Január végén lép a nyilvánosság elé, s februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ) – tudta meg a 168 Óra.Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Az IDSZ indulni akar a 2018-as országgyűlési választásokon, s egyelőre nem szeretne együttműködni semmilyen létező párttal.

„Tavaly november 30-án volt az első megbeszélés, amelyen megfogalmaztuk, hogy a civil szervezetek már nem elegek, szükség van a nyugdíjasok politikai képviseletére. Ott döntöttük el, hogy létrehozzuk az Idős Demokraták Szövetségét (IDSZ), és indulunk a 2018-as országgyűlési választáson. Jelenleg ugyanis csak annak a szava hallatszik, aki bent ül a parlamentben“

– mondta a 168 Órának Kabai Tibor, a leendő párt egyik alapítója.

Pártot alapítanak a nyugdíjasokA kép illusztáció (Fotó: Illyés Tibor /MTI)

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Csak kérdezem: honnan van pénzük akár egy terem bérlésére is 1-1 összejövetelre, mert valamelyikük konyhájába nem férnek el?! Vagy, ha pártként kivánnak müködni, akkor be kell jegyeztetni a Cégbiróságon, persze ügyvéd is kell hozzá...miből?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wpym
Logojuk az Erzsebet utalvany lesz. lol
eszegfu
Csak kérdezem: honnan van pénzük akár egy terem bérlésére is 1-1 összejövetelre, mert valamelyikük konyhájába nem férnek el?! Vagy, ha pártként kivánnak müködni, akkor be kell jegyeztetni a Cégbiróságon, persze ügyvéd is kell hozzá...miből?!
Pergető
Nekem ez a csoportosulás diszkriminatívnak tűnik. Nem elvek és nézetek alapján alakul egy párt, hanem az életkor a kritérium! A következő a nem cigányok pártja lesz?
glorianna
@eszegfu: Miért ne tudnának összedobni annyit, amennyi feltétlenül szükséges az első lépésekhez? (Jó, tudom, naiv a kérdés.)
2013-ban is gombamód szaporodtak a "pártok", azokról sem hallottunk a 14-es választások után egy hangot sem.
magyarbakancs
@eszegfu: "Cégbiróságon, persze ügyvéd is kell hozzá...miből?!"
Kisegíti őket a legismertebb párt.
Az új egység
Hellcat
Na még ez hiányzott...ugyan az indul el mint az előző választások előtt...10000 ért megvásárolt nyuggerek fideszes támogatással (gondolom) csinálnak egy lófasz pártot ami arra lesz elég, hogy 2018 ban megossza még egy kicsit az ellenzéket aztán eltűnjön a picsába. 1x már bevált a fitymasznak, hiába buktak le választási csalással nem lett belőle semmi...hát most nekifutnak még 1x...azon se lepődnék meg ha nem tűnne el a párt hanem odabújna a fidesz valagába mint a kdnp.
bakegya
Egységben az erő-támogatom-anyagilag is!de ha a szélőjobbosok teknősét lelöknék a karó tetejéről,még az örök élet titkát is elárulnám nekik.
kukac50
Helyes ha nem a Fidesz hozta létre! Nagyon sok a 50-70 ezer forintból élő kisnyugdíjas akiket képviselni kellene.Nem azért kevés a nyugdíjuk,hogy nem dolgoztak,hanem mert vidéken nagyon kevés bért fizettek! Amikor Pesten már 20 ezer körül voltak a fizetések, akkor vidéken még 1700 -2000 forintos volt a havi fizetés 8 órai munkáért havonta!
Eriksson
@eszegfu: Majdcsak felkarolja őket egy politikailag aktív szponzor, de az akkor már nem a nyugdíjas érdekekről fog szólni a muzsika.
Mert ugye aki fizet, az rendel.
nyanya001
@eszegfu: Jaj hát majd a Soros,tudod, mindig ő a soros :DDD
eszegfu
@glorianna: 10:15 Igazad van, hogy "össze lehet dobni", de hidd el "tartósan" nem. 50-120 fő között kb. 70-134 eFt a terem bérleti dija, ez kb. 1.400Ft/fő/alkalom. Az is tény, hogy 2013-ban rengetek pártocska alakult, de akkor -- ha jól emlékszem -- kaptak "elszámolásra" 1-2 millió Ft-ot, amit a választásokig el is költöttek, de sokan nem tudnak vele a mai napig elszámolni. Nyilván a tagság számával arányos pénzt azért megkapják a költségvetésből, de ez szerintem irtó kevés lesz ahhoz, hogy induljanak a választásokon.
eszegfu
@magyarbakancs: @Eriksson: @nyanya001: Sajnos semmi sem müködik pénz nélkül! Kiváncsi vagyok melyik párt, szerveződés "nyulja" le azzal, hogy biztositja a müködésüket?!
verőce21
@eszegfu: Ugyan már, a pénz nem lehet akadály! Az itt kommentelő nyugdíjas, ÁVO-s, kommunista párttitkárok, pufajkások, stb. csupa 60 milliós Kincstári betétekkel rendelkeznek.
eszegfu
@Pergető: Akkor a Fideszt (Fiatal Demokraták Szövetsége) is diszkriminativnak érezheted, mert csak a fiatalokat akarta tömöriteni... ez pedig az idősebbeket...nem?! A "cigányok pártjára" meg nem kell várnod...régóta van M.o. Cigány Párt, Opre Roma Párt, Rom-Net..
eszegfu
@verőce21: Birom a "humorodat"! Kihagytad a Sorost!:)))
verőce21
@eszegfu: (11:42) Sorosnak ehhez semmi köze!
Csak legyen elegendő WC-kombinát a párttaggyűlési helyszíneiken. :)
eszegfu
@verőce21: De bizony: láss csodát, majd lesz köze!:))
verőce21
@eszegfu: Ezt a csodát nem fogod meglátni. A nyugdíjasok nem "82 országból azonosítás nélkül érkező "szír" menekültek."
eszegfu
@verőce21: 11:46 Hát ez "gyönyörü"?! A lényege, hogy a feketén szerzett vagyont állami segitséggel mossák tisztára, a bank nem ad ki adatot, viszont az ügyfél igazolást kap róla, tehát "fehér" lett! Azt viszont nem gondolom, hogy ez a "nyugdijasok, volt ÁVO-sok, pufajkások...stb" érdekében hozta volna a Fidesz az erre vonatkozó törvényt!
eszegfu
@verőce21: 11:59 Ugy látom, hogy ettől a szikrázó napsütéstől nemcsak nekem lett jókedvem... Te is "sziporkázol"!:)
Köb Jani
Pártalapítás taszító, utálatot gerjesztő megnevezés, miért nem lehet, nyugdíjas szövetség megnevezés, mely nem pártideológián kötelezi magát, mivel szövetség így szövetségese lehet minden olyan szervezet amely érzelmileg kötődik a szép korúakhoz (nyugdíjasok minden kategóriájához.)...
wagabund
Tanácsadónak feltétlenül kérjék föl a rendkívül okos, nagytudású puzsért...ha valaki, ő nagyon utálja a nyugdíjasokat.. kérdés, hogy aki a világra szarta, az aktív-e még?... merthogy nincs otthon nyugdíjas családtagja, az biztos...tud gyűlölködni ez a szent ember rendesen.
Pergető
@eszegfu: Magyar Szocialista Párt! És aki nem magyar?
eszegfu
@Pergető: 12:37 Valószinü, hogy elfelejtetted, hogy Te hoztad szóba, hogy a nyugdijasok pártját diszkriminativnak érzed, erre irtam, hogy a Fidesz is, meg a cigányok pártjai is. Ezzel az erővel minden párt diszkriminativ, hiszen egy bizonyos cél, vagy eszme érdekében "egyesülnek". Ez a világon mindenhol igy van: pl. Angliában a Munkáspárt, vagy a romániai Magyar Polgári Párt. Szerintem most mintha öngólt rugtál volna...
verőce21
@eszegfu: Az "Idős Demokraták Szövetsége", a nyugdíjasok, valószínűen a legnagyobb parlamenti erőt adnák hamarosan, mert rögtön 6-700 ezer szavazó pártolna el ugyanakkor a Fidesztől. :)
Eladott Ország
Csak ne paktáljanak le egyetlen párttal se. Nehogy megvegye őket kilóra valamelyik parlamenti párt. Csak Önállóan!
Csizmás Kond
...és a tisztségek elhalálozási sorrendben lesznek kisorsolva ?
quadrocopter
Nehogy hordaszervezet legyen, észnél lenni!
grincss
Nekem - attól függetlenül - h mit akarnak, mik a célok a név nem tetszik!
Olyan déja vu érzésem van!
Nem, nem az SZDSZ-re gondoltam!
verőce21
@Csizmás Kond: (17:34) Mint a pápai intézmény, vagy a nagymester.
verőce21
@grincss: Működik benned helyesen a pufajkások és kommunista pártkáderek iránti ellenszenv.
justhpeter
El kell döntsék, hogy 2018-ban mit akarnak:
a) a fideSS seniortagozata lenni és így megosztani a fieeSSt és a jobbikot
b) kormány ellen tenni - ebben az esetben nem feltétlenül kell párt, csak elmenni és bárki másra szavazni.
Az utóbbi mellett szól az idei 15%-os és 25%-os béremelés és az 1,6%-os nyugdíjemelés 2,7%-os infláció mellett.
gulyasgyula
@eszegfu: ..Megcsinálja egy nyugdíjas ügyvéd ..Ez a legkevesebb ..Én inkább attól tartok itt is elkezdődik a harc a hatalomért ..
gulyasgyula
@verőce21: .. Kellene működni ?? Van még jelentősége ..A hajdani munkásőrök jó része már nem is él .Vagy hal él is már öreg ..
verőce21
@gulyasgyula: De ott vannak az öröklött beállítottságú rokonaik, leszármazottaik, a Lipsik is!
Lepényleső
Ez feminista párt lesz,hisz férfiember nem igen éli meg a nyugdíjat?
elnyomott
Kezdődik, hogy felbukkannak apró pártok, csakhogy szétforgácsolják az ellenzékieket.
Persze, nem nagy kár egyik ellenzékért sem, de a kormánypártnál és a jobbikosoknál mindegyik egy paraszthajszállal mégis jobb.
gulyasgyula
@verőce21: ..Ne haragudj ezt Te hol halottad .,,.Én nem voltam munkásőr pedig az a korosztály vagyok , a családomban is volt munkásőr ..A kolégák között is volt ..Nem ártottak azok a lénynek se ,meg nem is igen törődtünk velük ..Nekem az nem tetszett hogy vasárnap , ünnep nap is menni kellett szolgálatba ..Hát liberálisok meg főleg nem voltak szerintem még a szó jelentést se tudta a többség ..
grincss
@verőce21: 17:43
Változtassunk a szavak sorrendjén, mert úgy helyes!
" Működik benned helyesen a pufajkások és kommunista pártkáderek iránti ellenszenv"
helyett:
Helyesen működik benned a ...
Desischado
Majd meglátjuk, mennyire valódiak. Remélem, nem a fidesznek tolják a szekerét.
eszegfu
@verőce21: 17:27 Érdekes és elgondolkodtató, amit irsz... de ehhez előbb be kellene jutniuk a parlamentbe, aminek szerintem kicsi az esélye. A bő 1 év alatt nem tudom hogy csinálnak "programot", ill. mennyire képesek maguk mellé állitani az embereket?
verőce21
@eszegfu: (09:52) A hiszékeny nyugdíjasoknak mindent el lehet adni. A nyugdíjemelés, ill. minimálnyugdíj visz mindent programot! És a legnagyobb, leginkább mozgósítható, unatkozó tömeg. Tele hosszú életű özvegyasszonyokkal.
A Pártépítésről pedig csak annyit, hogy annak idején az MDF-et, de főleg Antall Józsefet is "felépítették" egy év alatt. :)
eszegfu
@verőce21: Van ebben igazságod. Tulajdonképpen 2010-től a 60 év felettiek 50 %-a Fidesz szavazó, mely csak azért emelkedett ennyire, mert az idősebb korosztály -- aki ugye a régi rendszerben volt aktiv -- kihalt és akik még az MSZP-re, DK-ra, stb-re szavaztak, vagyis az "unatkozó, mozgósitható tömeg", a nyugdijasok egyre inkább "fiatalodnak", igy vélhetően tovább nő az arány a Fideszt támogató nyugdijasok terén. Az is tény, hogy a nők aránya még ezen belül is nagyobb, mint a férfiaké. Ha ezeket viszont képes lesz "átcsábitani" az uj nyugdijas párt, bejutna a parlamentbe, akkor bizony sok szavazót veszithet a Fidesz. A pártépitéssel kapcsolatban is igazad van, de továbbra is az a véleményem: ha van pénzük, akkor sikerülhet nekik is.
eszegfu
@gulyasgyula: tegnap 20:36 Akár ez is megtörténhet. De a lényege az, hogy a kezdeti "pénzösszedobások" után bizony kell egy fix bevétel, amiből akár csak egy kicsi irodában is müködhessenek, vagy elkészitsenek egy szórólapot, vagy egy kis rendezvényhez a hangositást megcsináltassák, vagy postaköltség, mivel sok hivatalos levelet is fel kell adniuk. A másik gondolatodnak pedig van esélye a megvalósulásra!
Veleda
@verőce21: Vergőce, addig, amíg nem tudunk konkrét dolgokat erről a nyugdíjas egyletről, addig konkrét véleményem sem lehet. Egyet tudok csak kiemelni, hogy be akarnak jutni a parlamentbe 2018.ba. Na és attól mi változik meg, ha egyikük ott ül, és nagyon figyel. Mert mást ugyan mit tehetne?
Mert ugye vannak a rózsadombi bundás özvegyasszonyok, akik a fodrásznál szoktak politizálni, és vannak a falusi Katica nénik, akik a bolti bevásárlás előtt összeszámolják az aprópénzt.
Nehéz megtalálni közöttük az összhangot.
Minden esetre én egyenlőre nagyon Fidesz szagot érzek. CÖF szagot érzek.
Vagy megtanultam, hogy ne higyjél senkinek.
verőce21
@Veleda: Elég sz@r a helyesírásod! Eddig valami tanítónőnek néztelek, de legfeljebb takarítónő lehetsz. Mégis kivételesen megtisztellek, hogy válaszolok.

(10:46) Vergelede, nem kétséges, hogy a fineszesek megnyerik '18-at, csak a mértéke csökkenne, amiről próbáltam írni.
A "nyugdíjasok", (IDSZ) igaz, hogy a legnagyobb tömegbázist építhetnék, de nagyon nem homogén massza. A legszéthúzóbb társadalmi réteg. Egy választáson lehetnének a második legnagyobb erő, de a megosztottság és kihalás a leggyengébb láncszemük.
kiscsillag66
Ne fújoljatok már előre. Egyik csoport sem jön ki jó előre a porondra. Csak sopánkodni tudnak a legtöbben??? Nem hiszem el!
kiscsillag66
A név választásuk nem nyerő. Mindenki a fideszre gondol majd.
gulyasgyula
@eszegfu: ..Aki a kezdéskor segít az később tartja a markát , de szerintem ez legyen a legkevesebb ..Lehet hogy jobban odafigyelnek a mindenkori kormányok a nyugdíjasokat érintő dolgokra ha van mögöttük egy szavazó tömeg ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.