A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el csütörtökön Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja kedden és szerdán meghaladta a küszöbértéket – közölte a városháza az MTI-vel.

Mint írták, kedden köbméterenként 103,7, szerdán 111,6 mikrogramm volt a mért érték. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm/köbméter.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe.

Elrendelte a városvezető az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Több városban is egészségtelen a levegő – térkép

Az OKK honlapján olvasható adatok szerint csütörtökön veszélyes a levegő minősége Salgótarjánon kívül Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Egészségtelennek minősítették a levegőt Budapesten, Dorogon, Egerben és Szolnokon. A kifogásolt kategóriába sorolták a levegőt tizenkét településen: Ajkán, Debrecenben, Dunaújvárosban, Esztergomban, Győrben, Mosonmagyaróváron, Nyíregyházán, Százhalombattán, Tatabányán, Tökölön, Vácon és Várpalotán.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
A Tisza vonalában végig, az ország keleti felében.
papa.49
A Tisza mellett lakom, ma voltam Szolnokon is szmognak nyoma sincs, ráadásul lengedezik a szél is tehát kifújja a lehetséges porszennyezést, de tovább megyek a szolnoki rádió nem említette a szmogot ma sem!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.