A kormány arra kéri Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, szervezzen olyan oktatási kerekasztalt, amelyen a pedagógus érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel közösen áttekintik a PISA 2015 felmérés eredményeit – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A tárcavezető elmondta: a kihelyezett kormányülésen áttekintették a napokban nyilvánosságra hozott oktatási mérések eredményét.

Közölte, a kormány nem kívánja az asztalról lesöpörni az eredményeket, azt szeretnék, ha a kerekasztal-tárgyaláson részletesen áttekintenék azokat, és megkezdődne a diskurzus arról, hogy az oktatás tartalmán, illetve a módszertanon mit kell változtatni.

Lázár János hangsúlyozta: nem a pedagógusokon kívánják számon kérni az eredményt, de le kell ülni és beszélni kell róla, és a pedagógus társadalomnak részt kell vennie a vitában. Hozzátette: az iskola nem politikai kérdés, és moderátorként az értelmes szakmai párbeszédhez kívánnak hozzájárulni.

A kormány illetve a miniszter felelősségét firtató kérdésre, azt mondta: nem a tárca vezetője, vagy az oktatási államtitkár áll a katedrán és nem a kormány tagjainak, hanem a gyerekeknek kellett a tesztet kitölteniük.

Rámutatott: a kormány a kereteket tudja megteremteni, és ezt megtette. Nem fenntartói és nem finanszírozási kérdésről van szó, az unió legutóbbi jelentése szerint Magyarország többet költ oktatásra, mint az uniós átlag – rögzítette a tárcavezető.

Kitért arra is, hogy a PISA-felmérésben a közép-európai országok átlaga hasonló volt, mint Magyarországé, a lengyelek eredménye ugyanakkor kiugró javulást mutat, az elmúlt években végrehajtott tartalmi reformok nyomán.

Megjegyezte: a nemzeti alaptanterv társadalmi vitája januárra várható. A kilenc osztályos általános iskolát firtató kérdésre pedig azt felelte: a következő három évben csak beszélni tudnak erről, nincs realitása a megvalósításnak.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Ennek csak örülhetünk! Ha Kósa Lajossal végezték volna el a tesztet, még ilyen eredmény sem lenne!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
"nem a kormány tagjainak, hanem a gyerekeknek kellett a tesztet kitölteniük"

Pedig fordítva kellett volna kezdeni. De jobb később mint soha.
RonaGyuri
csakhogy a gyermeke teljesítménye a kormányról állított ki bizonyítványt
silber13
Bizony a kormány semmihez sem értő tagjai tehetnek nagyrészt a gyerekek siralmas eredményeiről.
Cicamama55
Ennek csak örülhetünk! Ha Kósa Lajossal végezték volna el a tesztet, még ilyen eredmény sem lenne!
Eladott Ország
De a kormány olyan központosítást hajtott végre az oktatásban, amilyen még a szocializmus idején sem volt.
Edmond Dantes
Nem a miniszter áll a katedrán...mondja Lázár.Na,az baszna be csak igazán!!
JAJMÁR
Pedig használna, ki a kormány tagjainak is ki kellene tölteni. Talán megértenének??? valamit?
Mindenesetre az önismeretüknek használna.
human
De ha a tanár meg másképp szeretne tanítani,mert látja, hogy így nem jó, akkor azt meg nem engedi a kormány.
simmering73
Jankó. Van egy rossz hírem. Algernon-nak könnyű ellenfél lennétek. Mert annyitisértek.
perfekt
Még ez a szerencse!Elfog a röhögés mikor a cipőiteket is le kellett volna vennetek-mikor elfogyott a csórelóitokról az ujjacskáitok.
Rockxy
Nincs semmi baj.
Bele lehet pisálni a hülye tesztelésbe. :)

A civilizált világban oktatás címszó alatt néphülyítés folyik.
Tehát, akik jól teljesítenek a teszten, azok alkalmasak arra, hogy jó rabszolgák legyenek.
A többi meg rebellis. :D
papa.49
Lézeres szarJankó szerintem ti mind még ennél is siralmasabb tesztet produkáltatok volna!!!
Jó lenne a leülnétek és kitöltenétek mindnyájan és akinek nem megy fájdalommentes rövid búcsú után mehet a picsába!!!
Egyáltalán maradna valaki a kontár elkurmányban???
KÉTLEM!!!
human
@Rockxy: De te átláttál a szitán és nem erőltetted meg magad szerencsére.
vadsanca
Ilyen az életszínvonalunk. Az, hogy miről tehetnek a gyerekek? -az az egyik dolog- De miről tehet a gazdaság? Az igazán nem elhanyagolható! Az emberek részei a gazdaságnak, amiből finanszírozni lehetne a gyermek fejlődését. De sajnos a jelenlegi bérek ezt nem igazán teszik lehetővé.
JAJMÁR
Azt mondja a Kovács megmondó, hogy levette az állam az önkormányzatokról a "felelősséget", amikor az iskolákat az állam "felügyelete" alá vonta. Mert ilyen fontos ügyben, mint az oktatás, az államnak kell felelősséget vállalnia.

Ki a felelős a PISA felmérés kudarcáért? "A tanárok, meg a diákok"... és fel se tűnik nekik, nem böki ki a szemüket a kiáltó ellentmondás! Ja, szövegértés, mi?
Ez a kormány minden szempontból megbukott a PISA teszten.
Szókrakész
"Lázár: nem a kormány tagjainak, hanem a gyerekeknek kellett a PISA-tesztet kitölteniük"

Képzeld, ha a qrmány tagjainak kellett volna kitölteni?!?!?!
papa.49
@Szókrakész: A biztos 100. helyet talán elérték volna)))))))))
idppp
Ha a kormánynak kellett volna elvégeznie a Pisa-tesztet sokkal rosszabb eredményt értünk volna el! Bizonyítékként álljon itt: "Lázár szerint egyébként nem méltányos számon kérni Balog Zoltánon, hogy nem tudja, mit takar a funkcionális analfabéta kifejezés. A miniszternek a kulturális bizottság ülésén Kunhalmi Ágnes szocialista politikus magyarázta el, Balog ugyanis abban a hitben élt, aki el tudja olvasni a szöveget, meg is érti azt."
A büdös bunkója, ezek szerint, szintén funkcionális analfabéta, így már érthető a magyar oktatás helyzete!
bakegya
ENNYI IZOMAGYAST CSAKKK AZ ORBÁN VEHET ELŐ!!!.ARANYKÖPŐ lézer vitéz MAGYAR NEMZETI SZUVERÉN NAPONTA HARCOLJA LE sajtószófosó gépezetével A MAGYAR EMBEREK EGYETEMES EMBERI ESÉLYTELENSÉGEINEK már csakkk nyomokban létező JOGAIT-!A TUDÁS ÍRMAGJÁT IRTJA KI MÁR EZ A KORMÁNY MINISZTERIÁLISAN.HOFMAN RÓZSI IS JOBB VOLT ENNÉL!BALOG PEDELLUS-és tolmács reformálóvakolattal,kusza szemmel,vörös seggfoltokkal csokol,pöcsöl,klikkel-A GYEREK MEG SEHOL SINCSEN..ha csak nem bentlakásos megerőszakolják..orbán orsos tákolmányilag hiteles fogtechnika!GRATULÁLOK -EGYES-MEHETSZ FOCIZNI FIAM TE IS!
Cefi
A lePISAlt magyar oktatás és a több napos hullákban fetrengő magyar egészségügy elsőszámú felelőse, Orbán jóbaratja és családi lelkésze, ez a nyálas bárgyú idióta lesz Magyarország köztársasági elnöke. Igaz Schmitt Pállal úgy belőtték az intellektuális fekete lyukat, hogy már az előrelépés, hogy valaki tud írni-olvasni. Meg hát Rezsit csak nem lehet szanaszét küldeni a világba prezentálni, neki meg a késsel-villával evés az, ami nem megy.
eszegfu
@Cicamama55: 17:27 Nem akarom védeni Kósát, de lehet, hogy irásban jobban teljesit, mint szóban... nem gondolod?!:))
nezelodo
Én bizony úgy látom, a kormány tagjainak, és a macsó fideszes bagázsnak, azok kopaszainak ügyészeiknek stb. vannak szövegértési problémáik!
kissé felnőttem
De a jővő generáciojáról szól ez Jani a kormánytagok tudásszintjét tapasztaljuk nap mindt nap kövéren ,balogosan smitessen, hentes- mészáros módon gyalog és balog oktatva kórházalva, hidegen melegen bel és külpolosan. hát nem csillagos ötös max 1/2
Yoda69
Van egy gyors es egyszeru megoldas: tobbe ne kuldjuk a gyermekeket PISA-tesztet csinalni. Akkor nem egunk be a vilag elott. Sot, semmilyen nemzetkozi teszten es megmeretesen ne vegyunk reszt (beleertve a focit is!) es akkor ott sem egunk be tobbe.

lezerjano nezz mar szembe a tenyekkel legalabb egyszer ebben a tyukszaros eletedben. Ezt elbasztatok, de kegyetlenul.
nezelodo
@Yoda69: Ők ismerik a tényeket, csak a választókat szeretnék hülyíteni, ezért
darálnak be ellenzéki lapot, a hitehagyott tolvaj tv-jét, és azokat, akik belelátnak a kártyájukba, a kisjuhásztól a Vonáig.
Nessy
Hát, szövegértésből, természettudományi tárgyakból ki ne küldjük a pártunk és kormányunk prominenseit! Matekból is csak akkor, ha előtte matolcsy állitja össze a feladatsort!
Kutyuska
@nezelodo: Csak azt nem fogja fel a kormány, hogy a sok hívő Fideszest nem kell hülyíteni, ők a saját torkukat is átvágják, ha Orbán azt kívánja. A többi ember meg csak röhög vagy dühöng a sok marhaságon, amit nyilatkoznak a kormánytagok.
Tulajdonképpen Orbánéknak a szabad rablás mellett az a legfontosabb célkitűzése, hogy minél butább, befolyásolhatóbb, bárgyú, irányítható, szolgalelkű, tesze-tosza gyerek, majd ezekből felnőtt korukra tökéletes alattvaló váljon, akik felett uralkodhat Orbán és bandája.
A legjobb úton haladunk efelé és elmondhatjuk, hogy Orbánék legnagyobb sikertörténete ez, mert tökéletesen megvalósítják a népbutítást. Sajnos ez van és még csak az elején vagyunk a folyamatnak, ezért ijesztő, hogy pár év alatt sikerült elérniük a nagy mértékű népesség butítást.
Madácsi Pali
@Cicamama55: Azért a Németh Szilárd eredményét is érdeklődve figyelném.
kukac50
Olyan rosszak a tankönyvek meg olyan sok értelmetlenség van bennük, ez a Fideszesek hibája.
Olyan oktatási módot alkalmaznak sok értelmetlenséget kell tanítani a pedagógusnak, a gyerek nem kérdezhet mert nincs idő rá, rosszak a munkafüzetek akkor miért vagyunk kiakadva? Örülhetünk,hogy még így is teljesítettek. Német Szilárd Kósa de még Lázár sem ért volna el jobb eredményt,esetleg Mészáros Lőrinc aki talán.
evacica
Ök még a gyerekeknél is rosszabbul szerepeltek volna!
nyanya001
Lázár !
Úgy látom nektek is szövegértési nehézségeitek vannak a PISA teszten
ti is elbuknátok !
papa.49
@Horizont: Amihez hozzányúltak az szarrá vált rövid úton)))))))))
Kutyuska
@Horizont: Túl optimista vagy, ha azt gondolod, hogy most értük el a mélypontot. Még ezután jön a java.
Itt semmi nem véletlenül történik, szisztematikus, szándékos népbutítás, alattvalók kinevelése, az ország nyomorba döntése, majd eltüntetése a föld színéről.
dr. prédikátor
lézerannnyitisér fácánvadász meg mittudomén jankó!!!A kormány tagjai szerintem még elolvasni sem tudták volna ,nemhogy értelmezni!!!Tuskók vagytok ti még a PISA teszthez is!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.