Döntött a Kúria: nem lehet népszavazást rendezni a budapesti olimpiai játékok rendezéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről. A kérdés ugyanis azt a látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása az olimpiai pályázat visszavonását is jelentené – áll a Kúria szerdai – a Nemzet Választási Bizottságnak (NVB) a népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó végzéséből.

A kezdeményezést Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be magánszemélyként. A kérdés úgy szólt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?"

Az NVB arra hivatkozva tagadta meg október 5-én az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a hatályon kívül helyezendő törvény szervezetalakítási kérdésekről is rendelkezik, márpedig az Országgyűlés szervezetalakítási hatáskörét érintő kérdésben nem lehet népszavazást tartani.

Eldőlt: Nem lesz népszavazás a budapesti olimpiáról

Fotó: A 2004-es athéni olimpia romjai. Forrás.

Az NVB szerint a kérdés a választópolgárok számára megtévesztő, mivel azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, és megakadályozná az olimpia rendezését.

E határozat ellen Erdélyi Katalin Krisztina bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezt bírálta el a Kúria szerdán, helybenhagyva az NVB-határozatot. A Kúria internetes oldalán olvasható végzésben azt írják, hogy a bíróság szerint nem ütközik tiltott tárgykörbe a kérdés, ugyanakkor – mivel megtévesztő – egyetértettek azzal, hogy az NVB megtagadta a hitelesítését.

A Kúria végzése jogerős.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Még egy népszavazási bukta már nagyon nem hiányzik a csúti genyónak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Még egy népszavazási bukta már nagyon nem hiányzik a csúti genyónak.
RonaGyuri
Bár taxatíve hibás, de korrekt következtetés

A Kúria szerint nem lehet népszavazni az olimpiáról

Pontosabb úgy fogalmaztak, hogy „nem kerülhet sor népszavazásra az erről szóló törvény visszavonása miatt”, melyet azzal indokoltak, hogy „a népszavazási kérvény azt a látszatot kelti, hogy a törvény visszavonása egyben a pályázat visszavonását is jelentené, noha ez nincs így. ”.
Ez az összes többi hasonló célú próbálkozás eredménytelenségével együtt arra enged következtetni, hogy ebben az országban – ahogy a privatbankar.hu címe pontatlanul fogalmazott, hogy „Döntöttek: nincs beleszólásunk az olimpiába
”.
Eladott Ország
DEHOGY AKARNAK EZEK OLIMPIÁT!
Elhittétek, hogy Orbán G. Viktor és sleppje tényleg olimpiát akar rendezni Budapesten, a
„bűnös városban”? Francokat, csak egy újabb alkalmat akarnak teremteni néhány milliárd
lenyúlására.
Orbán G. Viktor és sleppje ugyanis pontosan tudja, amire minimális agytornával bárki rájöhet:
gyakorlatilag semmi esélyünk nincs a rendezés elnyerésére. Akkor meg minek ez a csinadratta,
minek a pályázás? Egyszerű: a pályázás kiváló alkalom a haveri cégek megtömésére súlyos
milliárdokkal, a közpénz újabb jelentős részének lenyúlására.
Akkor lennénk csak igazán nagy bajban, ha valamilyen csoda folytán – mondjuk minden
normális jelentkező visszalép – mégis ránk bíznák az olimpia rendezését. Emlékezzünk csak,
mekkora szerepe volt az athéni olimpiának a görög válságban, arra a tanulságra, hogy nem túl
szerencsés egy viszonylag kis és korrupt országban rendezni a játékokat. Nálunk az is gond
lenne, hogy hirtelen a kamu tanulmányok, tervek alapján kellene nekilátni az igazi munkának, a kifosztott fővárosban, amelyben már a tömegközlekedést is szétverték.
magyarbakancs
Hatalom tart megint egy buktától.
Pedig ez fontosba népszavazás lenne, mint a kvóta nem.
Mert úgy 20-40 évre elszegényednénk. A másik, hogy mi pénzt nyúnálnak le belőle a haveri körök.

Lásd Görögországot.
Soha nem lábalnak ki a bajból az biztos.
magyarbakancs
3,300,000 ezer új egység lehet ,hogy el illanna?
human
Most legszívesebben cifrán emlegetném a felmenőiket.
human
@Eladott Ország: Nem tudom hol tart csak maga a pályázás költsége, de 30% alkotmányos költséget nyugodtan le lehet vonni belőle. Szóval nekik már jó és egy olimpiától csak gazdagabbak lehetnének. Sajnos elnyerhetjük a rendezés jogát pont azért, mert jelenleg az elvárás egy olcsó, egyszerű olimpia. Magyarország egy szegény ország. A gazdag országokkal szemben a legjobb tesztalanyok lennénk, hogy kiderüljön lehetséges-e olcsó olimpiát rendezni.
simmering73
Diktatúrákban már csak így működik. Így marad a remény, hogy nem kapja meg az ország a rendezés jogát.
cs.n.
Mindenesetre én drukkoltam Átlátszóéknak, bár ők sem sok reményt fűztek hozzá. Az országos kapásból bukott, a budapesti meg pár hónappal később. Legalább megpróbálták, respekt érte. Itt csak Kormány Viktor rendezhet népszavazást, bár ezt eddig is tudtuk.
justhpeter
Egy röpke pillanat alatt a kúriából bérbíróság lett. Az elnöknek nem volt annyi esze, hogy ebből a politikai buktából kimeneküljön, így világossá tette a diktatúra jelenlétét, hiszen Orbán "rendelhet" népszavazást, az ország nem. Sajnálom, hogy a kúriából csicskahivatalt csináltak.
Nessy
érthető! Sem anyagilag, sem technikailag nem érinti a lakosságot az a pár milliárdnyi kiadás. A közlekedés, a közbiztonság, az egészségügy,teljesen felkészült egy olimpia lebonyolítására.
A költségek előre átláthatóak, tervezhetóek, Lásd Vizes VB. Indult 29 milliárddal, jelenleg 100 milliárdnál tartanak, és még nincs vége!
Innen lehet tippelni, hogy mennyi lenne a költségek vége! Beleszámítva a Mészáros és a Garancsi cég "nyereségét", továbbá a haverok "támogatását" kamu tevékenységért.
Desischado
Nem véletlen van tele az alkotmány bíróság fideszes pártkatonákkal. Beleszólásunk nincs, de minek s, elég, ha fizetünk, mint a katonatiszt. Hogy rohadnának meg, egytől egyig, ezek a bérencek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.