Decemberben derült ki, hogy a miskolci  Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatói levélben tiltotta meg a kórházzal kapcsolatos tartalmak kommentelését, írását, lájkolását. Ha ezt nem tartják be, vállalniuk kell a polgári vagy büntetőjogi felelősséget.

Csiba Gábor főigazgató-főorvost a 24.hu kereste meg az üggyel kapcsolatban. A napokban megérkezett válaszában dióhéjban annyit írt, hogy a munkavállalók még munkaidőn kívül sem tehetnek olyat, ami sérti a munkaadó jó hírnevét vagy érdekeit, ezt a Munka Törvénykönyve szavatolja.

Az ügy munkajogi értékelésével kapcsolatban a lap megkereste a Gobert és Társa Ügyvédi Irodát, amely megerősítette azt, amit a főigazgató-főorvos állít. A cég jogászai szerint tekintettel arra, hogy a kórház munkavállalói közalkalmazottnak minősülnek és a közalkalmazotti törvény (Kjt.) nem rendelkezik ebben a kérdéskörben eltérően, a Munka Törvénykönyve 8. paragrafusának rendelkezései alkalmazandók a munkavállalók Facebookon gyakorolt magatartásának megítélésére.

Ezért általános magatartási követelmény minden munkahelyen, hogy a munkavállalók kötelesek tartózkodni minden olyan magatartástól – a munkaidejükön kívül is –, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

Ez a követelmény kiterjed valamennyi Facebook-felületen, illetve egyéb közösségi médiában közzétett megnyilvánulásra.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Világos!
Ezért kell névtelenül és a Tor Browseren keresztül véleményt akotni és nyilvánosságra hozni, az sem baj, ha fotók is vannak a vélemény mellett!
Mert ott, ahol a mocskos sunytásokat, hanyagságokat, mulasztásokat szájzáras jogszabályokkal akarják elfedni, ott erkölcsi kötelesség lekakilni az ilyen jogszabályokat, az emberek tájékoztatása, a visszaélések/trehányaságok/fertőzési okok feltárása, ezek megismerése alapvetően az emberek érdekeit szolgálja!
Éljen és virágozzék a WikiLeaks!
Nem azért választunk fejünk fölé politikusokat, hogy aztán első lépésük a titkosítások sorozata legyen, ejtakarva az aljasságokat, védve a mocskos bűnt, életben tartva bűnpártoló szervezetek tucatjait és a megmagyarázhatatlan gazdagodásokat!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Eladott Ország: Ez a hülye kdnp-s ??? Ennyire halmozottan hátrányosan is megpróbál jobban teljesíteni ?? Dicséretes...
cs.n.
Múltkor egy facebook-poszt miatt rúgtak ki valakit, arról is volt itt cikk. Ha előre tájékoztatják a munkavállalót, akkor van erre lehetőség. Fideszék gyógyították bele ezt is a Munka Törvénykönyvébe 5 éve. De azt hülyeségnek tartom, hogy "általános követelmény", mikor az is benne van a törvénykönyvben, hogy a személyi szabadság korlátozásának módjáról előre, írásban tájékoztatni KELL a munkavállalót. Mint ahogy ez a kórház tette. Vagyis előre tisztázni kell pontosan. Akkor hogy lehet általános követelmény mindenhol?
papa.49
Honnan tudhatja a kdnp faszkalap igazgató hogy álnév alatt éppen ki mit kommunikál???
Annyira meg ne legyen hülye a fészbukozó, hogy megadja a neve mellé a kórházi beosztását is, vagy írjon az igazgató nevében, jó vicc lenne!!!
Nessy
@bakcsubakka: Ebben a "tökéletes rendszerben" a beteg zavaró tényező!
aremy
@sokanvagyunk: azt törvényesítették

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.