A Die Welt című német konzervatív lap interjút közölt szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Fel kell hagynunk a bevándorlás inspirálásával címmel.

A miniszter a magyar-német kapcsolatokról szólva Magyarország legfontosabb gazdasági és politikai szövetségesének nevezte Németországot. Kifejtette, hogy a Magyarországon tevékenykedő 6000 német cég 300 ezer embernek ad munkát, a külkereskedelem 27 százaléka Németországgal bonyolódik le, és Magyarország a német autóipar "legfontosabb hátországa".

Arra a kérdésre, hogy a migrációs válság ügyében Németország közeledett-e Magyarországhoz, vagy Magyarország Németországhoz, a miniszter aláhúzta, hogy Magyarország álláspontja két éve változatlan:

"szerintünk az illegális migráció rossz, és veszélyes Európára", ezért meg kell védeni a határokat, és világossá kell tenni, hogy csak legálisan szabad beutazni Európába.

Hozzátette, hogy fel kell hagyni a bevándorlás "inspirálásával", és "végre meg kell szüntetni a kényszer-áttelepítési kvótát, amely súlyosan sérti az európai szabályokat".

Arra a felvetésre, hogy az amerikai elnökválasztás előtt Orbán Viktor miniszterelnök első és egyetlen uniós kormányfőként állt ki a republikánus jelölt, Donald Trump mellett, Szijjártó Péter elmondta, csupán arról van szó, hogy "elmondjuk a véleményünket", és "azt gondoljuk, hogy

"Donald Trump külpolitikájának és migrációs politikájának iránya Európa számára sokkal kedvezőbb, mint a demokratáké".

Arra a kérdésre, hogy Donald Trump elnöksége mennyiben lesz jó Magyarország és Kelet-Közép-Európa számára, azt mondta, hogy "a Trump-adminisztráció az egész világnak jobb lesz". Az amerikai külpolitika középpontjában eddig a demokrácia exportja állt, ami sok kárt okozott, például Európa déli és délkeleti szomszédságában – tette hozzá, kiemelve: "a külpolitikában is hiszünk a racionalitásban, ezért most jó okunk van az optimizmusra".

Arra a kérdésére, hogy Orbán Viktor mikor utazik hivatalos látogatásra Washingtonba, és miért nem valósult meg a látogatás a távozó elnök, Barack Obama hivatali ideje alatt, a miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor és Donald Trump telefonbeszélgetése során megállapodtak abban, hogy Washingtonban találkoznak, az időpontot pedig Trump hivatalba lépése után jelölik ki.

Szijjártó Péter hozzátette: mivel a magyar kormány az utóbbi években nem engedett a belső ügyekbe való beavatkozásra irányuló amerikai törekvéseknek, és nem a Washington által elvárt döntéseket hozta meg, egyébként sem számolt magas rangú találkozóval, legalábbis mostanáig.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Szerintem senkit nem érdekel,,hogy a More ki mellett áll ki...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Szerintem senkit nem érdekel,,hogy a More ki mellett áll ki...
evacica
Nem véletlen, ilyen pojáca mellet ki is állhat!
karma1
@Clavigo: De, szijjartot...Latod...:o))))
karma1
Tapsikoljon csak ez a hulyegyerek trumplinak, majd nem fog, ha azok a menekultek, akiket trump nem enged be Amerikaba, azok majd hirtelen Europa fele veszik az iranyt... Kivancsi leszek, hogy akkor majd mit fognak mondani a "sikeres" trump-fele menekultugyi politikarol...
sziha
Orban azert allt ki Trump mellett, mert... Obama jan. 1-en lekoszon.
papa.49
Miért állt ki a Donald kacsa mellett, egy szó a válasz, mert ,,HÜLYE,,!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.