Mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot – közölte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Csepreghy Nándor kijelentette: Brüsszel elkészítette a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve a szocialista és szabad demokrata budapesti városvezetés mérlegét, és eszerint a 4-es metró beruházása Magyarország 13 éves európai uniós történetének legnagyobb fejlesztése és egyben legnagyobb korrupciós ügye is volt.

Többet lophattak a 4-es metrónál, mint amit visszafizettethet az EU

A magyar hatóságok korábbi gyanúját az OLAF több mint négyéves, 2012 februárja és 2016 novembere között folytatott nyomozása megerősítette – mondta.

Az államtitkár ismertette, a metróberuházás szerződéseinek összköltsége 452 milliárd 554 millió 224 ezer forint volt.

Az OLAF szerint a korrupcióval és szabálytalansággal érintett szerződések összege 272 milliárd 823 millió 488 ezer 215 forint. Brüsszel azt állítja, hogy 166 milliárd 998 millió 258 ezer 356 forint "elloptak vagy elcsaltak", ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie – mondta, jelezve, hogy ebből a pénzből 76,6 milliárd forint az, amit uniós fejlesztésként fizettek ki, és ez az az összeg, amit a brüsszeli nyomozati jelentés szerint visszakövetelhetnek Magyarországtól.

Csepreghy Nándor közölte, a kormány 2016. december 14-én vette kézhez az OLAF nyomozati anyagának angol nyelvű összefoglalóját. Az OLAF nyomozása során félszáz embert hallgattak ki, többek között a BKV és a fővárosi önkormányzat akkori illetékes vezetőit. Továbbá a nyomozók teljes körűen vizsgálták az érintett magánszemélyek és jogi személyek hazai és nemzetközi pénzmozgásait.

Az OLAF-jelentés összesen 57 szerződés kapcsán tárt fel szabálytalanságokat és korrupciós bűncselekmények gyanúját. Az 57-ből öt szerződéshez kapcsolódik az okozott kár 96 százaléka. A szerződések közül 28 uniós forrásból finanszírozott, a többi 29 mögött a magyarországi költségvetés és a főváros által az Európai Beruházási Banktól felvett hitel áll.

Csepreghy Nándor elmondta: a szabálytalanságok közé tartozik az Alstom-metrókocsik beszerzése is, amely kiterjed a 2-es metróvonalra is. Ha Brüsszel a későbbiekben úgy dönt, hogy korrekciót alkalmaz Magyarországgal szemben, akkor valószínűsíthető, hogy további tízmilliárdos tételekkel emelkedik az okozott kár – fűzte hozzá.

Közölte, a kormány jogi tanácsadói vizsgálják az OLAF-jelentés teljes körű nyilvánosságra hozatalának lehetőségét, ebben "a kormány maximálisan elkötelezett".

Csepreghy Nándor elmondta, a nyomozati anyagban több magánszemélyt és céget is megneveztek. Eszerint a dokumentumban szerepel például a DBR Metró Projekt Igazgatóság, az Euro Metro Kft., a Strabag, a Siemens, az Alstom, a Hídépítő Zrt., a Bilfinger-Porr-Vegyépszer Zrt. konzorcium, a Swietelsky, valamint a Bamco konzorcium.

Az állomások belsőépítészete kapcsán elmondta, a szerződések értéke 40 milliárd forint volt, és két magánszemélyt említ folyamatosan a jelentés: egyikük Budapest 2010 előtti korábbi főpolgármester-helyettese, a másik – A. A. monogramú – a BKV volt vezérigazgatója. A metró elektromos áramellátása kapcsán, amely szerződésnek az összege 32 milliárd forint volt, a Media Magnet P. L. monogramú feltételezett tulajdonosát, a MÁV korábbi, T. I. monogramú elnökét és Sz. L. monogrammal az Eurometro vezető munkatársát említik.

Csepreghy Nándor a visszaélések formáira példaként hozta azt, hogy belső információért pénzt kaptak az állam, illetve a főváros nevében eljárók. Volt olyan állami kifizetés, amely mögött nem volt valós teljesítés, továbbá előfordult, hogy ugyanaz volt a teljesítést igazoló az állam képviseletében, mint az általa igazolt vállalkozónak a tanácsadója. A jelentés feltárta azt is: előfordult, hogy érvényes, szabályos és olcsóbb ajánlatot zárt ki a beszerzési szakaszban az ajánlatkérő, továbbá a nyertes ajánlattevő "igazolható módon" bennfentes információkhoz jutott hozzá. Számos nyilvánvaló közbeszerzéssel, vagy azok elhagyásával "baráti cégeket segítettek" – mondta az államtitkár, aki rámutatott arra, hogy mindezekkel hivatali visszaélés, vesztegetés, hűtlen kezelés, összeférhetetlenség is megvalósult.

Kérdésekre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta, a kormányzat az ügyben büntetőfeljelentést tesz, és azt várhatóan még a héten benyújtják az ügyészségnek. Lehetőség szerint azokkal próbálják a kárt megfizettetni, akik azt okozták – hangsúlyozta.

Közölte, a kormányzatnak a magyar nyelvű jelentés kézhezvételétől kezdődően két hónapja van érdemi reagálásra. Az Európai Bizottság ez követően, maximum négy hónap alatt alakítja ki az álláspontját a további lépésekről.

A jelentésben "tucatnyi azoknak a szereplőknek a köre, akik politikusként vagy politikához köthető, félig közéleti szereplőként működtek" – fogalmazott.

Csepreghy Nándor kijelentette: a kormány "az utolsó fillérig be fogja hajtani a bűncselekményeket elkövetőkön az okozott kárt", azaz – mint mondta – maximálisan csak arról lehet szól, hogy időlegesen a költségvetésnek kell előfinanszíroznia a tételeket.

Közölte azt is, az ügyben azt látják, hogy megalapozott a brüsszeli álláspont. Az a kérdés, hogy milyen pénzügyi szankció érheti ebből fakadóan Magyarországot.

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sentinel216
Bárki lopott, nem én voltam! Se' nem a szomszéd Kati néni, se' nem a postás, se' nem a villamosvezető, se' nem az ország népe, úgy általában. Akik loptak, azok tudják egymásról, hogy sikkasztottak, bármilyen színű a gúnyájuk. De a büntetést megfizetni nem nekik kell, hanem a Kati néninek, a villamosvezetőnek, meg a zembereknek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Csepreghy Nándor, tupírozzátok még egy kicsit.
Béla333
@CsipkeRózsa: 20.04
Nyugodj bele, hogy ki fog tartani a választásokig!
Ugyanúgy mint 2013-ban Simon titokzatos százmillióinak a nyilvánosságra hozatalával zsarolhatták meg az MSZP-t, hogy úgy mozogjon a pályán, hogy csak a Fidesz nyerhessen, most lehet hogy ez az ügy, amivel meg fogja zsarolni a Fidesz a másik oldal zsarolható pártjait/politikusait!
Pergető
Már bocsika, de ezt nem a magyar szervek tupírozzák, hanem az Eu! Nem jó ez nekünk sehogy!
sentinel216
Bárki lopott, nem én voltam! Se' nem a szomszéd Kati néni, se' nem a postás, se' nem a villamosvezető, se' nem az ország népe, úgy általában. Akik loptak, azok tudják egymásról, hogy sikkasztottak, bármilyen színű a gúnyájuk. De a büntetést megfizetni nem nekik kell, hanem a Kati néninek, a villamosvezetőnek, meg a zembereknek.
solidedge
A tisztesség azt követelné, hogy a kormány nyilvánosságra hozza a jelentést. A "balodali összesküvés" és "az Unió legnagyobb csalása" szövegek láttán szinte biztos, hogy a 2018-as választás előjátéka kezdődött el. Feltételezem, hogy a jelentés tartalmát csak csepegtetni fogják a választók felé a Fidesz szája íze szerint. A nyilvánosságra hozásig aljas, nemtelen támadásként értelmezem a kormányzó párt húzását.
Béla333
@sentinel216: 20.53
"De a büntetést megfizetni nem nekik kell, hanem a Kati néninek, a villamosvezetőnek, meg a zembereknek. "

Miért is?
idppp
Amíg az OLAF-jelentést nem hozzák nyilvánosságra, addig ez csak rágalom!
"A közel 400 ezres utasszámot megfelelően kalkulálták - a teljes hossz megépítése esetén. Mivel rövidebb szakasz készült el - az a szervezet/Kormány felelős, amelyik meggátolta a vonal végigépítését."
human
Szurkolok, hogy derüljön ki az igazság. Talán az egész csak egy lufi, talán fejek fognak hullni. Egy biztos. A fidesz érdeke azt diktálja, hogy ezt most folyamatosan köztudatban tartsa a választásokig.
szaboria1
Demszkynek igaza van amíg nem nyilvános a jelentés addig azt hazudnak amit akarnak. Nem csepegtetni kell hanem nyilvánosságra hozni. Ja de akkor kiderülne ki is lopott többet. Csepreghy sem veszi észre öt dobták be a mély vízbe.
bakegya
@idppp: ÍGY VAN ÉS A PÉNZT PONTOSAN TUDJUK KIK LOPJÁK KORLÁTLANUL!!!
ORBÁN NYÍLT VITÁRA!!!
wagabund
..."Többet lophattak a 4-es metrónál, "...

Addig, amíg a jelenlegi hatalom ilyeneket állít, fényes tekintetével bele a kamerába, de nincs sem előzetes letartóztatás, sem zár alá vett vagyonka, sem nemzetközi elfogatóparancs, addig bizony bűnsegédi bűnrészesek a buliban...

...meg arcátlan néphülyítés(leánykori nevén parasztvakítás).
nezelodo
Azt nem értem, ha Demszky-Szoci páros lopta a metró pénzeket, esetleg megvesztegették őket, akkor hogyan lehettek olyan hülyék, hogy a saját közlekedési hatósága nem adta meg a szerelvényekre az engedélyt a fékhibák miatt?
Az meg hogyan lehet, hogy a fidesz, aki nem kapott egy hangyányi grippeneurót sem, azonnal átkeresztelte a közlekedési hatóságot nemzetivé, és láss csodát, rögtön megjavultak azok a metrókocsi fékek, és a szoftverei! Na ezek ám a lúzerek, bár mostanára már hatalmas a fejlődésük e területen is, hála a Mangalica Lőrikének!
szaboria1
Gy Német is azt mondja ha kormány nem lenne benne akkor már rég nyilvánosságra hozták volna a jelentést. Így most csak mutogatnak. Szerinte aki csalt azt felelősségre kell vonni mindegy hova tartozik.
Ludmilla
ez a román tróger otthon élősködjön,ne itt... ha meg az MSZP csinálta vagy bárki,hozzák nyilvánosságra, és az illetők feleljenek a személyes vagyonukkal...másképp hiteltelen
1magyar
Ha ez bizonyítható, akkor követelem, hogy teljes vagyonelkobzással térítessék meg a kárt és visszafizettetni az összeget!
bakegya
@Ludmilla: HITELTELEN EZ A SOK PUFFOGTATÁS...orsos orbán megint nem fér a gatyájába!
HA a magyarkormány ennyi mindent kivizsgálna,mint amivel elődjeiket folyamatosan alázzák,,
AKKOR NEM LENNE IDEJÜK SE ELEGET LOPNI-SE KÜLÜGYESEN A KÜLHONI ÉRDEKEIKET NYOMNI.Orbánnak a román,a szerb,a horvát,a szlovák ,de az ukrán szavazótáborát is pénzellni kell a magyar költségvetésből-az EU MILLIÁRDJAINAK KÖLTÉSÉT MIT GONDOLTOK,MEKKORA APPARÁTUS NYOMJA KI----Igen nagy lószerszámmal dolgozik ez a maffia.
Eladott Ország
gepnarancs.hu/2017/01/utolag-hirtelen-87-milliarddal-is-dragabb-lehet-a-4-es-metro/
UTÓLAG HIRTELEN 87 MILLIÁRDDAL IS DRÁGÁBB LEHET A 4-ES METRÓ
Az EU Csalás Elleni Hivatalának jelentése a brüsszeli bizottság asztalán van. A botrány csökkentheti a dugódíj észszerű bevezetésének esélyét.
human
@szaboria1: Demszkynek tényleg jól átlát a szitán.
human
@1magyar: Pont azért nem lenne teljes vagyonelkobzás amiért az ügynök aktákat sem hozták nyilvánosságra. Ugyanis ha precedenst teremtenének vagyonelkobzásra akkor legközelebb ők következnének. Úgyhogy marad a vádaskodás és a perek sora, amik vagy megállnak vagy sem. Nekik egy fillérükbe sem kerül.
Eddig mi is volt a legnagyobb fogásuk korrupció ügyben. Simon Gábor 200 millióval? Röhejes összeg. És még az az ügy sincs lezárva tudtommal.
kishonda
@Pergető: Amíg nem láttad az EU jelentését honnan tudod? Ennek a nyikhajnak már azt se hiszem el, ha bemutatkozik.
szaboria1
@Ludmilla: Ez a kis balfék nem veszi észre direkt rábízzák ezt a feladatot, mert majd könnyebben seggbe is rúghatják.
Pergető
@kishonda: Ilyen kormányzati kommunkáció mellett ekkora horderejű dologban nem lehet hazudni!
bakegya
MINDENKINEK-már azon dolgoznak a rétinégerek,csendben ,csakkk halkan
A vagyonaikat a köziratok at nyilvántartó hivatali bejegyzések alapján,sundám bundán legalizálhatók legyenek-a VAGYONBEVALLÁSAIKON FESZÜL A Z ÖSSZES PARLAMENTI PÁRT-minek,kérdem én,IDŐHÚZÁSRA JÁTSZIK A TOLVAJ.
a TELJES STRUKTÚRÁT A NEMZET VŐJE VISZI JOGILAG-VICCTOR A KIS G...már csakkk a fogtechnikát győzi...korrupt ...kis idő és mészáros lölőnek bizalmi megbízása lesz az orbánpereputty vagyonkezelésére BELÜGYESEN-A többi csakkk hab atortán.
bakegya
STRASZBURGHOZ KELL FORDULNI DE GYORSAN.
Béla333
Egy észrevétel: Sem Demszkytől, se Gy.Németh Erzsébettől sem egyetlen más érintettől azt az egyszerű kijelentést nem hallhattuk, hogy szerintük a beruházás során nem történt lopkodás, szerintük rendben mentek a dolgok!
human
@Béla333: Ez olyan mint egy adóvizsgálat. Ha találni akarnak valamit, akkor találnak. Ezt Demszky is tudj. Ezért nem mondja kapásból, hogy semmit nem fognak találni.
Nem szívügyem Demszky vagy az mszp sorsa, de sajnos a tisztességes ellenzék dolgát is megnehezíti ez az ügy. A legjobb lenne valóban nyilvánosságra hozni a jelentést, azonnal kivizsgálni ha van mit. De ez nem érdeke a fidesznek. Neki az az érdeke, hogy ne legyen tisztánlátás az ügyben, hogy csak vádaskodhassanak a választásig.
eugen4402
Mint az esküvői szertartás szövege...
Aki tud olyan bizonyítékokat felmutatni, melyek a lopás, csalás, hivatali visszaélés tényét bizonyítják, az MOST hozza nyilvánosságra!!!
Ha ilyen felszólamlás nem hangzik el, akkor mindenki fejezze be a vádaskodást örök időkre. ... Különben mi van Brüsszelben? A Néppártiak beszálltak a Fidesz választási kampányába..? Mentőövet dobtak Orbánnak?
nezelodo
Majd úgy jár ez a-ghy is, mint a MANYUP kincs őrzője, annyit tudunk róla mint arról, hogy hol van a megőrzött 3000 milliárd forintja a takarékoskodóknak.
human
@eugen4402: Várjuk meg mi van a jelentésben. Lehet, hogy a fidesznek lesz ez kínos.
Pergető
A kormány offenzívába kezdett. Ha ez bebizonyosodik, az ellenzék atomjaira hullhat! Végig Orbánékat vádolták és lám most előkerült egy szoci csontváz a szekrényből! Nagyon ciki!
Hellcat
Azt nem értem én...hogy ha ez megvolt IZMOSANATOMKORRUPT módon 450 milliárdból akkor a taplós mit húzta a száját mikor 160 milliárdra azt mondta, hogy a 3as metrót kisöpörni lenne elég. Na akkor ott mennyit akarhatnak ellopni? Mellesleg "Magyarország 13 éves európai uniós történetének legnagyobb fejlesztése és egyben legnagyobb korrupciós ügye is volt." A legnagyobb korrupciós ügyet azért ne kiabáljuk el...még csak most fog a fidesz olimpiázni,
eugen4402
@human: Nem mentegetnék egyetlen tolvajt sem, én már csak a nyilvánosság erejében, józan ítélőképességében merek hinni, bár már abban se vagyok biztos... A bűnösök bűnhődjenek, a tagkönyv színe ne jelentsen felmentést a büntetés kiszabása alól! (Hofi: "jogállamban fogunk élni" "- Már megint költöznünk kell???")
sokanvagyunk
Ha igaz a cím állítása, akkor végül is ez egy jó üzlet... :)
desiro
@Pergető: Ja budai 1400 vizsgálatot indított és mi lett belőle.
Fidióta pöcs.
Pergető
@desiro: Van egy lényeges különbség. Ezt az EU kezdeményezte így fajsúlyosabb! A Fidesznek biztos jól jön, de az ország megítélésének szempontjából katasztrófa!
Fradigege
A vicc, hogy a seggek már 7. éve kormányoznak és külfödön állapították meg a lopást. Most nagy dobra verve rikálcsolnak és, ha majd valami kedvenc oligarcha is a tolvajok közé keveredik, szépen elsimitják az ügyet és csendben visszacsengetik a lóvét a mi zsebünkből. Nemcsak a 4-es metróból volt itt lopás az elmúlt 27 évben. Hullanának, mint a legyek, ha itt rendes vizsgálat lenne. Ne produkáld magad ingyenélő csepregy! Nyálasképű hímringyó!
human
Csepregi az ATV-ben elmondta, hogy vannak esetek mikor az OLAF csak kötözködik és vannak mikor szakmailag egyet tudnak érteni a megállapításukkal. Véletlenül ez pont olyan. Amiben a fidesz van benne az meg kötözködés. Világos.
www.atv.hu/videok/video-20170116-csepreghy-nandor
aremy
@human: ha az ss ről van szó akkor kötöködik az eu .
lusta
@human: A vizsgálat, FIGYELEM!!!, 2015-ig terjedő időszakot öleli fel. Na ezért ne is várjuk a teljes OLAF jelentés nyilvánosságra hozását.
human
@lusta: Szerintem ha kiadják, akkor a teljes jelentést fogják kiadni.
Nessy
No fene! Most "igaza van" Brüsszelnek?
kedvesem! ha a mostani dolgaitokat összeszámolják, akkor az előző kormány liliomos cserkész egylet volt. Egyébként a korrupció akkor és most is korrupció, legfeljebb most törvényesítve van.
PJProby
Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra!
A pénzügyi szabálytalanságokra utaló megállapítások 2006-2007-re vonatkoznak, vagyis jóval a jelenlegi városvezetés 2010-es hivatalba lépése előtti időre.
human
@Fradigege: Amíg Polt Péter szelektálhat az ügyekben itt nem fog történni semmi.
PJProby
Demszky most hol dekkol? Talán már Bróker Marcsi belizie-i kéglijében?
sentinel216
@Béla333: 20:53
"Az OLAF szerint a korrupcióval és szabálytalansággal érintett szerződések összege 272 milliárd 823 millió 488 ezer 215 forint. Brüsszel azt állítja, hogy 166 milliárd 998 millió 258 ezer 356 forint "elloptak vagy elcsaltak", ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie – mondta, jelezve, hogy ebből a pénzből 76,6 milliárd forint az, amit uniós fejlesztésként fizettek ki, és ez az az összeg, amit a brüsszeli nyomozati jelentés szerint visszakövetelhetnek Magyarországtól." A "... visszakövetelhetnek Magyarországtól." Szerinted miről szól?
Béla333
@sentinel216: 16.21
Nem értem a kérdésedet! Arról szól nyilván ami a szövegben van:
..."visszakövetelhetnek Magyarországtól."
(Miért engem tisztelsz meg szövegértelmezési kérdéssel?!)
sentinel216
@Béla333: Talán mert rákérdeztél. :-)

@sentinel216: 20.53
"De a büntetést megfizetni nem nekik kell, hanem a Kati néninek, a villamosvezetőnek, meg a zembereknek. "

Miért is?
január 16.20:53
Béla333
@sentinel216: 16.48
A kérdés "költői" volt! Miért van az, hogy politikusaink lopnak, mégsem kapnak semmiféle büntetést, ellenben az általuk okozott kárt meg mi mindannyian fizetjük.
Ráadásul ezeket a bűnözőket újra és újra megválasztja a nép?!?!
sentinel216
Bocsi! Nem akartam a szofisztika bűzös mocsarába tévedni! Elnézést, ha félreérthető lett volna az érvelésem. Jó öreg szónoklat tan oktatóm nem dicsérne meg.

/szofisztika: Valamilyen hamis, téves információkkal, tényekkel történő tudatos, meggyőző érvelés/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.