A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, ne induljanak útnak az ónos esőben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint péntek reggel Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor területéről jelentettek ónos esőt.

Az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, a síkosságmentesítés ilyen időjárásnál kevésbé hatásos, mivel a kiszórt anyag csak akkor hat, amikor megszűnik a csapadék.

Emlékeztettek, arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki ónos esőre Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Pest megye egyes járásaira.

Mint írták, a Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazik, a főváros környezetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső a jellemző. Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében ónos eső esik. Az Északi-középhegység környezetében mindenhol havazik. A Nyírségben szállingózik a hó.

A gyorsforgalmi utak és főutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. A mellékutak burkolata a Bakony egyes területein, a Duna-Tisza köze északi felében, valamint a Tiszántúl északi felén havas, latyakos, hókásás. Téli útviszonyok a jellemzők, járhatatlan út nincs, a hőmérséklet mínusz 7 és plusz 3 fok közötti.

A tájékoztatás szerint amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt, így eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen munkájukat nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak – írták.

Hozzátették: a közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot, esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosságmentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kedves közút NEM kezelő, azt azért elmondanám nektek, ha az ónos eső előtt felszortátok volna jó vastagon az utakat LE SE FAGYOTT VOLNA AZ ÓNOS ESŐ, mert ezt így szokták másutt csinálni!!!
Előre gondolkodni, és cselekedni, nem utólag MOSAKODNI!!!
Zeta
Pedig egész évben erre készültek, hát nem sikerült

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.