A korábban a Fideszt egyértelműen támogató konzervatív társaság, a Professzorok Batthyány Köre csütörtökön jelentette meg legújabb, „az ország állapotáról” szóló elemzését, amiben meglepően kemény gondolatokat fogalmaznak meg.

Az országban a valóság és a látszat minden korábbinál jobban összekeveredett, és természetesen a látszat uralkodik. Ez nem használ sem a kormánynak, sem a polgároknak

– írják rögtön a bevezetőben, amelyben kicsit szabadkoznak, hogy a kritika „gyújtópontjában” szükségképpen a kormányzó erők állnak, de ez „jobbító szándékú”, és ettől még a kormánypártok nézetei továbbra is közel állnak a körhöz. Már csak azért is, mert 

a mai ellenzék semmiféle reális alternatívát nem képes felmutatni a gazdaság és a társadalom előtt álló kihívásokról, sem 2010 előtt, sem azóta.

A professzorok elismerik a gazdaság fejlődését, de megjegyzik, hogy „van még tennivaló a versenyképesség növelésével kapcsolatban”, főleg, hogy hamarosan már nem lesznek EU-s források. Ez a finom megjegyzés aztán átcsúszik sokkal keményebb kritikába:

A versenyképességet rontja az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása, valamint az egészségügyön való takarékoskodás.

A professzorok is csak hallották, de megjegyzik, hogy még mindig komoly bizonytalanságot okoznak „a hirtelen felindulásból meghozott törvények”, illetve hogy a kormány a döntéseit „sokszor felületes helyzetfelmérés alapján, 'erőből' hozza”, és nem hallgatja meg a jogos kifogásokat. És ami még rosszabb:

A versenyképességre igen rossz hatással van a minőségi munkaerő kiáramlását okozó alacsony bérszínvonal.

A korrupcióról szólva azt írják: 

Aggódva figyeljük a kormánytisztviselők és politikusok ellen emelt egyre gyakoribb és egyre súlyosabb gyanúsításokat.

Bár a szöveg úgy fogalmaz, hogy ezeket a vádakat a sajtó és az internet publicistái terjesztik, annak ereje „olyan meggyőző”, hogy a köztudatba akkor is úgy fészkelik be magukat, mintha tények volnának.

Úgy tűnhet ugyanakkor, hogy ezeket elnézi a közvélemény, de „minden el nem ítélt vétek nehezen kitörölhető foltot ejt azon testület (párt, hatalmi szerv) becsületén is, amelyhez a gyanúba keveredett személy tartozik”.

A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait

– írja a Professzorok Batthyány Köre.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
"A politikai közösségnek ki kellene közösítenie korrupt tagjait". Ennek teljesítése után a Fidesz létszám hiányában feloszlana.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyvandor
@vonotok: Előbb a Nemzethy Együtt Rablás lehetőségeit kell kiaknázni. Erre adott Gorbán saját maga zöld jelzést a haza megmentője. Majd, ha leürült a zsúrasztal és nem lesz mit tarolni, ...
Lepényleső
Aki azt mondja,hogy a látszat uralkodik,az talán nem is itt él,hiszen én azt hallom,hogy a csapból is a fydes beszél.
human
@Mirabilis: Ezek az idióták szerintem még mindig azt hiszik, hogy a kormány szintű korrupció Orbán tudta nélkül zajlik. Nagyon szépen reprezentálják Orbán szavazótáborának kemény magját. Mert biztos vagyok benne, hogy Orbán szavazóinak többsége nem a korrupció lehetősége miatt szavaz rá, hanem csupán vakul hisznek.
spu00
Érdekes a Kör nyilatkozata, de sajnos egyes személyek mindjárt a nekik kedvező sötétebb oldalát veszik elő. Nem nézik, hogy ennek hátterében mik zajlanak.
Versenyképesség :Majd össz társadalmi probléma, hogy a szakembereket, az ipari tanulókat sajnos lenézik az emberek, s ez főleg a fiatalok között van terjedőben. Ez kiváltja az eljövendő nemzedékben a félelmet, az elutasítottságot.Volt egy felmérés fiatalok között a megkérdezettek csak 25 %-a akar szakmát választani, 75 % vállalkozó akar lenni. Szegények nem tudják, hogy ehhez szakmát kellene tanulni. Vagy, az egyetemisták 25-30%-a kibukik az egyetemről.
Az MNB eddig 2.430 milliárd növekedési hitelt biztosított a kkv-k részére, a kormány a mostani EU-s pénzek 60%-t gazdasági fejlesztésre / kb. 4.500 milliárd-t/ biztosít a kkv-k részére.
A Körnek ezeket is látni kellene, s ha ezen témákban jobban oda tenné magát, akkor talán másként véleményezné az ország helyzetét.
Talán érdemes lenne véleményezni, hogy a környező államokhoz hasonlítások esetén figyelembe kellene venni, hogy azok államadósságai 40% körüliek, miénk meg 70 feletti. s 2010 óta majd 1.000 milliárddal többet fizetünk kamatra, s törlesztésre, mint 2002-ben.
Ki lehet számolni, hogy ez az összegből mit lehetne finanszírozni. Ez eddig kb. 6.000 milliárd.
Próbáljunk a földön járni, s azzal a kormányváltással várni, s elgondolkodni.
Esetleg mondani egy ellenzéki közgazdászt, gazdasági szakembert, a ki 2008-9-10 körül leírta, hogy miként lehet kilépni az országot saját maga által gerjesztett gazdasági válságból .
Nem hiszem, hogy tudnának egy nevet is leírni, 2010 utáni támadások mát nagyon sok nevet eredményezhetnek. Látják itt van a különbség.
Itsuka Nakimaga
Talán a P.B.K. tagjai már tudnak valamit, amit mi még nem? Elkezdődött a vizimókusok menekülése a sűllyedő hajóról?
Azt mindenesetre az már belengették, hogy "hamarosan már nem lesznek EU-s források".
És ez mit fog jelenteni a magyar gazdaságnak? Na mit?
Wirchow
@Eladott Ország: Nem ártana a Kedves Vezetönek és a szök körének figyelembe venniük Dárdarázó Vilmos szavait: "Szilaj gyönyörnek vége is szilaj".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.