Megközelítőleg 4000 ápoló hiányzott a rendszerből 2016-ban – olvasható a napi.hu cikkében.

Az egészségügyben tapasztalható helyzetről nemrég tartottak konferenciát, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja, Mészáros Magdolna vetette fel a fentebbi adatot. 

"A hiány nagy területi eltéréseket mutat, Észak-Alföldön minden negyedik ápoló hiányzik, itt a legkritikusabb a helyzet, míg Közép-Magyarországon 12 százalékos a létszámhiány.

Ha az ápolószemélyzet minden tagjára eggyel több beteg jut, a betegek halálozási aránya 7 százalékkal emelkedik, ha 10 százalékkal nő a képzett ápolók száma, 7 százalékkal csökken a halálozási ráta – hívta fel a figyelmet a létszámhiány drámai következményeire Mészáros Magdolna. Egyes kutatások szerint a kórházi fertőzések száma 50-70 százalékkal is csökkenhet megfelelő számú ápolószemélyzet esetén" – olvasható a cikkben.

A rezidensek élete sem egyszerű, a Magyar Rezidensszövetség elnöke, Sipka Balázs szerint ugyanis rohamosan terjed az a gyakorlat, hogy a rezidensek személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyelnek. 

"Ugyan már 2011-ben is gyakran fordult elő a személyes kontroll hiánya, a jelenség 2016-ra oda fejlődött, hogy egyes osztályokon, közte fül-orr-gégészeten, sebészeten, sürgősségi osztályokon, belgyógyászati osztályokon, ahol éjszakai ügyelet van és aktív kórházi felvételekre kerül sor, csak elvétve fordul személyes szakorvosi kontroll, ami nagyban rontja a betegbiztonságot, és a szakmai fejlődést is akadályozza." A tavaly végzett rezidensek fele a fővárosban alar

Sipka az ápolók helyzetére is kitért, a rezidensszövetség adatai szerint "a kórházak harmadában éjszakánként egy ápolóra átlagosan 30 ágy jut, ilyen terhelés mellett a betegek gyógyszerelése, kezelése, tisztán tartása, étkeztetése lehetetlen feladat."

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ebben semmi új nincs és a kormány is szarik rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.