Emelhetik a tojás árát a hazai termelők, a madárinfluenza miatt ugyanis egyre szűkebb a kínálat a piacon – olvasható a Magyar Idők keddi számában.

A napilapnak Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta: a madárinfluenza elérte a tojástermelőket az Európai Unióban és Magyarországon. Gondot okoznak a területi és forgalmi korlátozások, a kényszervágások miatt pedig mintegy 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.

A szakember szerint a januári időszakban minden évben kevesebb a tojás a piacon, mivel a tojóállományokat ebben az időszakban cserélik le a termelők. Ezt a hiányt azonban általában kompenzálni tudják a karácsony utáni hetekben felhalmozódó készletek. Idén azonban a kereslet folyamatosan magasabb szinten volt, így a készletek sem töltődtek fel.

Mivel a madárinfluenza nemcsak Magyarországot, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így időszakosan tojáshiány is kialakulhat.

A keresleti piac pedig értelemszerűen magasabb árakat hoz magával, az áremeléssel azonban Végh László szerint a termelőknek is csínján kell bánniuk. Az ő érdekük az, hogy minél több tojást vásároljanak a háztartások, magasabb fogyasztás pedig csak kedvező árakkal érhető el.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Erdekes. Amikor belengettek a tojas araban az AFA-nak a csokkenteset, mar akkor is volt ALLITOLAGOS madarinfluenza, es ennek a tudataban harangoztak be, hogy OLCSOBB LESZ A TOJAS. Mar nem tudom ki, de egy hozzaszolo mar akkor megkerdezte, vajon meddig?
Hat itt a valasz: egy percet sem.
Igy megyen ez kibaszisztanban...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Erdekes. Amikor belengettek a tojas araban az AFA-nak a csokkenteset, mar akkor is volt ALLITOLAGOS madarinfluenza, es ennek a tudataban harangoztak be, hogy OLCSOBB LESZ A TOJAS. Mar nem tudom ki, de egy hozzaszolo mar akkor megkerdezte, vajon meddig?
Hat itt a valasz: egy percet sem.
Igy megyen ez kibaszisztanban...
papa.49
Illiberális gazdaság úgy lesz olcsóbb, hogy drágább lesz!!!
Ebben nagyok vagytok gyökerek, az biztos!!!
1magyar
A termelők elmehetnek a pichába! Hiszen a madárinfluenza miatt állami kártérítést kapnak.
Akkor meg mire föl emelik.
Vagy akkor ne kapjanak tőlünk kártérítést!
karma1
@1magyar: A tojast tojo tyukok szama csokkent dramaian, mert sokat ki kellett irtani,nehogy terjedjen a betegseg. Egy csirke nem azonnal kezd tojni, csak jerce koraban, ami jopar het... Az idojara is befolyasolja a tyukok tojasi kedvet, vagyis hidegben NEM tojnak a tyukok.
A tojasra az igeny ugyanakkora maradt, viszont kevesebb a tyuk a valtozatlan igeny kielegitesere.
1magyar
@karma1: A mama tyúkja is el van rekedve de majd meggyógyul,kapja az ecetes vizet.A madárinfluenzát akkor vetik be amikor akarják.
papa.49
@karma1: Semmi vész jön Lengyelországból a tojás átcsomagolják, és mehet a piacra!!!
eugen4402
A sertéshús ÁFÁ-ja is csökkent, majdnem egy hétig olcsóbb volt az oldalas egy százassal. Aztán mondták a rádióban, hogy az ősemberek, vagy őslények felszámolják a sertéstenyésztő farmokat, mert nem éri meg... Emelni kell a felvásárlási árakat! ... Két hét múlva kétszázzal drágább volt az oldalas.
Nessy
Egy napig sem volt olcsóbb a tojás. Dajkamese! Lehet menni imádkozni, tisztelt hívők!
1magyar
Akkor az áfacsökkentés nem a vevőknek szól hanem a termelőknek?
Sziszifusz
A madárinfluenza miatt nem csak a tojás, hanem minden baromfihús ára is emelkedni fog.
Na ennyit az áfa csökkentés miatti árcsökkenésről. Pestiesen szólva, ki van ez találva.
Sokakban felmerül a kérdés a madárinfluenza felbukkanásáról.
Egyes baromfi boltosok szerint teljesen másról van szó, mint a járványos betegségről.
Zeta
Ma is meg kérdem , egy zárt rendszerben, hogy fertőződik le az állomány? A
A tyúk ezen belül még ketreces tartásban van. Az áfát , már lenyelték.
CsipkeRózsa
Szerintem, az áremelkedés mértékét kiegyensúlyozza az Áfa-csökkentés, vagyis, ha a termelői ár emelkedik is, az eladási ár maradhat.
simmering73
Elbukott a rezsiháború. Azt mondják, húsvétig többször is emelkedik az ára.
papa.49
@Zeta: Igazad van a tojó állományt naposcsirke korától zárt helyen nevelik úgy 6-8 hétig, akkor telepítik be a batériás ketrecekbe, és 1 éves koráig ott is marad, akkor váltják le az állományt...
Kijönni nem tud csak ha megdöglik, eszik, iszik tojik, veszekszik a többiekkel, ennyi...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.