Befejeződik az letelepedési kötvény értékesítése – jelentette be az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). A közlemény szerint ilyen, letelepedési engedélyre, így az EU-n belüli szabad mozgásra feljogosító kötvények vásárlására már csak azoknak lesz lehetőségük, akik március 31-ig benyújtják a kérelmeket.

A letelepedési kötvények rendszere 2013-ban indult. A lényeg, hogy a potenciális befektető 250 ezer, majd 2015-től 300 ezer euró értékű, ötéves lejáratú állampapírt kellett vásároljon (ez úgy 93 millió forint), amire rájött a közvetítő cégek által kért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró között mozgott. A kötvény vásárlói, jellemzően tehetős kínai vagy arab üzletemberek, letelepedési engedélyt kaptak.

A rendszerben fontos szerepet kaptak a gyakran offshore-hátterű közvetítő cégek, amelyeket az Országgyűlés gazdasági bizottsága (ennek elnöke akkor Rogán Antal frakcióvezető volt) választott ki, és amelyeknek számos esetben kimutatható kapcsolatuk volt Habony Árpáddal, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójával.

Egy korszak lezárul: megszűnik a pénzért adott letelepedésHabony Árpád – MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Az egykori Népszabadság cikke szerint ezek a cégek több mint 80 milliárdot kerestek az üzleten két év alatt. A magyar állam ugyanakkor 5-6 milliárd forintot bukott az üzleten, ahhoz képest, mintha piaci alapon adta volna el a kötvényeket.

Az ÁKK közleménye szerint jó volt a konstrukció: „a több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon”.

A letelepedési kötvények rendszerét több irányból is támadták. Legutóbb a Jobbik szabta ennek feltételéül a kormányfő kvótaellenes alkotmánymódosításának megszavazását. Miután akkor erre a kormány nem volt hajlandó, a módosítás elbukott a parlamentben.

A Fidesz képviselői már akkor meglebegtették, hogy kivezetik a rendszerből a konstrukciót. Az ÁKK közleménye szerint a hitelminősítők kedvező döntései miatt „a jövőben nincs szükség” ezekre a kötvényekre, más módon is biztosítható a szükséges finanszírozás.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
@nyanya001: Nen, hanem azt akarják, hogy márc 31-ig - a végleges lezárás előtt - tízszer többen jelentkezzenek,mint eddig összesen, aztán látványosan megszűnuk a "kötvény kötvény-jellege" és helyette csak olyan lehetőségek lesznek, amelyekről nem kell tájékoztatást adni sem a Magyar Közlönyben, sem más módon.
Mert a nagy potyaléről nem mondanak le, az tuti!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@bakcsubakka: Én naiv meg azt hittem, átnyergel a másik sikerágazatba, és közmunkásnak áll.
Lepényleső
...de helyette három új konstrukció jött létre,ami tízszer annyiba kerül nekünk?
Fradigege
Megörülök attól az ősz hajtincstől a fején!!!
kisrigó
Ha komolyan vennék a megszüntetést, akkor nem hagynának ilyen hosszú időt. Volt már az életünkben rapid törvénymódosítás bőven, de akkor mások jogait kellett megnyírbálni gyorsan. Képtelenek becsületesen kormányozni a féktelen harácsolásaik miatt.
kiscsillag66
Na, ez az ,amit nem hiszek el. Biztosan kiagyalnak valamit. Nem olyanok, hogy pénzről lemondjanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.