meleg, leszbikus, bejegyzett élettársi kapcsolat, nav, adókedvezmény

Valamennyi házastárnak jár adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat is – állapította meg az alapvető jogok biztosának nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése, értesült a 24.hu.

A hír előzménye, hogy 2015-ben a Háttér Társaság jogsegélyszolgálat vizsgálatot indított, miután több olyan bejegyzett élettárs fordult hozzájuk, akit örökségi illeték fizetésére köteleztek – holott a jogszabályok szerint a házastársak mellett a bejegyzett élettársak is illetékmentesen örökölnek.

Hibázott a NAV: meleg és leszbikus párokat is megillet az adókedvezmény

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: a törvényben említett néhány kivételtől eltekintve (ilyen a névviselés és a gyermekvállalás), a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül visszavonta a kiszabott illetékeket, felmerült azonban, hogy a hivatal más ügyekben is hibásan számolt. Az egyesület ezért kérte, hogy az adóhatóság valamennyi hasonló ügyet vizsgáljon felül. A NAV erre azzal reagált, hogy a hatóság felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az adó- és illetékkedvezmények a bejegyzett élettársakat nem illetik meg.

A Háttér Társaság ezt követően fordult az alapvető jogok biztosához, aki megállapította: a NAV és az NGM jogszabály-értelmezése sérti a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményét, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Vajon a büntető kamattal együtt fizeti vissza a nav. a suskát???
tutajos
Jól tudom, hogy jogászokkal van tele a Siserahad ???
Grafix69
Na ez ez nagyon fontos volt , melegek is kapnak támogatást , ez a NAV ? Szerintem 1-2 hónap múlva elmehetnek szülési szabadságra és kiemelt GYES-t kapnak , remélem ez is bekövetkezik meg ingyenes méhnyak rák szűrésre is legalább is a a buzik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.