Hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat az iskolák átvételéről, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozattal döntöttek erről – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel.

A Klik múlt pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 483 megállapodást készítettek elő a tankerületi központok az önkormányzatokkal az oktatási intézmények átvételéről, nyolc önkormányzattal nem jött létre a megállapodás. Szerdai közleményükben jelezték: a határidő lejárta előtt még két településsel megállapodtak a központok.

A Klik felidézte: a tankerületi központok január elsejétől az oktatási intézmények működtetői feladatait is átveszik a települési önkormányzatoktól. A jövő évtől mind a fenntartással, mind az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel. A szervezet szerint azért van szükség arra, hogy az állam szerepet vállaljon az iskolák fenntartásában, hogy kiegyenlítsék a területi különbségeket, biztosítsák az egyenlő feltételeket és garantálják a pedagógusok bérét.

Úgy fogalmaztak: a működtetői feladatok átvételével "a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok", teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik.

Közölték: a tankerületi központok abban érdekeltek, hogy konstruktívan és a gyermekek érdekeit szem előtt tartva működjenek együtt az önkormányzatokkal.

Az állami intézményfenntartó elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, támogassa az intézményeket, és a helyi érdekeknek megfelelő, színvonalas iskolahálózatot tartson fenn – tették hozzá.

A Klik múlt pénteki közleményében ismertette: az átadás-átvételről szóló megállapodásokat a működtető települési önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak december 15-éig kellett megkötniük. Hozzátették, a jogszabály értelmében ha a felek között a megjelölt határidőig nem, vagy nem teljes körűen jön létre a megállapodás, december 20-áig határozattal döntenek az oktatási intézmények átvételéről.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Óriási teher az önkormányzatnak egy iskola. Több képviselőtestületi tag mondta azt, hogy azóta megkönnyebbültek, mióta átvette településeiken az állam! Óvoda, bölcsöde maradt!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@r2d2: Meg mindig nem a SAJAT velemenyed mondod a temarol.
Ez itt egy forum, ha ide beolozod mas politikusok velemenyet az senkit nem erdekel, viszont ha van sajat velemenyed az igen. Ezert. Erted?
r2d2
@Yoda69: Na nehogy te szard már a spanyolviaszkot! Te mondod meg mit lehet itt csinálni???
"...az senkit nem erdekel..." = beszélsz mások nevében?!

A képviselőtestületi tagok hiteles emberek, nem pártpolitikusok!
Yoda69
@r2d2: Zavar van az aramkorodben artu, kurvara nem erted amit mondok.
Reszemrol vita lezarva!
Nessy
Nem tehetek róla, de nekem a TSZ szervezés jut eszembe erről az egészről! Ott is "maguktól, önként" léptek be!
Ez az egész oktatási rendszer már Prokrutesz ágya lett!
r2d2
@Mirabilis: "Válaszom:vagy orbán segglyukából néznek ki." Miért nem lehet elvonatkoztatni a politikától???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.