Rákosi, Gerő és az akkori vezetés úgy gondolta 1952-ben, hogy nem fognak a Budai Várba költözni, mert az túl nagy luxus- írja a 444.hu.

1952 áprilisában, az ország prominensei értekezletet tartottak a budai vár felújításáról és Rákosi Mátyás esetleges várba költözéséről. Utóbbit Rákosi felesleges luxusnak vélte és arra jutott, hogy 

A Vár épülete egy nagyhatalomnak, nem akármilyennek, egy monarchiának volt a reprezentatív épülete. A császár és király meg akarta mutatni a népnek a gazdagságát. Speciális céljai voltak vele a monarchiának. [...] Nekünk elég a Parlament reprezentációs célra.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
A rákosi viperának, izé, Viktornak nem elég. Bekúszik mindenhova.
kiscsillag66
Ja kérem, így változott a világ! Kérem ezek nem igénytelenek, ezek urizálnak, azt hiszik, ettől nagyobbak lesznek.
Eladott Ország
168ora.hu/mennyiert-koltozik-orban-var...
30 évig nem tudhatjuk meg, mennyiért költözik Orbán a várba, nehogy nyomon kövesd a közpénzek elköltését, olyan ez mint egy banánköztársaság.
Újabb nagy lehetőség a közpénzek lenyúlására. Van mit tanulnia a fidesznek.
Clavigo
Remélem nem sikerül a Putrisnak beköltöznie..
papa.49
A tetűnek semmi se drága, mert nem ő fizet!!!
quadrocopter
Wazze, görényfészket csinálnak a várból? Azt hiszi a paranoiás baromja, hogy ott nem fogják lehallgatni a jenkik/oroszok?
JAJMÁR
De tényleg érdekel, hogy ettől jobban érzi majd magát? Vagy nagyobb biztonságban? Vagy azt képzeli, hogy nagyobb lesz? Mi a búbánatot képzel önmagáról? mitől érdemelné meg?

Miért kell ma, 2016-7-ben, a 21.században, egy köztársaság minielnökének az egyik legnagyobb történelmi műemlékben laknia? Kizárva onnan azokat, akiké, a népet, és"Mamuszban" járkálnia a termeket? Ez morbid!
papa.49
@JAJMÁR: Az nem baj ha beköltözik de ne oda hanem a Táncsis Mihály cellájába, az a neki megfelelő hely!!!
bencemacska
Minden törpe nagy akar lenni bármi áron!!! Nem jut eszükbe, hogy a nagy, elegáns épület csak még jobban kihangsúlyozza törpeségüket!!!
Hasonlítani akar Napóleonra, Hitlerre, Csaucseszkura, stb.?
Néró is alacsony volt?
Qqberci
Ha majd ott parádézik a Karmelita kolostor odaragasztott erkélyén, jusson eszébe, hogy Anvar Szadatot is díszelgés közben szedték le...
bencemacska
@Qqberci: Csaucseszkuék is az erkélyen akartak elbújni, emlékezetem szerint!!! Ott várták a helikoptert!
papa.49
@Qqberci: Bár már a temetésére kéne készülődni, bizony még el is mennék, hogy lássam mikor, bedúrják a földbe, remélem a föld nem köpi vissza)))))))))
Edmond Dantes
Rákosi nem volt alacsony,ő155 cm magas volt!!!Orbán ezért hozzá képest pár centivel magasabb óriás.
Rákosinak nem volt nyaka,Orbánnak meg a gerince hiányzik ( a 2010 előtti életrajzát máris elhazudják,ezzel a silány trükkel még Rákosi sem próbálkozott ) ,vagyis ebben is különböznek.Tehát jogos,hogy a várban a helye!!!
papa.49
@anka: Én inkább zárt koporsót kérnék mert utálom még holtában is nézni)))))))))
anka
@papa.49: - én inkább szeretek meggyőződni róla...:)
papa.49
@anka: Kinyitom a fedelét látom hogy van a piszok lecsukom és jól be is csavarozom nehogy kimásszon valahogy)))))))))
anka
@papa.49: - hasra kell fektetni akkor nem tud kijönni...:) :D
papa.49
@anka: Na de akkor hol vezeti le a kézremegését???
papa.49
@anka: Honét tudod az a kéz ,,nagyon erős,, hiszen láthatod csak nézzél szét az országban, csak nehogy a pribékjei kicseréljék erre a Szent Jobb ot!!!
vonotok
@nyanya001: Ez fotómontázs sorozat idegrázó. tényleg azt kell írnom, a Kádár korszak jobb volt.
vonotok
@papa.49: Tényleg remeg a keze??? Szegény Adolfnak is mily iszonyatosan remegett.
papa.49
@vonotok: Gondolom azért tartja állandóan a zsebébe, ez bevett szokás az ilyen betegségnél, ha viszont nem beteg, akkor egyszerűen kőbunkó, ha nem tudja, hogy a nadrágzseb nem azért van hogy benne a kezünket tartsuk állandóan...
moareka
Már többször leírtam, hogy ez az élőisten mellett Rákosi pajtás kisinas volt...
Desischado
@papa.49: Istenem, de szivesen mennék én is, ha ez a csodálatos esemény bekövetkeznék! Mióta várok már erre! Nekem az a nap életem végéig piros betűs ünnepnap lesz azontúl. rákosinak sem volt ekkora bőr a képén, de orbán urizálása nem ismer határt! És ráadásul még ne is tudjuk mennyit költenek erre a MI pénzünkből! Hogy ütné már agyon a pestis, vagy akármi!
Papa szerintem mind a kettő. Beteg és bunkó is! És én is a zárt koporsóra szavazok! Nem akarok rémálmokat!
dr. prédikátor
Ugyan kérem!!! hol van Rákosi ehhez a tetves geci viktor szopkinhoz!!!Ez a genya mindenre képes, egy megalomániás őrült!!Ideje volna már rövid kötélre fogni!!!
Hari
Azt már jóideje tudjuk, hogy Rákosi egy pitiáner láncszem volt.
kkalman
És még Rákosi pajtásra szokták mondani, hogy megalomán, pedig ő csak egy kezdő kisinas lehetne ehhez a geczi csutkai putriszökevényhez képest.
Yoda69
Es mennyire igaza volt rakosinak. Ezekszerint orban sokkalta rosszabb meg rakosinal is.
eugen4402
Don Fülig di Saint James-nek volt igaza, amikor Bonifáchoz hasonlította a magyar kollégáját: " Asz asz ember csak költözzön fel a főlegvárba, és a vár fogán magam fogom egy balegyenessel kitoloncolni..!" (Ahol várja őt a Citad Ella.) :-)))
bakegya
Rákosi szimplán jó zsidó kereskedő volt,de ez lopós cigány is.
RonaGyuri
jó és jobb erre a két gátlástalan senkire??? Egyik ocsmányabb, mint a másik.
Mellékesen akkoriban legfeljebb elvben lehetett volna gondolkodni a Várba költözésről! Pár évvel később sokat játszottunk ott a barátaimmal, s csak akkor tervezték a helyreállítását
kissé felnőttem
meg szokott akadni az ember torkán egy két falat, egyébként a fricska a pestieknek szól de hagyják,hogy befagyjon a Duna jege akkor majd szavaznak
troll5
@kissé felnőttem: ... de a cipőik a parton maradnak...
Lepényleső
Rákosit ha mondhatjuk diktátornak,ennek ellenére ellenezte a várba való költözést,akkor aki
toporzékol a várba költözés mellett,azt sértődés nélkül milyen titulus illet?
magyarbakancs
@nyanya001:"Hiába no, ha a sz@r felkerül a polcra, azt hiszi, hogy ő a lekvár."
Én ezt ügy ismerem " a szar felkerül a polcra elfelejtette ,hogy ki volt"
Az urizálás megy.
A rendszerváltás azért volt ,hogy az ilyen kiváltságokat megszüntessük,és a tehetséges emberek érvényesülni tudjanak.
Nem a ismeretség döntsön.
Semmi nem változott.
kukac50
Orbán pofátlan és be akar költözni! Elfelejtette,hogy a putriból indult!
mariaberta
Rákosi egy okos , művelt ember volt, és nem óhajtott uralkodó lenni. Az ország rendbe hozása volt első és legfontosabb feladata. Embert próbáló feladata volt és hibák is előfordultak de a várba költözés nem volt a tervei között. Az csak ilyen uborka fára felkapaszkodott nagyzási mániája
PJProby
„Nekünk elég a Parlaament reprezentációs célra és a Vigadót is feltétlenül helyre fogjuk állítani."
Ez a Kókay tanulmányból kiragadott mondat, ami nem is hivatalos irat, hanem csak egy megbeszélésről szóló feljegyzés, távolról sem azt jelenti, hogy Rákosiék ne akartak volna a Várba költözni. Csupán annyit jelentett, hogy a helyreállítandó Királyi Palota nem fog reprezentációs célokat szolgálni.
Mert Rákosi szövege néhány sorral lejjebb így szól:
„Ott lenne a központi pártvezetőség, meghatározandó minisztériumok, esetleg a miniszterelnökség, olyan hivatalok, ahol kicsi a forgalom.”
Minden korabeli dokumentumban teljesen egyértelmű volt, hogy a Várpalotát a pártközpont és az állami hivatalok színhelyeként fogják használni.
A Titkárság határozata a Budai Várpalota építése tárgyában c. hivatalos dokumentum szerint:
„B. A palotacsoport belső funkciójára nézve irányadóul azt kell venni, hogy annak legnagyobb része munkahelyiség. Elhelyezésre a Pártvezetés, valamint a Miniszterelnökség és általában olyan állami szempont¬ból fontos hivatalok kerülnek, amelyek félforgalma kicsi.”
Budapest, 1952. június 10.

Tanulság: A HAZUG KUTYÁT ELŐBB UTOLÉRJÜK, MINT A SÁNTA EMBERT
PJProby
@kkalman: Elmondanám, hogy milyen buta vagy, de tartok tőle, hogy nem értenéd meg. Amit pedig nem tudsz, ne csináld, úgysem sikerül jól. Ezért a 444 helyett olvasgass egy kis szakirodalmat a szellemi atyamestered Várpalotával kapcsolatos szándékairól:
epa.oszk.hu/02100/02120/00029/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_29_343.pdf
epa.oszk.hu/02100/02120/00029/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_29_293.pdf
PJProby
@mariaberta: Ha az ember kellően koncentrál, egész hihetően hazudik önmagának.
kkalman
@PJProby: ma, 19:51 Én is elmondhatnám Neked, hogy milyen buta vagy, de ezt nem értenéd meg kedvenc miniÁlnokod bűvkörébe burkolózva. Jó lenne, ha kilépnél az árnyékból a napfényre, és nyitott szemmel körülnéznél az országban.
PJProby
MOL, 276.f. 54/191. -Melléklet
I. A titkárság (módosított) határozata.

A leglényegesebb változtatás: kupolacsarnokot „nem szükséges" helyett „nem kell kiképezni". Vas Zoltán (az Országos Tervhivatal elnöke) előterjesztésének háttéranyaga lehetett az a számára készített feljegyzés (1952. 1. 12.), melynek tárgya a „Budai Várpalota felépítésének és a Várnegyed hivatalos épületeinek felhasználása tervkérdései" volt. Ez többek között tartalmazta azt a megállapítást, hogy a palotacsoport D vagy E épületében lehetne létesíteni egy lakosztályt a hozzá tartozó dolgozóhelyiségekkel Rákosi részére, ugyanis az épület(ek) addig is hasonló célokat szolgáltak. 1500 fős terem is kialakítható adott esetben pártkongresszus tartására
epa.oszk.hu/02100/02120/00029/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_29_343.pdf
PJProby
@kkalman: Látom, a témához fingod sincs. Bizony nagy csapás, ha valaki se nem elég elmés, hogy jól beszéljen, se nem elég okos, hogy hallgasson.
kkalman
@PJProby: ma, 21:35 Még nagyobb csapás, ha valaki annyira orbán hívő, hogy annak a legnagyobb gazemberségét is képes dicsőséges tettnek látni. Ennek okán azt hiszem befejezhetjük az egymásnak szóló hozzászólások számának a gyarapítását. Te nem fogsz tudni engem fideszbirkává alacsonyítani, én meg nem tudlak téged kiemelni a nyájból. .
PJProby
@Mirabilis: A nyanya kommentje és a tetszési indexe mindent elárul a propeller törzsközönségének szellemi nívójáról.
nyanya001
@PJProby: A tiedé még inkább te egybítes félműveltnek sem mondható
troll !
Hellcat
Zseniális...ezt kéne a TV ben olyan gyakran mutogatni mint a Mo jobban teljesít szart...
PJProby
@nyanya001: Hiába köpködsz fölfelé, úgyis rád esik vissza.
kisrigó
Azt hiszem nem az az érdekes, hogy rákosi pajtás mit tervezett, itt van nekünk ez az élősködő semmirekellő, aki már mindent lerabolt. Ő majd megvalósítja az álmát, mert megteheti, mert hagyjuk. Mi az, hogy majd négy milliárdot használnak el a szobája berendezésére!! Ellopja a betegek gyógyulási lehetőségét, a gyerekeink tanulására fordítható pénzt, sorolhatnám még tovább is. Aztán majd gumicsizmával végig vonul a perzsa szőnyegen, de lesz, aki megy utána, hogy feltörölje a carrarai márványpadlót. (lehet, hogy a nyelvével!)
evacica
@PJProby: Hülyeség ellen nincs orvosság!
evacica
Orbánnak semmi sem luxus amit a mi pénzünkön csinál! Rákosit sem becsültük semmire, de Orbán még rajta is túl tesz! Ilyen az ha valaki felkapaszkodik az uborkafára, de nincs meg a kellő intelligenciája hozzá! Persze az alapvető baj az, hogy ez a lökött nép meg hagyja és eltűri, és nem zavarja el ezt az urizáló korrupt bandát!
verőce21
9-10 agresszív lipsi nick mögött 2-3 ember van. :)
kissé felnőttem
voltunk már nagyhatalom csak óvatossan a várral mert az is területvesztéssel járt igaz akkor mégcsak 1921 -et irt a krónika
kissé felnőttem
@Mirabilis: Elég lenne igen csak a politikát ki kell tiltani onnan.mert se elegáns se ésszerű dolgot még nem szültek, max. keserű gyülölködést évtizedekre meghatározót. Ezen kell !!! (nem kéne ) elgondolkodni. Azután már nem is kell tőbbet visszafelé mutogatni csak előre a holnapokra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.