Az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba segítő, úgynevezett reintegrációs őrizetes sietett a Kaposvárhoz közeli Deseda tavon vasárnap bajba jutott korcsolyázó segítségére – tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-t.

Orosz Zoltán elmondta: a 49 éves férfi a kutyáját sétáltatta a tó mellett, a részére meghatározott őrizeti zónán belül, amikor a korcsolyázó alatt beszakadt a jég. Az elítélt az egyik háznál kapott létrákkal és kötelekkel, életét kockáztatva, az olvadó jégre ment, hogy a vízben elmerülőt megmentse.

A jég már ropogott alatta, de sikerült az egyik létrára kötelet kötnie és azt belöknie a jeges vízben fuldoklónak, amivel biztonságos jégfelületre húzhatta. A korcsolyázónak és megmentőjének a helyszínre érkező tűzoltók segítettek partra jutni – tette hozzá a szóvivő.

Orosz Zoltán megjegyezte, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön, bátor helytállása azonban nemcsak a fogvatartottaknak, hanem mindenkinek példa lehet.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az esetről kiadott közleményében emlékeztetett: a 2015 áprilisában hatályba lépett új büntetés-végrehajtási törvénnyel lehetővé vált reintegrációs őrizet sikeres jogintézmény, amellyel csökkenthető az intézetek zsúfoltsága, a fogva tartás költsége, valamint elősegíthető az elítéltek visszailleszkedése a társadalomba.

A törvény azoknak a fogvatartottaknak ad lehetőséget a reintegrációs őrizet igénybevételére, akiket első alkalommal, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évet meg nem haladó fogház- vagy börtönbüntetésre ítéltek, vállalják továbbá bizonyos szabályok betartását – írták.

Rámutattak: a reintegrációs őrizetbe kerülő jogerősen elítéltek csak részben nyerik vissza szabadságukat. Mozgásuk és tartózkodási helyük szabad megválasztása korlátozott az őrizetük során: a büntetés tényleges letöltése előtt távozhatnak ugyan az intézetből, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt helyen tartózkodhatnak, s azt szigorúan meghatározott esetekben hagyhatják el.

Jelenleg 156-an töltik a szabadságvesztésüket reintegrációs őrizetben, a jogintézmény alkalmazását 2015. április 1-je óta 642 ember esetében engedélyezték – olvasható a közleményben.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
"Orosz Zoltán megjegyezte, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön,..."
Ez elég baj, elvégre az elvárható emberséggel cselekedett, saját magát is veszélynek kitélve!
quadrocopter
"Orosz Zoltán megjegyezte, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön,..."
Ez elég baj, elvégre az elvárható emberséggel cselekedett, saját magát is veszélynek kitélve!
justhpeter
Ebben az esetben kifejezetten zavaró az egyenruhás szerv szögletes hozzáállása. Nyugodtan tehetnének egy gesztust ebben az esetben. A szervnek igazán nincs mit vesztenie.
karma1
"Kutyajat setaltato" reintegracios orizetes... Ez nagyon Hawaii,...
karma1
Azzal egyutt sokkal nagyobb haladast ernenek el ennek az embernek a reintegraciojaban, ha a jutalmazast is alkalmaznak. Amikor gyereket nevelunk, (persze nem poroszosan, ami csak buntet, de sose jutalmaz), akkor is sokkal tobbet erunk el egy dicsero szoval, mint az allando sarokbaallitassal, elfenekelessel...
Talan, ha nem bunkok lennenek odafont, es a pszichologiaorat se a kocsmaban toltottek volna, akkor talan lenne ennyi eszuk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.