A kisalfold.hu olvasója örökítette meg, ahogy Pamhagen (Pomogy) előtt tükörsima úton érkezik meg a határhoz, majd itthon havas úton folytatja a közlekedést.

Valaki végre értelmesen magyarázza el, mi a különbség Magyarország és Ausztria hótakarítási módszere között. Ausztriában szinte száraz utakon, rendes tempóban lehet közlekedni, itthon pedig fehérek az utak a hótól. A felvételt a Fertőd-Pamhagen határátkelőnél készítettem Ausztria felől érkezve.

Látszik, hogy az Ausztriában rendben van az út, utána más világ jön. Pedig nagyjából egyenlő mennyiségű hó esett a határ mindkét oldalán. Mi teszi a különbséget?

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Mi a különbség?

Amíg a magyar közútkezelő "folyamatosan felkészül" a télre, az osztrák már felkészülten várja a telet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Mi a különbség?

Amíg a magyar közútkezelő "folyamatosan felkészül" a télre, az osztrák már felkészülten várja a telet!
yazo64
Nálunk annyiban merül ki hogy felkészült a télre a közútkezelő, hogy novemberben lefotózzák a gépparkot a telephelyen... az osztrákok használják is...
qxy
Na kérem. az a kurva hó meg a víz az oka. Magyarországon " sima " az út ahol ha elfárad a víz vagy a hó meg tud pihenni. Odaát , kissé lejtenek az utak a széle felé, hogy ezzel közöljék annak a buta víznek meg hónak hogy oda menj és ott pihenj ja ezek árkot is ásnak hogy ha sokan vannak el lehet ballagni az mellett.Na meg nem tudom itt a Németeknél is úgy van hogy, alig várják hogy le essen . hajnalban, kimegy a paraszt a traktorral, és büszke arra hogy ő takarította le ezt meg azt az utat.de vannak is ám. na meg ha domború egy kicsit, nem is áll meg a víz és hamar száraz az út nincs ami le fagyjon ,.
nyanya001
Legalább tudod, hogy hazaérkeztél mocsokisztánba !
papa.49
@qxy: Biztos tudnak ott valamit amit itt nem, a víz lefelé folyik...
qxy
épp tegnap mentem kocsit venni. 140, 160,Km. tök szárazak az utak pedig nem kis hó van erre sem.
nevemnick
Elsőbbséget az egyes számjegyű és ,,M"-es utak élvezik.
Drága az üzemanyag, ami meg van, annak felét ellopják.
A hókotró gépek negyede nem üzemel, mert drága az új alkatrész, és ezért leállított ,,klón" gépekből pótolják. Mellette a megyei közútkezelők gépparkja létszámilag elenyésző.
Nálunk sózni nem lehet az utakat, máshol igen.
Ennyi.
papa.49
Többször jártam kocsival Németországban télen de ott még a város körüli földek között vezető aszfalt utak is tiszták, vajon miért is, mert takarítják, nem beszélnek csinálják oszt. jónapot...
nevemnick
@papa.49: 20:13 többször jártam Aostában (olasz) télen is. A völgyben fekvő várost övező hegyekben a legtávolabbi elszórt falvakban, egyedül álló házakban élők minden gond nélkül bejárhatnak a városba dolgozni, bevásárolni. Az egysávos utakat is tisztítják. Volt olyan este, hogy szakadt a hó, mire lefeküdtünk már negyven centis volt, reggelre láthattad, hogy merre vezet a szerpentin.
Nálunk a tíz centis hónál már sokszor nem lehet átmenni a Zselicen...
papa.49
@nevemnick: Tudod az a Lajta az bizony ,,VÍZVÁLASZTÓ,,!!!
Ami a Lajtán túl magától értetődik, az innen bizony kis millió akadályba ütközik, és nem csak az út takarításban...
volvós
@papa.49: 20:28

Sajnos, megerösithetem a véleményed!!
1. A nagy városokban az a rend, ha bemondja a meteorológus, hogy holnap hajnalban itt és ott v a l ó s z í n ü (!) esni fog a hó, akkor a városból kivezetö utakon kifelé éjjel elindulnak a nagy teljesítményü hókotrók, szórógépek és kimennek a város szélére.
Aztán ha elkezd esni, befelé elindulnak, és kezdik a kotrást, szórást. Velük egyidöben ugyanennyi gép elindul kifelé, igy kb 1-2 órán belül tiszta az út, a leesett hó nem tapad le..
2. Heti, havi alkalommal használom a Fertöd - Pamhagen kishatár átjárót, ilyen téli havas idöben is, hát ahogy tapasztalom, bizony a régi átkelö épületéig sima, száraz úton megyek, majd átérve kátyúkkal teli sz@r minöségü uton autózok egészen a 85-ös útig...
De valóban ahogy @qxy írta, az osztrák parasz kimegy a Johd Deere traktorjával, és mire a falu felkel, letisztitja az utcákat, persze a magisztrát ( tanács ) teletankolja a traktort.
Mindez hozzáállás kérdése...a munka ingyen, a közösért :-)) Hát ennyit a cikkhez.
moareka
Fenti hozzászólásokat megerősítve, csak annyit, hogy a legkisebb faluban jól működő géppark,működő gépekkel,- hangsúlyozom, géppark takarítja az utakat, a kis gépektől a nagyokig,-rendületlenül!!! Ennyi a megoldás!
Borsodi
Magyarországon nem utat hanem pénzt takarítanak be. maguknak Ausztriában hó is van és le is takarítják.az utakat..Magyarországon folyamatosan folyik a szóban takarítás.azt se tudjuk mi a hó.
Qqberci
@papa.49: "tudnak ott valamit amit itt nem, a víz lefelé folyik... "

Viszont nincs Nemzeti Alaptantervük!...
alterego56
Viktor nem adott engedélyt a hó eltolásra. Kell a lóvé másra.
szaboria1
Nálunk az új kinevezett emberek akiknek a terület vezetéséhez nincs szakmai tapasztalata azok nem is tudják mit miért kell csinálni. Mindig alábecsülik a télre költhető keretet. Azt hiszik a felmelegedés miatt lassan már tél sem lesz.
papa.49
@Qqberci: Viszont egész jól elvannak nélküle...
kiscsillag66
Ausztriában jártam egyszer. szintén ekkor tél volt, legalábbis ami a havat illeti. A hegytetőn állt egy magányos ház. Természetesen azért az egy darab házért is megtisztítják az utat. Ez is egy különbség.
kissé felnőttem
el próbálom magyarázni
Nem dumálnak,hanem felkészülnek,nem billencs ifákkal hanem
15-20 tonnásokkal,nem 10-20 centire felemelt tolólappal viccesebb dolog Előn hóeke V alakban és a cicc most jön a plató jobb oldalán egy tolólap na minek is ráérkezik az autópályára lassit vagy nem is veszed észre csak a tolólap kinyomódik és az orrhoz szerelthez csatlakozva máris dupla szélességet takarit, aztán mész az autópályán utolérsz 2 azaz kettő hótolót, Haladsz, tovább 25-35 km-t és két autó jön szemből az autópálya másik sávjain. Ami ugye érdekes nem sóznak apró barna granulátumot szórnak ez környezetkimélő.JA ÉS OKTÓBER - 1 vagy nov -1 pontositható KÖTELEZŐ a hólánc, nem ajánlótt Teccik érteni KÖTELEZŐ .keményen szankcionálós a téma, euróban is balesetnél meg ne ragozzan a költségeket ennek hiányából. Másképp látják a témát máskép kezelik.Ja men ugy intézik,hogy ülj át egy másik autóba. Amit ugy itélnek ott utzár oda se lázár,se kádár nem hajthat be
justhpeter
@kissé felnőttem: A helyzet az, hogy a leírtakból senki nem akar lopni és nem a haver tegnap kinevezett gyereke akarja vezényelni a dolgokat.
kissé felnőttem
@justhpeter: persze mert traktorparkjuk is hatalmas nem megoldást keres a gazda,vagy a vállalkozó megy és takarit mégcsak nem is tartja a markát de a területét is rendezi ha kell 2-3 szomszédét is, ami ugy érdekes 6-8 évig ilyenkor rendszeres utam volt Hannover vásár Hó hófuvás havazás mindig volt odáig mégsem akadtam el pedig 1,4-es opel aszrával bandukoltam.Itthon viszont vettem szélvédő mosót -72 fokig volt irva hogy tömény .Bécsujhelyi kutnál hazafelé betöltöttem aztán a menetszéltől meg ráfagyott kinti csak -6 fok volt na micsoda különbségek
krumpli
Mindig is ilyen útjaink voltak, mindegy ki volt kormányon. Nem attól függő dolog. Csak akkor még nem volt pl : NET hogy mindenki tudomást szerezzen róla.
És azért egy hegyek, völgyek Oszrákiát ne hasonlítsuk már össze velünk. Ahol télen egyszer esik hó. Ők meg az Alpokból 'élnek' ! Sz@rban is lennének tiszta utak nélkül.
kissé felnőttem
@szaboria1: egy dolog, barát vagy párttár, nem kell hogy szakember legyen, de józan paraszti ész azért társulhatna hozzá azt meg ugy hivták régen rátermettség.Már semmi sem a régi. de felkészültek ez többszörösen hangzik el de arról Komlos János , Hofi Géza is többször arról nem volt szó,hogy hó is lesz, na de kérem...Elvtársaink repülővel járnak onnan mindez nem látható Radnóti- tól szabadon ki ki helikopterrel annak meg nem árt Antarktiszon is leszál,l csak a nagy hidegben motort ne állitsuk le !!!
mert ledermed mint a medve aztán men ér haza. ( még nyilnak a vőlgyben a hortenziák )
qxy
Na meg kint, a Paraszt alig várja hogy le essen a hó teszi fel a durót a traktorra és hajnalba már tiszta is az út mire felébred a többi és elindul dolgozni 5 re vagy hatra Ő meg ott van az ablakba vagy kint az út mellett és büszke arra hogy ezt ő csinálta. A Magyar meg??? Büszke arra hogy???
nezelodo
Pedig a sógoréknál nincs kiírva két-két plakáton minden villanyoszlopon, hogy Ausztria jobban teljesít, mégis sikerül az utat letakarítani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.