Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt két évben Magyarországon; ez a legalacsonyabb érték a hivatalos statisztika történetében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva ismertette a születésekkel kapcsolatos adatokat.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő a tárcától azt kérdezte, mekkora a koraszülött gyermekek aránya. Az Országgyűlés honlapjára csütörtökön feltöltött válaszlevél szerint az elmúlt hat évben 8 ezer körül alakult a koraszülöttek száma. (Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO meghatározása alapján a 37. terhességi hét előtt megszületett gyermekek számítanak koraszülöttnek.)

2010 és 2015 között 8,7 és 9 százalék között alakult a koraszülöttek aránya országos átlagban. 2015-ben a legalacsonyabb arányt Budapesten és Csongrád megyében (7,8, 7,8 százalék), míg a legmagasabbat Nógrád és Somogy megyében (10,7, 10,3 százalék) mérték.

Az eltérő adatokra utalva a parlamenti államtitkár azt írta, hogy a koraszülések hátterében számos rizikófaktor áll, amelyek egy része társadalmi eredetre vezethető vissza, hiszen összefüggésben állnak a szociális helyzettel, a családi állapottal és az iskolázottsággal is.

A koraszülésre hajlamosító tényezők között említette az aktív és a passzív dohányzást, az alkohol- és drogfogyasztást, az előzetes terhességmegszakításokat, a stresszes életmódot és az átlagosnál rosszabb gazdasági helyzetet is. Ezért nagyon jelentős lépések a koraszülés megelőzésében az elmúlt években már végrehajtott, illetve a tervezett népegészségügyi intézkedések – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy a koraszülöttek körében gyakran merül fel a sajátos, egyénre szabott fejlesztés igénye. Ezt a célt szolgálta a 2,5 milliárd forintos koragyermekkori program, egy 5,7 milliárd forintos ágazatközi projekt, továbbá egy a civil szervezetek számára kiírt, 2 milliárd forintos mentorprogram.

Az államtitkár a javuló csecsemőhalandósági adatokra utalva azt írta, abban jelentős szerepe van az elmúlt évek szakmai fejlődésének és az egészségügyi technológiai fejlesztéseknek.

2013-ban 454, míg két évvel később 383 volt a csecsemőhalandóság az ismertetett adatok szerint.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Ja,,,,,azt azért mégsem mondhatta,,hogy 20 %-al csökkent a születések száma is...:) :) :) :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Just look my avatar
Rétvári Semmelweis Ignác a magyar anyák megmentője, ezt is elintézte!
:)))
Just look my avatar
Jav: Rétvári Semmelweis Bence "a magyar anyák megmentője" ...

-Így már jó!
Eladott Ország
A községekben már csak az idősek maradtak, néhány gólyafészket leszámítva, akkor mitől lenne csecsemőhalandóság keresztény Bence? Amit műveltetek az rosszabb mint a Nicolae Ceaușescu féle falurombolás.
Eladott Ország
@Just look my avatar: igen már csak a méhe hiányzik, a mézzel együtt.
Szókrakész
"Rétvári: Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság"

Mert már mindenki kivándorolt és kint szül.
Az itthon maradt nyugdíjasok meg már nemigen gondolkodnak családalapításban, gyerekvállalásban.
Edmond Dantes
Még nem látom pontosan,hogy ez a hír miért jó Mészáros Lőrincnek,de hogy neki ez is hasznot hoz,az hétszentség.Ha nem neki,akkor Tiborcznak.Ha neki sem, akkor Garancsinak...Vagy mindegyiknek.Már dolgoznak azon,hogy milyen címen és kinek állítsák ki számlát,azt viszont pontosan tudják,hogy kik fogják fizetni.
Ha növekedett volna a csecsemőhalandóság,ők persze akkor is számláztak volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.