Négy éven át négyezer hajléktalan ember kaphat egy tál meleg ételt hétköznaponként, összesen négymilliárd forintból a fedél nélkülieket segítő és ellátó intézményeken keresztül egy most induló uniós és hazai forrású programnak köszönhetően – jelentette be Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Budapesten.

Naponta négyezer hajléktalan ember kap meleg ételt négy éven át

Az államtitkár Andriana Sukova-Toshevával, az Európai Bizottság foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadásért felelős főigazgatóság befektetésekért felelős igazgatójával tartott sajtótájékoztatót egy terézvárosi nappali melegedőben, ahol ismertették a rászorulókat támogató operatív program most induló projektjét.

A két szakember ezután részt vett abban az ételosztásában is, amelyet a Hajléktalanokért Közalapítvány – más partnerekkel együttműködve – szervez meg az ország 137 hajléktalanokat ellátó intézményében.

Czibere Károly közölte: a rászoruló emberek előre csomagolt készételeket kapnak, az ebédet kiosztó intézményeket ezért hűtőkkel és mikrohullámú sütőkkel látják el. Azt mondta, a kormányzat nem híve az utcai ételosztásnak, inkább azt szeretnék, hogy az embereket olyan szolgáltatási környezetbe vonzzák, ahol más segítséget is kaphatnak. Jelezte: 2018-tól az intézményekben pszichológusok és addiktológusok is segítik majd a hajléktalanokat.

Naponta négyezer hajléktalan ember kap meleg ételt négy éven át

Az államtitkár a társadalmi szolidaritás fontosságáról szólva azt mondta, nem lehet tétlenül nézni azt, hogy valaki akárcsak egy napig is éhezzen anyagi okok miatt, ezért akarnak kézzelfogható segítséget adni a rászorulóknak.

Andriana Sukova-Tosheva ismertette, hogy az unió rászorulókat támogató operatív programja 3,8 milliárd eurót biztosít a 28 tagállamnak a szegénység legsúlyosabb formáinak legyőzésére. Európában ma 119 millió ember él "a szegénység küszöbén vagy a társadalmi lemaradás határán", így ebből a forrásból nem lehet mindenkinek segíteni, de a programmal mobilizálni tudják a segítő civil szervezeteket, az önkénteseket és az adományozókat – mondta.

Reményét fejezte ki, hogy 2017 első negyedévében a program gyermekeket célzó része is elindulhat.

Schanda Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára jelezte: a magyarországi operatív program keretében több mint 34 milliárd forint fejlesztési forrást tudnak biztosítani a leginkább rászorulók számára. Hozzátette: ennek része a most induló, a hajléktalanokat segítő négymilliárd forintos projekt, amelynek során valóban "életszerű", gyors és kézzelfogható segítséget tudnak adni.

A rászorulókat támogató operatív programot egy európai segítségnyújtási alap, a FEAD finanszírozza, amelynek célja a leginkább rászorulók támogatása, a szegénység csökkentése.

A Hajléktalanokért Közalapítványt a kormány hozta létre 2004-ben. A kiemelkedően közhasznú szervezet célja, hogy enyhítsen a hajléktalan emberek szociális problémáin, segítse őket visszatérni a társadalomba, valamint támogassa a szociális gondozásukat végző más hajléktalanellátó szervezetek munkáját – áll a közalapítvány honlapján.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Nem kell benedvesedni, tuti, hogy mind az uniós, mind pedig a haza forrásokat is lenyulják, ahogy az megszokott és elvárt módszere az egyéni/családi gyarapodásnak! Különben nem lihegnék körbe a saját jóságukat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Az ország jobbos része csak ennyit ért: a jó kormány megeteti a hajléktalanokat.
moareka
Meg kell a szívnek szakadni! Micsoda kegy! Most mondta Róna Péter az ATV-ben, hogy 100 000 van aki veszettül jól él, 500 000 aki éldegél, és 8 millió a mélyszegény...
Menjenek a büdös frászba, alamizsnát látványosan kell osztogatni. Ez a hájfej meg annyit ért a szociálpolitikához, mint tyúk az ABC-hez. Rohadt szemét rablóbanda.
A szeretetre, meg az adakozásra apellálnak évek óta, hogy a kisember adjon a másik nincstelennek, olyan feladatokat oldjon meg a magyar társadalom, amit az államnak kellene biztosítani. Nem sorolom, mik ezek, mindenki tudja...
Ébresztő fidesz hívek! Holnap a ti fejetek felett sem lesz tető! Magyarország erősödik!!!
kisrigó
@moareka: Pofátlan, sunyi hozzáállás a nagyságos urak részéről! Nincs M-on szegénység, éhező gyerek, csak a törzs szavazó szocik állítják-mondta a sosem hazudtam élő isten! Most meg döngetik a mellüket, hogy milyen jó fejek vagyunk, enni adunk a szegényeknek. Tűzoltás helyett olyan megoldást kellene megvalósítani, ami csökkentené a "nemlétező" szegények számát. Esetleg kipótolni az eus támogatást és érdemben tenni valamit! Nem azt nyomni minden csatornán (nem kevés pénzért!) a képünkbe, hogy M o erősödik!
human
@moareka: Kiemelném azt is a beszélgetésből, hogy a magyaroknak fel kell készülnie arra, hogy most élnek a legjobban. Az EU támogatások csökkenésével legjobb esetben is a jelenlegi szint lesz tartható, de inkább rosszabb lesz. Persze lehet itt még Cserdi csoda, de ahhoz olyan vezetés is kell.
elnyomott
Uniós és hazai forrás - Unióból jön a pénz, a hazai nagyurak meg osztogatják, mintha ők lennének a forrás.
Köszönet a segítségért, de nem a nagyuraknak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.