ellopni?
A seggünk kivan, de úgy élünk minta gazdagok!
Kinek hozza esetleg a hasznot? Ha ismét lenne egy háború, akkor majd ellopják. Általában akkor cserélnek hazát ezek a dolgok.
De az is megeshet, hogy eladják -esetleg a feketepiacon- és így állami pénzből gyarapodtak.
Bravó! Így könnyű vásárolni és vagyonosodni.
Csak ebben az a szörnyű, hogy nem mindenkinek egyformán jut a kondérból. De a legtöbbnek semmi. De még a tüze sem melegít. Így vagyok ezzel én is.
Borsodi
Elhiszem,hogy sokan tudnák még használni ezt a márkát,de lehet ő már csak nézegeti néha megnyalja az elem pólusát és kisül a menybe is mentek már ettől a vén kéjencek.
sziha
Na akkor itt kene, hogy hogy tepje a pofajat az az egybites biciklis... Erre megis milyen magyarazatot talalna az az anyak szegyene? Hogy tudna elmondani az a szellemi szornyszulott, hogy ez a magyarsag erdekeit szolgalja?
kukac50
Van festményem van zongorám megvehetné Tőlem jó sok pénzért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.