Nyolcvannyolc évesen elhunyt Klapka György legendás üzletember és koreográfus, akit gyakran csak az Aranyember néven emlegettek – írja a Blikk. Szerdán reggel még a Mokkában szerepelt, majd posztolt is közösségi oldalán, ám délután összeesett és elhunyt.

Meghalt Klapka GyörgyKlapka György Magyar Termék Nagydíjat vesz át – MTI Fotó: Kovács Tamás

Az üzletembernek kalandos élete volt. A második világháborúban megszökött az orosz fogságból, majd Passuig jutott az egységével. Balettművésznek tanult, és 42 éves koráig táncolt.

Az egykori NDK-ból több embert is átvitt Nyugatra, amivel rengeteg pénzt keresett. Csakhogy öt év után lebukott, és 1974-ben halálra ítélték bűnszervezet létrehozásáért és 130 rendbeli embercsempészetért, de végül megúszta a legsúlyosabb büntetést.

Az első milliójáról azt mondta: csinált egy nyomdát, majd eladta, csinálja más! Aztán ezt még megismételte negyvenszer.

A rendszerváltás után zálogházat alapított, ékszerekkel foglalkozott. Klapka ebben az üzletben elsősorban legendásan egyszerű, mégis hatásos reklámjairól volt ismert. Zálogházában kapható ékszereit így reklámozta: 

Másik, országszerte ismert hirdetése az volt, amiben a klasszikus „reklámozz nővel” megoldást alkalmazta, kicsit másként:

Nagy ötlete volt, hogy „hagyományos mosóport” dobott piacra, majd beperelte a nagy gyártókat, amelyek ehhez a nem létező termékhez hasonlították magukat. Tudta, hogy elveszíti a pert, de azzal is minden újság tele volt, vagyis rengeteg ingyen reklámot kapott.

Néhány éve saját reklámügynökséget alapított, hogy ezen a téren is kiaknázza tehetségét. Ezt így hirdette: 

2014-ben eladta a legendás Vámház körút 9-et, mert belefáradt. Az ékszerek mellett már az 1990-es évektől foglalkozott diótermesztéssel, az utolsó éveiben kifejezetten erre koncentrált. Idén szeptemberben Magyar Termék Nagydíjat vehetett át a cége vákuumcsomagolt bio dió termékeinek elismeréseként.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
A hírtelen halál a jóemberek jutalma!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Nyugodjék békében.
Részvétem a családnak.
Manhattan
Micsoda gyilok lesz itt a vagyonért! RIP
papa.49
Nyugodj békében, részvétem a családnak.
bencemacska
Nyugodjék békében!
Mi történt az utóbbi időben? Szokatlan ez a sok gyors, váratlan, hirtelen halál!
verőce21
Nagyon sajnálom.
Nyugodjék békében!
Manhattan
A hírtelen halál a jóemberek jutalma!
karma1
Erdekes ember volt, a maga nemeben az utolso "polihisztor", ugyesen nyult mindenhez,... Kalandor is volt, muvesz is volt, kereskedo is - mindenben sikeres...
Kar, hogy a maganelete is viharos volt - sikerulhetett volna jobban is...
R.I.P
szettevette
Nagyon sajnálom! Nyugodjék békében. Volt valami sármja (számomra) még idős korában is. Nagyon szimpatikus ember volt.
SystemError
Vannak emberek, akiket hihetnénk szerencsésnek, de nem azok, hanem egy macska talpraesettségével születtek.Többször is talpra állnak és csak erősebbek lesznek, de egy dolgot nem lehet legyőznie senkinek sem!

R.I.P
nezelodo
Isten nyugosztalja, legalább évtizedekkel megelőzte a korát, ő adott először mintát a pedagógus életpálya modelljével Hoffmann Rózsának, amikor a nyári szünetben a tanerővel kapáltatta a frissen telepített dióültetvényeit 2-300 forintos órabérben, de legalább ő nem dicsekedett vele úton útfélen, kormányzópártban a hatalmas sikereivel.
DR Eric CARTMEN
Volt szerencsém ismerni. Egy igazi ÚRIEMBER volt. Csupa nagybetűvel !! Nyugodjon Békében !
feco fero
Nekem kettő élményem van vele kapcsolatban:
1. El akart adni egy cca. 100.000nm ipari területet, ami nem is az volt! Előtte engedély nélkül cca, 4 - 5 m vastagságban feltöltötte veszélyes anyaggal köztük azbeszttel, majd le takarta termő talajjal!
2. Személyesen tárgyaltam vele, amikor meg zavarta a tárgyalásunkat egy idős, cca 80 éves hajlott hátú bottal járó néni, kezében egy cca, 1 grammnyi arany nyaklánccal, és azt kérte tőle, hogy ..." Klapka Úr! szóljon már a becsüsének, hogy adjon legalább 1200.-Ft ot érte, mert ennyi a havi rezsim!...stb! Az Úr meg kérdezte, hogy mennyit igértek érte... mire a NÉNI mondja, hogy 1000 et. El kérte a láncot, jól meg nézte, majd közölte, hogy 800 .- Ft ot ad érte! A becsüsét meg kifogja rúgni! Mire a NÉNI: De hát már mindenemet ide hordtam, ...nincs több... ez az utolsó db om... Mire Ő: ha nem kell a 800Ft, menjen máshová!..."
Mire Én: Elkértem a láncot a Klapkától, elő vettem 2000.- Ft ot, bele csomagoltam, és oda adtam a NÉNINEK! Ő hálálkodva el ment.
Ezt követően Klapka közölte velem, hogy " tudja uram, Ön ezzel a magatartással soha nem lesz gazdag"

Ezzel én lezártam a még jószerint el sem kezdett tárgyalásunkat, és ot hagytam, azzal a meg jegyzéssel, hogy így nem is akarok gazdag lenni!

Ki ki ítélje meg ezek után ki is és mi is volt ez a szarházi !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.