Azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát – derül ki Csontos István vezérigazgató az FKF dolgozóinak tájékoztatására kiadott leveléből, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttattak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt írta, rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az adatvédelmi törvénnyel ellenkező cselekmények történtek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte: adatgyűjtést végeztek a helyszínen.

Csontos István levelében úgy fogalmazott, elsődleges célkitűzéseinek egyike azon szerződések felülvizsgálata, amelyeket az FKF-re nézve kedvezőtlen feltételekkel kötöttek. Ennek keretében vonta meg az évi 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatást, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kapott részletes elszámolást – közölte.

A másik, a szakszervezet "jogsértő működését" felszámoló döntését pénteken hozta meg: megszüntette a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatott szakszervezeti titkár és a három szakszervezeti koordinátor munkaszerződését. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók bért, cafeteriát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek munkát a társaságnak. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente – tette hozzá.

A vezérigazgató közleménye szerint az érintettek bérét nem a tényleges foglalkoztató, a szakszervezet, hanem az FKF fizette. Ügyvédi iroda bevonásával megvizsgálták a szerződéseiket, és munkajogi szakvélemény megállapította, hogy azok ellentétben állnak a munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltakkal.

Az FKF állandó jelleggel, tartósan, ellenérték nélkül átengedte az érintettek munkaerejét a szakszervezetnek, amivel "ingyenes támogatást biztosított" – emelte ki, megjegyezve: a támogatás azt a jogelvet is sérti, amely szerint a szakszervezetnek függetlennek kell lennie a munkáltatótól.

Az Mt. értelmében a munkáltató köteles haladéktalanul megszüntetni az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt, ennek pénteken eleget tett – írta Csontos István, hozzáfűzve: a törvénytelen állapot felszámolásából eredő megtakarítást "a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező kollégák bérrendezésére fogjuk fordítani".

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a munkáltató továbbra is támogatja a szakszervezet működésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek gyakorlását, de csak a törvényi előírások betartásával. A szakszervezet a jövőben is végezheti tevékenységét, szombattól azonban már csupán a saját költségkeretének terhére.

Megjegyezte: a szakszervezeti megállapodásokat még a szakszervezet sztrájkkövetelése előtt vizsgálni kezdték, de csak mostanra értek a folyamat végére.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, "a bértárgyalások kellős közepén azonnali hatállyal kirúgtak négy szakszervezeti tisztségviselőt" az FKF-től; a cégnél működő, sztrájkkészültségben álló HVDSZ 2000 vezetőjét és három munkatársát.

A cég "a szakszervezeti irodát és a számítógépeket is azonnal blokkolta", amire a szakszervezet rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az eljárás ellenkezik az adatvédelmi törvénnyel.

A rendőrség a helyszínen vizsgálta a társaság beavatkozásának a jogszerűségét – írta a MASZSZ.

A BRFK este közölte: kora délután érkezett hozzájuk telefonos bejelentés, amelyben a segítségüket kérték. A rendőrök kimentek a megjelölt címre, a VIII. kerületi Alföldi utcába.

Adatgyűjtést végeztek, majd "megadták a szükséges jogi felvilágosítást" a bejelentőnek, további rendőri intézkedésre azonban nem került sor – hangsúlyozta a BRFK.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ez a következő lépcsőfog, szétverni a dolgozók érdekképviseletét, és utána bármit megtehet a vezetés, mert a melós nem ér rá szaladgálni a különféle dolgok iránt!!!
Pont ennek a 4 embernek a léte terhelte meg a társaság költségvetését, akkor nem VI. havi 5 millás fizetése!!!
papa.49
Ez a következő lépcsőfog, szétverni a dolgozók érdekképviseletét, és utána bármit megtehet a vezetés, mert a melós nem ér rá szaladgálni a különféle dolgok iránt!!!
Pont ennek a 4 embernek a léte terhelte meg a társaság költségvetését, akkor nem VI. havi 5 millás fizetése!!!
Nessy
ha jól értem az FKF érvelését, akkor 4 ember kapott tőlük bért, miközben nem a vállalat számára végzett munkát.
Nos, a munkavállalók nem tartoznak a vállalathoz, az ő érdekükben végzett tevékenység nem számít munkavégzésnek?
Az összes vezető, tanácsadó, felügyeleti és egyéb bizottsági tag stb. aki a bérlistán szerepel nem kevés bérrel, az mind kézzelfogható, tényleges, és hatékony tevékenységet végez?
Ps. A kérdést költői kérdésnek szántam, hisz ismerjük a választ.
quadrocopter
Hazudnak és hazudnak! Eddig nem volt baj a kirúgott szakszervizesekkel?
Orbáni kézivezérlés és óhaja szerinti tisztogatás, a már megszoökott alsa és sunyi módon!
A kirúgottak alakuljanak pertársasággá és pereljék a céget! Nincs vesztenivalójuk!
Nessy
Azért esetleg a FKF a hókotrással is foglalkozhatna két párt utasítás végrehajtása közben!
Már megint Istenre várnak! Kicsit melegszik az idő, megolvad a hó meg a jég, a szél meg felszárítja!
"kedves utasaink! A megállóban a járdák havasak, csúszósak, kérjük vigyázzanak a le és felszállásnál! Köszönjük!" Meg van oldva a takarítás! Pofára estél? Miért nem vigyáztál? Ők szóltak!
egyvandor
Mi sem természetesebb hogy egy szakszervezeti vezető csak kormány engedéllyel nyilatkozhat. Ugye nertársak?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél