Bár már maga Áder János is csomagolni készült, a Fidesz elnökségben többségben voltak azok, akik inkább őt támogatták Balog Zoltánnal szemben a tavasszal esedékes államfőválasztáson. Kövér László, Gulyás Gergely és Kósa Lajos is a jelenlegi elnök maradását szorgalmazta – írja a 444.hu.

Ádert többen támogatták, mint Orbán kiszemeltjétÁder János köztársasági elnök (j) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Hónapokon át biztosra vették a Fideszben, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető lelkész lesz Magyarország következő köztársasági elnöke. A Miniszterelnökség környékén ősszel többen beszámoltak róla, hogy Orbán kifejezetten azzal a szándékkal vitte magával Balogot a nyári Európa-bajnokságra, hogy megismertesse a nemzetközi politikai és gazdasági elit néhány szereplőjével.

Fejtörést az okozott Orbánnak, hogy Balog jelölésével mind a miniszterelnök, mind az államfő református felekezethez tartozott volna, és a kormányfő szerint a katolikus egyház illetve a hívek ezt nem feltétlenül nézték volna jó szemmel.

A Fidesz elnöksége december 19-én és 20-án tartott elnökségi ülést Dobogókőn, itt született meg a végső döntés: Áder János marad.

Áder népszerű a párton belül, a képviselők jelentős része elégedett vele. Balog jelölése ellen szólt az is, hogy miatta egy évvel a választások előtt meg kellett volna bontani a kormányt. Az EMMI a legnagyobb szakminisztériumnak számít a kabinetben, több konfliktusos területtel. Ezek akár a kampányban is támadási felületet adhattak volna az ellenzéknek.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Az persze, hogy még az eddigiekhez képest is alkalmatlanabb lett volna, az fel sem merült???
Zeta
Mi kóze az egyháznak az államvezetéshez? Mióta lehet ez szempont?
Mért kell egyensúly?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.